Το μεγάλο δίλημμα των ημερών είναι ένα. Τι να μαγειρέψουμε για το γιορτινό τραπέζι: Γαλοπούλα ή χοιρινό;

Ψηφίστε!

Το αποτέλεσμα θα κρίνει τη συνταγή, που θα σας δώσουμε για να ψήσετε το γιορτινό φαγητό στο φούρνο!

Θέλετε βοήθεια; Ας δούμε μερικές παραπάνω πληροφορίες

Γαλοπούλα: Μπορεί οι Αμερικάνοι να θεωρούνται ειδήμονες στο ψήσιμο αυτού του πουλερικού, όμως, το έθιμο της τραγανής και ροδοκόκκινης γαλοπούλας, που βγαίνει λαχταριστή και μυρωδάτη από το φούρνο την ημέρα της Παραμονής των Χριστουγέννων ή ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας. Η γιορτινή γαλοπούλα γεμίζεται με κάστανα, κουκουναρι και ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες, ακόμα και βερίκοκα), ενώ κάποιοι προσθέτουν και κιμά ή ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών, πλιγούρι ή ρύζι.

Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς με την ολόκληρη γαλοπούλα είναι το ψήσιμό της μιας και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο. Εκτός κι αν έχει τον έξυπνο φούρνο 6ης αίσθησης της Whirlpool που κάνει όλη τη δουλειά μόνος του, χάρη στην επιλογή ψησίματος «turbo grill» και στο θερμόμετρο 4 σημείων, που διαθέτει, για απόλυτη ακρίβεια στο ψήσιμο!

Χοιρινό: Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, αλλά και πιο συνηθισμένα, μιας και το αγαπημένο μας γουρουνάκι ήταν το σύνηθες χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο ελληνικό τραπέζι, πριν την έλευση της ξενόφερτης γαλοπούλας. Σε όλη την επικράτεια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, γίνονταν τα παραδοσιακά χοιροσφάγια, που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το γουρουνάκι αποχαιρετούσε τον κόσμο με συνοδεία μουσικής, χωριζόταν σε μερίδες και το μεγαλύτερο μέρος του, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, καταναλωνόταν μέσα στις γιορτές, μαγειρεμένο με κυδώνια και μήλα. Το υπόλοιπο το έκαναν παστό και λουκάνικα, που συντηρούσαν στο λάδι για όλη τη χρονιά. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 το χοιρινό ήταν το κυρίαρχο έδεσμα του γιορτινού τραπεζιού.

Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, πολλοί το προτιμούν για την ημέρα της Παραμονής, καθώς το θεωρούν πιο εύκολο ή μάλλον πιο γνώριμο, γεγονός που το καθιστά και πιο συνηθισμένο. Για το λόγο αυτό η συνταγή που θα επιλέξει κανείς για το γιορτινό τραπέζι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να το κάνουν ρολό στο φούρνογεμιστό με υλικά της αρεσκείας τους, από τυριά και αλλαντικά μέχρι αποξηραμένα φρούτα. Άλλοι πάλι προτιμούν να ψήνουν στο φούρνο χοιρινό μπούτι με πατάτες κυδωνάτες μέσα σε χυμό πορτοκαλιού ή σε μαρινάδα από μπράντι και ουίσκι. Γιορτινό είναι και το φιλέτο από ψαρονέφρι περιχυμένο με μια νόστιμη σάλτσα μούρων ή ροδιού. Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες και η νοστιμιά εγγυημένη ιδιαίτερα αν έχετε έναν από αυτούς τους επαναστατικούς εντοιχισμένους φούρνους 6ης αίσθησης της Whirlpool με τις 16 προρυθμισμένες λειτουργίες μαγειρέματος!

And the winner is…
Η γαλοπούλα νίκησε στο δημοψήφισμα της Whirlpool, γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε 2 υπέροχες συνταγές για ψητή, γεμιστή, γαλοπούλα στο φούρνο αλλά και χρήσιμα tips για σίγουρη επιτυχία… Eπειδή όμως, η διαφορά ήταν μικρή -για την ακρίβεια ήταν μεγαλύτερη στη διάρκεια των Χριστουγέννων, όμως, μετά τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς ανέβηκε και το χοιρινό- ακολουθούν και 5 αγαπημένες μας συνταγές με χοιρινό.

Η σωστή επιλογή, το ψήσιμο και το τεμάχισμα της γιορτινής γαλοπούλας

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια, πράσινα μήλα, σταφίδες και μπέικον

Γαλοπούλα με κυδώνια και γέμιση από καρύδια, σταφίδες, πράσα και μπέικον

5 τέλειες συνταγές για τα χοιρινά των Χριστουγέννων