Η μυρωδιά από τα βουτυρένια κουλουράκια της μαμάς, το λαχταριστό κέικ βανίλιας και τόσες γεύσεις που έχουν συνδεθεί με την παιδική μας ηλικία φτιάχνονται από δύο βασικά συστατικά: αγνό και 100% φυσικό αγελαδινό βούτυρο και αγάπη.

Βασική πηγή λιπαρών στην διατροφή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια, το βούτυρο μάς δίνει τα απαραίτητα λιπαρά για την καλή υγεία του οργανισμού μας και την ίδια στιγμή έχει υπέροχη γεύση, ενώ χαρίζει κρεμώδη υφή σε όλα μας τα πιάτα.

Η σύνθεσή του
Το βούτυρο είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν που παράγεται 100% από πλήρες γάλα, συνήθως αγελαδινό. Η αναλογία είναι η ακόλουθη: για να φτιάξουμε ένα κιλό βούτυρο χρειαζόμαστε 20 λίτρα γάλα. Αυτή είναι τουλάχιστον η αναλογία που χρησιμοποιεί το αγνό βούτυρο Lurpak.

Ο τρόπος που φτιάχνουμε το βούτυρο δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες· η κρέμα γάλακτος ανακατεύεται ώστε να διαχωριστεί ο ορός γάλακτος από το λίπος. Παλιά το ανακάτεμα αυτό γινόταν σε μεγάλα ξύλινα δοχεία (όλοι έχουμε δει τέτοιες εικόνες σε παλιές εικονογραφήσεις) ενώ σήμερα σε υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά η ουσία είναι η ίδια: το βούτυρο παρασκευάζεται από αγνό φρέσκο γάλα. Βούτυρο ονομάζεται μόνο το προϊόν εκείνο που προέρχεται από την κρέμα γάλακτος και η σύνθεσή του είναι η παρακάτω: 82% λίπος, 16% νερό, πρωτεΐνη γάλακτος, λακτόζη και 2% μεταλλικά άλατα.

Γιατί κάνει καλό 
Το βούτυρο είναι μια φυσική τροφή που παράγεται εδώ και αιώνες από τον άνθρωπο και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά το αγνό βούτυρο, χωρίς προσθήκες ξένων ουσιών, προσφέρει τα απαραίτητα λιπαρά, ενισχύει την ανάπτυξη, δίνει την απαραίτητη ενέργεια και χαρίζει ζωντάνια και ευεξία. Η χοληστερόλη που περιέχει είναι σημαντική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου στα παιδιά.

Το βούτυρο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α -ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, βιταμίνης D, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σκελετική ανάπτυξη, βιταμίνης Ε, που -όπως ξέρουμε- προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και βιταμίνης Κ, για γερά δόντια.

Επιπρόσθετα είναι μια καλή φυσική πηγή μεταλλικών στοιχείων που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία μας. Το φρέσκο βούτυρο περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο και σελήνιο που συντελούν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και στην καλή τους υγεία.

Τέλος, το βούτυρο είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, δημιουργούν ισχυρή ασπίδα και προστατεύουν τα παιδιά από τις κάθε είδους λοιμώξεις.

Γιατί βούτυρο Lurpak
Διάσημο σε όλο τον κόσμο, το βούτυρο Lurpak έχει εδραιωθεί ως βασικό και απαραίτητο υλικό στην κουζίνα. Φτιάχνεται από 100% αγνό αγελαδινό γάλα, δεν περιέχει συντηρητικά, ενώ χρειάζονται περίπου 20 κιλά αγνό αγελαδινό γάλα για την παρασκευή 1 κιλού βουτύρου Lurpak. Όσο για τη φίνα, αξεπέραστη γεύση του και τη σταθερή ποιότητα του, είναι το απόσταγμα εμπειρίας περισσότερων από 100 χρόνων στην παραγωγή του. Τέλειο για το μαγείρεμα, το ψήσιμο στο φούρνο, τα γλυκά, το άλειμμα και για ό,τι άλλο θέλεις να φτιάξεις στην κουζίνα σου. Στο ψυγείο του σουπερμάρκετ το βρίσκουμε ανάλατο, σε αλουμινόφυλλο ή σε σκαφάκι, αλλά και Soft σε σκαφάκι ανάλατο ή αλατισμένο που αλείφετε εύκολα στο ψωμί. Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους κυκλοφορεί πλέον και βούτυρο Lurpak Light ανάλατο σε αλουμινόφυλλο, όπως και Lurpak Soft Light ανάλατο, που αλείφεται εύκολα, ιδανικές επιλογές για ένα ισορροπημένο πρωϊνό, χαμηλό σε λιπαρά.