Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι η πρώτη επιλογή όσων ακολουθούν ένα προσεγμένο διατροφικό πλάνο και δίκαια, αφού εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμα, έχουν και υψηλή διατροφική αξία.

Τα βρίσκουμε στα ράφια ακόμη και του πιο μικρού καταστήματος ενώ είναι πλέον τόσο διαδεδομένα, που υπάρχουν σχεδόν σε αρκετά σχήματα για να φτιάξουμε όποια συνταγή επιθυμούμε. Δεν υστερούν σε γεύση από τα κλασικά σιμιγδαλένια, ενώ είναι πιο υγιεινά από κάθε σκοπιά.

Ένας διατροφικός θησαυρός στο τραπέζι
Συγκρινόμενα με τα ζυμαρικά που φτιάχνονται με σιμιγδάλι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν περίπου 5γρ. περισσότερες φυτικές ίνες και έχουν 1 επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης. Κατατάσσονται στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, το κύριο δηλαδή καύσιμο του οργανισμού μας, και περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, φυλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ο χαλκός, το σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας σε μια μόλις μερίδα το 25% των ημερήσιων αναγκών μας και είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Συνεπώς, επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής άλεσης λόγω των φυτικών ινών χορταίνουμε πιο εύκολα αφού η πέψη τους γίνεται πιο αργά παρέχοντας στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Η διατήρηση -ή και μείωση, όταν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη- του σωματικού βάρους, η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι μερικά από αυτά. Διόλου τυχαίο λοιπόν το ότι οι ειδικοί προτείνουν το μισό του συνόλου των προϊόντων που καταναλώνουμε κάθε μέρα, να είναι ολικής αλέσεως.

Οι θρεπτικές επιλογές
Ένα ζυμαρικό που αρέσει πολύ σε μεγάλους αλλά και σε μικρούς είναι το «παιχνιδιάρικο» MISKO Ολικής Άλεσης Τριβελάκι, το οποίο ταιριάζει σε κάθε ειδους συνταγές και σάλτσες. Εμείς το επιλέγουμε πάντα για μοσχαράκι ραγού αλλά και για σκέτη μακαρονάδα βουτύρου!

Αν θέλετε να απολαύσετε μια ωραία ναπολιτέν με φρέσκια ντομάτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα προτιμήσετε το MISKO Ολικής Άλεσης Σπαγγέτι Νο 6, που αιχμαλωτίζει σε κάθε πιρουνιά τη σάλτσα και δένει φανταστικά με όλες τις κλασικές συνταγές.

Για μακαρονοσαλάτες θέλουμε ένα κοντό ζυμαρικό, σαν να λέμε το MISKO Ολικής Άλεσης Κοφτό, που ταιριάζει υπέροχα με όλα τα λαχανικά και μας δίνει νόστιμες ιδέες για το ταπεράκι στο γραφείο. Το επιλέγουμε επίσης και για θρεπτικές σούπες το χειμώνα.

Τέλος, αγαπημένη μας επιλογή για κάθε μέρα είναι τα ζυμαρικά MISKO Ολικής Άλεσης Πέννε Ριγκάτε, τα οποία συνδυάζονται τόσο με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα με πιπεριές όσο και με πιο ιδιαίτερες μακαρονάδες, όπως μια ελαφριά μακαρονάδα με ντοματίνια, κοτόπουλο και βασιλικό!

Καλά μαγειρέματα!