Το κοτόπουλο παραμένει πάντα ένας νόστιμος σύμμαχος στην ανάπτυξη του παιδιού και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες τροφές αφού πρωταγωνιστεί στη διατροφή μας από πολύ μικρή ηλικία.

Για την ακρίβεια, το κοτόπουλο είναι από τις πρώτες τροφές που δοκιμάζει ένα μωρό μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, όταν στην καθημερινή διατροφή του μπαίνει και η στερεά τροφή. Και πώς, άλλωστε, να παραλείψουμε το κοτόπουλο από το μενού των μικρών μας θησαυρών, όταν αποτελεί μια τροφή πραγματικό θησαυρό για την ανάπτυξή τους;

Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, ή αλλιώς στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και το κάλιο, το κοτόπουλο καθίσταται σύμμαχος στη σωματική και νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου βοηθούν να διατηρείται καλά ρυθμισμένος ο μεταβολισμός, για να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις, και παράλληλα δίνει την ενέργεια που χρειάζονται τόσο για το διάβασμα όσο και για το παιχνίδι.

shutterstock_215814301

Συνδυάζοντας αυτά τα οφέλη του κοτόπουλου με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με το κόκκινο κρέας), αλλά και τις λίγες θερμίδες του, που γίνονται ακόμη λιγότερες όταν αφαιρεθεί η πετσούλα, καταλαβαίνουμε γιατί είναι μια εξαιρετική τροφή.

Όσο για το μαγείρεμά του, οι συνταγές στις οποίες μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είναι αμέτρητες, με τη νόστιμη και ήπια γεύση του να κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς. Ποιο παιδί, άλλωστε, δεν λαχταράει ένα ζουμερό μπουτάκι κοτόπουλο;

Μπορεί, βέβαια, το κοτόπουλο να είναι μια εξαιρετική απάντηση στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;», ωστόσο, καθώς το ωμό κοτόπουλο περιέχει βακτήρια επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, η επιλογή, η συντήρηση και η προετοιμασία του απαιτούν προσοχή.

shutterstock_231648712

Χύμα και συσκευασμένο. Τι να επιλέξω;
Η αγορά συσκευασμένου νωπού κοτόπουλου, ολόκληρου ή σε μερίδες, είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα στάδια, από την αναπαραγωγή, την εκτροφή και τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία και τη μεταφορά του προϊόντος στα σημεία πώλησης, διατηρώντας έτσι τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα θρεπτικά συστατικά του αναλλοίωτα. Μπορούμε, όμως, να προμηθευτούμε και χύμα κοτόπουλο, αλλά καλό θα ήταν να γίνεται μόνο από κρεοπώλη που γνωρίζουμε και για τον οποίο είμαστε σίγουροι ότι τα κοτόπουλά του μεταφέρονται, αποθηκεύονται και συντηρούνται σε απόλυτα σωστές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε το κοτόπουλο που αγοράζουμε να έχει σφιχτή και ροδαλή σάρκα, το δέρμα να είναι υπόλευκο, να μην έχει ελαττώματα στην εμφάνιση (π.χ. κόκκινες κηλίδες και σχισμένο δέρμα) και να έχουν αφαιρεθεί επιμελώς τα φτερά. Επιπλέον, για το χύμα κοτόπουλο ελέγχουμε ότι φέρει μικρή, πλαστική ταμπελίτσα στην οποία αναγράφονται η ημερομηνία λήξης, η προέλευση και η επωνυμία της επιχείρησης, ενώ για το συσκευασμένο εξετάζουμε ότι δεν έχει σχιστεί η ζελατίνη και ότι στη συσκευασία αναγράφονται, μεταξύ άλλων, ο παραγωγός, η χώρα προέλευσης του κοτόπουλου, ο κωδικός πιστοποιημένου και εγκεκριμένου σφαγείου, η ημερομηνία παραγωγής, η ημερομηνία λήξης και το σήμα του Agrocert, που πιστοποιεί ότι τα κοτόπουλα έχουν τραφεί με 100% τροφές φυτικής προέλευσης.