Η φέτα είναι κυριολεκτικά η βασίλισσα των ελληνικών τυριών κατέχοντας το 40% της κατανάλωσης τυριών στην Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο και γίδινο γάλα, είναι ένα τυρί μαλακό, ολόλευκο, ωριμάζει τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στη συσκευασία της, έχει γεύση υπόξινη και άριστη υφή.

Συνοδεύει το καθημερινό μας φαγητό – κυρίως τα λαδερά φαγητά του καλοκαιριού- αλλά και φρούτα όπως το καρπούζι, το σταφύλι και το πεπόνι. Συνοδεύεται επίσης άριστα από λευκά κρασιά ενώ είναι το κύριο συστατικό των παραδοσιακών πιτών της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη. Η τυρόπιτα και η σπανακοτυρόπιτα είναι οι χαρακτηριστικές πίτες της φέτας όμως μπορεί να μπει και σε μια μανιταρόπιτα ή σε μια κρεατόπιτα. Αν κάνετε δίαιτα φτωχή σε αλάτι, προφανώς και πιστεύετε ότι θα πρέπει να την εξαιρέσετε από τη διατροφή σας, αλλά ευτυχώς υπάρχει λύση!

xwriatiki salata

Το τυρί που στο ελληνικό τραπέζι τιμάται όσο κανένα άλλο συχνά, πολλές φορές παραλείπεται από το διατροφικό πλάνο όσων ακολουθούν διατροφή χωρίς ή με περιορισμένες ποσότητες αλατιού. Θα μπορούσαμε άραγε να αφήσουμε το αλάτι στην άκρη κρατώντας, όμως, την απόλαυση του αγαπημένου μας τυροκομικού προϊόντος;

Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ακολουθούν τις διατροφικές τάσεις και δημιουργούν προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα αλατιού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ που λάνσαρε την κλασσική φέτα της- ένα προϊόν που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές- με 40% λιγότερο αλάτι, ώστε πλέον να μπορεί κάποιος να την απολαύσει άφοβα.

feta

Η φέτα αυτή παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο 100% ελληνικό γάλα και μπορεί να περιέχει 40% λιγότερο αλάτι, αλλά δεν στερείται γεύσης και διατροφικής αξίας ούτε στο ελάχιστο από τη συνηθισμένη. Όσο για τη θερμιδική της αξία; Τα 100γρ. έχουν μόλις 257 θερμίδες, 1,5γρ. αλάτι και 17γρ. πρωτεΐνης, αποτελώντας ένα προϊόν με θρεπτική αξία και πλούσια γεύση για κάθε διατροφική μας επιλογή και περίσταση. Δοκιμάστε την σε σαλάτες, πίτες, σαγανάκι ή και σκέτη ραντισμένη με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με ρίγανη και θα την αγαπήσετε όσο και την κλασσική.