Ίσως πρόκειται για την πιο αγαπημένη έτοιμη σάλτσα μικρών και μεγάλων στον δυτικό κόσμο, που έχει την τιμητική της όχι μόνο στο street food και τα ταχυφαγεία, αλλά και στις οικιακές κουζίνες. Ο λόγος, βέβαια, για την κέτσαπ, γι’ αυτή την κατακόκκινη σάλτσα με την ελαφρώς γλυκόξινη γεύση, που έχει ως βάση την ντομάτα.

Η κέτσαπ συνοδεύει τις αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες, το κλασικό τοστάκι με τυρί, αλλά και τα σκέτα ζυμαρικά, που αποκτούν άλλο ενδιαφέρον μαζί της. Μπορεί, όμως, πραγματικά να απογειώσει και τη γεύση των ψητών ως σάλτσα ή ως στοιχείο της μαρινάδας τους, όπως τις μπριζόλες και τα σνίτσελ ή να αναβαθμίζει μια απλή σαλάτα, να αναμιχθεί με άλλες αλοιφές και να μετατραπεί σε πεντανόστιμη σως.

Η κέτσαπ είναι τόσο εύκολη στη χρήση της, που έχει θέση τόσο σε κλασικά πιάτα όσο και σε παραλλαγές συνταγών. Το θέμα είναι να έχουμε στην κουζίνα μας την πιο ποιοτική κέτσαπ, αυτή που θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία κέτσαπ, δηλαδή, νόστιμη και αγνή, όπως η κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, που δεν περιέχει συντηρητικά ούτε γλουτένη.

Σάλτσα με ιστορία
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η κέτσαπ έχει διαχρονικό χαρακτήρα καθώς μέσα στα χρόνια και παρά τις νέες σάλτσες που έχουν δημιουργηθεί, συνιστά σταθερή επιλογή, ως συνοδευτικό στα φαγητά.

Αυτό έχει τη σημασία του, αν αναλογιστεί κανείς πως η κέτσαπ κάνει την εμφάνισή της κατά τον 17ο αιώνα, όταν οι Κινέζοι ξεκίνησαν να συνοδεύουν τα ψάρια τους με μια πικάντικη σάλτσα, την οποία ονόμαζαν ke-tsiap ή kecap. Ωστόσο, ο Henry Heinz ήταν ο πρώτος που έφτιαξε κέτσαπ σε μαζική παραγωγή, το 1876. Έκτοτε συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Η κέτσαπ στο φαγητό
Την κέτσαπ την έχουμε συνηθίσει δίπλα σε πατάτες τηγανητές ως ντιπ ή κυριολεκτικά λουσμένες με την κόκκινη σάλτσα. Τι γίνεται, όμως, αν θέλουμε μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή της στο πιάτο μας;

Κέτσαπ με κάπαρη για μπέργκερ
Πλένετε και στραγγίζετε 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη. Την ψιλοκόβετε και την ανακατεύετε με λίγο έ.π. ελαιόλαδο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα βάζο. Με αυτή τη σάλτσα μπορείτε να συνοδεύσετε χάμπουργκερ, ζυμαρικά και σάντουιτς.

Κέτσαπ σκορδάτη για μακαρόνια
Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, μέχρι να πάρουν χρώμα, αλλά να μην μαυρίσουν. Αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε 1 φλιτζάνι κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ στο αρωματισμένο λάδι. Ανακατεύετε και, αφού ζεσταθεί η κέτσαπ, απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά. Στο μεταξύ, έχετε βράσει σπαγγέτι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας. Τα στραγγίζετε, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τη σκορδάτη κέτσαπ και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι, προσθέτετε ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και απολαμβάνετε!

Κέτσαπ με κάρυ για κεφτεδάκια
Αδειάζετε όλο το μπουκάλι της κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ σε ένα δοχείο. Ρίχνετε στο μπουκάλι μία κουταλιά της σούπας ήπιο κάρυ σε σκόνη και λίγο νερό. Κλείνετε το πώμα και χτυπάτε καλά-καλά να διαλυθεί το κάρυ. Ύστερα προσθέτετε την κέτσαπ στο μπουκάλι και χτυπάτε για να ομογενοποιηθεί με το κάρυ. Ιδού μια πικάντικη κέτσαπ που θα δώσει ανατολίτικη νότα στα κεφτεδάκια, τα μπέργκερ και άλλες κρεατένιες λιχουδιές!

TIP: Για τις παραπάνω συνταγές επιλέγουμε την κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, η οποία δεν έχει συντηρητικά, ενώ το  πλαστικό top down μπουκάλι εξασφαλίζει πρακτικότητα στη χρήση και ακρίβεια στις συνταγές σας. Φυσικά -για τους πιο παραδοσιακούς- η ίδια πλούσια γεύση τομάτας της κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ διατίθεται και στα κλασικά γυάλινα μπουκάλια.