Τα παιδιά είναι οι μικροί μας θησαυροί αλλά κι ο καθρέφτης μας. Μαθαίνουν να μιλάνε όπως εμείς, συμπεριφέρονται σαν κι εμάς και κοιτάνε όπου κοιτάμε. Ναι, τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας κι επίσης θέλουν να τρώνε ό,τι κι εμείς.

Συχνά πυκνά παραπονιόμαστε πως τα παιδιά μας δεν τρώνε σωστά και ανησυχούμε. Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να φταίει; Αν αποκλείσουμε κάποιες διατροφικές ιδιαιτερότητες και δυσανεξίες που μπορεί να υπάρχουν, πρώτοι εμείς θα πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να γίνουμε το πρότυπο των παιδιών μας ακόμα και στο φαγητό. Αν εμείς για παράδειγμα αποκλείουμε από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες τροφών και αποφεύγουμε και να τις μαγειρεύουμε για όλη την οικογένεια, τότε γιατί να θέλουμε να φάει το παιδί μας από μόνο του ψάρι, λαχανικά ή όσπρια; Το φαγητό δεν είναι μοναχική υπόθεση, είναι χαρά, απόλαυση, μοιρασιά κι αφορμή για επικοινωνία. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι ως οικογένεια όσο πιο συχνά γίνεται. Ποιος έχει όρεξη να τρώει συνέχεια μόνος του;

Ας πάμε τώρα στο ίδιο το φαγητό. Είστε σίγουροι πως το παιδί σας γνωρίζει πώς είναι το καρότο, το κολοκύθι και το μπιζέλι πριν μαγειρευτούν; Έχει ζουλήξει ποτέ με τα χέρια του μια ντομάτα; Έχει διαλέξει το μήλο του από το καφάσι, έχει μυρίσει ένα ροδάκινο; Η αλήθεια είναι πως αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα αλλάξει κι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το φαγητό του. Είναι καλό να παίρνετε τα παιδιά μαζί σας στο μανάβικο και στο σούπερ μάρκετ για να γνωρίσουν αλλά και να μάθουν να διαλέγουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά.

paidi

Έχετε σκεφτεί πως μπορεί να τους αρέσει να συζητάτε μαζί τους το φαγητό της επόμενης μέρας; Και, ναι, είναι ωραίο να μαγειρεύετε παρέα με τα παιδιά σας. Να παίρνουν μέρος κι εκείνα στην προετοιμασία του φαγητού. Γιατί; Για να εξοικειωθούν με τη μυρωδιά και τον ήχο που κάνει το κρεμμύδι όταν πέφτει στο καυτό λάδι, με την όψη της ξυσμένης στον τρίφτη ντομάτας. Για να πιάσουν μαζί σας αλεύρι και ζυμάρι, να δουν την πίτα να μπαίνει στο φούρνο, τα κολοκυθάκια να γεμίζονται με ρύζι, να πιάσουν με τα χεράκια τους το μαρούλι και το μαϊντανό. Ίσως τότε πάψουν να βλέπουν με καχυποψία τα “πράσινα” και τα “κόκκινα” που κρύβουν μέσα τους τα φαγητά. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως θα θέλουν έστω από περιέργεια να δοκιμάσουν αυτό που θα μαγειρέψετε παρέα.

Σας φαίνεται βουνό; Προμηθευτείτε ποδιές, γάντια, σκούφο και… κέφι και ξεκινήστε από κάτι απλό. Το ρύζι π.χ. εκτός από διατροφικός θησαυρός είναι η πιο εύκολη λύση και συνδυάζεται με τα πάντα. Με κρέατα, λαχανικά, θαλασσινά και, φυσικά, με όσπρια. Οι μικροί σεφ μπορούν να αναλάβουν να ρίξουν το σακουλάκι με το ρύζι στο νερό και να κρατήσουν χρόνο, δηλαδή πότε να το βγάλουν. Οι μπαμπάδες κι οι μαμάδες θα ασχοληθείτε με όλα τα υπόλοιπα. Το μαγείρεμα από κοινού στην κουζίνα, εκτός από δημιουργικός χρόνος που μοιράζεστε ως οικογένεια, μπορεί να γίνει απόλαυση αλλά και μια χρήσιμη δεξιότητα για το μέλλον, ο λόγος που θα ξεκινήσει το παιδί να τρώει κάποιες ομάδες τροφών και, φυσικά, η αφορμή να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό Ben’s Beginners™ που μπορεί να σας γεμίσει δώρα, ευχάριστες στιγμές και καλύτερα γεύματα!