Συνήθως στις γιορτές θέλουμε, πέρα από τους κλασικούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, να έχουμε και διάφορα μικρά γλυκάκια για να κερνάμε. Από τρουφάκια και μαντλέν μέχρι μίνι κεκάκια, σου και ταρτάκια.

Είναι πολλοί αυτοί που σου λένε “δεν θέλω γλυκό”, αλλά όταν δουν ότι πρόκειται για ένα τόσο δα μικρό γλυκάκι, αλλάζουν γνώμη! Τι ψυχή έχει ένα μικρό γλυκάκι, άλλωστε; Άσε που είναι και γιορτές και οι… παρασπονδίες επιτρέπονται. Μάθε, λοιπόν, ποια είναι τα απαραίτητα υλικά που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου και πώς θα τα κάνεις να φαίνονται ακόμα πιο λαχταριστά!

troufakia_308126915edited

Οι σύμμαχοι της ζαχαροπλαστικής
Κάθε υποψιασμένη μαγείρισσα ξέρει τα βασικά συστατικά των περισσότερων γλυκών, αλλά δεν ξέρουν όλες πόσα έτοιμα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά, που μπορούν κάλλιστα να γίνουν σύμμαχοί μας στη ζαχαροπλαστική. Φτιάχνεις για παράδειγμα σοκολατάκια ή ατομικά cheese cake και κρέμες. Θά ‘θελες να τρίψεις μπισκότα για να χρησιμοποιήσεις ως βάση ή ως topping, αλλά δεν έχεις; Στην αγορά θα βρεις λοιπόν έτοιμο, τριμμένο μπισκότο, σε φάκελο, που θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Το τριμμένο μπισκότο ταιριάζει πολύ ακόμα και σε μία κρέμα Άνθος Αραβοσίτου Στιγμής, Βανίλια ή Σοκολάτα, δημιουργώντας στη στιγμή ένα ανάλαφρο τράϊφλ. Κλασική και διαχρονική αξία!

Στην αγορά, όμως, υπάρχει και η απαραίτητη για τα γλυκά κρέμα ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ταρτάκια, προφιτερόλ, εκλεράκια και οτιδήποτε θέλει κρέμα στη συνταγή του. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς καν βράσιμο. Απλά χτυπάς το περιεχόμενο του φακέλου με κρύο γάλα και έχεις στη στιγμή «επαγγελματική» crème patisserie.

Σημαντικός και βασικός σύμμαχος η κουβερτούρα, που εκτός από σκέτη, την απολαμβάνεις και σε όποιο γλυκό θέλεις να προσθέσεις σοκολάτα. Λιώνει τέλεια και κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές: από πλάκα ολόκληρη για να τη λιώσεις μόνη σου, μέχρι σταγόνες και νιφάδες για να διακοσμήσεις τα γλυκάκια σου. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει ακόμα και λευκή σοκολάτα σε σταγόνες αλλά και γάλακτος (σε πλάκα ή σταγόνες). Από τα πιο χρήσιμα υλικά είναι και η τρούφα σοκολάτας, με την οποία φτιάχνουμε λαχταριστά τρουφάκια και διακοσμούμε υπέροχα τούρτες και άλλα γλυκίσματα.

Τα απαραίτητα σύνεργα της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης
Μην ξεχάσεις να προμηθευτείς εγκαίρως, πριν φτιάξεις τα γλυκά, τα κατάλληλα σκεύη και φορμάκια για να τα παρασκευάσεις εύκολα και με επιτυχία. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε όλα όσα θα χρειαστείς:
• Οι φόρμες και τα ατομικά φορμάκια σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα -έλατο, αστέρι, καμπάνα, κ.ά. – είναι απολύτως απαραίτητα για να δώσουν εορταστικό αέρα.
• Το ίδιο ισχύει και για τα κουπ πατ, που πρέπει επίσης να είναι χριστουγεννιάτικα.
• Πάντα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα ένας πλάστης για να ανοίγεις τη ζύμη των μπισκότων, της ζαχαρόπαστας ή του μάρτζιπαν.
• Βάλε στη λίστα και διάφορες γιορτινές κορδέλες, σπάγκους και μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα γλυκά σου θα κάνουν σίγουρα θραύση!
• Στοιχεία διακόσμησης μπορούν να γίνουν και κάποια μπαχαρικά, όπως τα ξυλάκια κανέλας, ο αστεροειδής γλυκάνισος και τα γαρίφαλα ή ακόμα και οι αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.

Ας δούμε τώρα και μερικές συνταγές με τα πιο δημοφιλή μικρά κεράσματα!

Εκλέρ

Σου με κρέμα βανίλιας και βατόμουρο

Τρούφες με χουρμάδες, τριμμένο μπισκότο και ινδοκάρυδο

Κεκάκια κολοκύθας με επικάλυψη από κρέμα τσιζκέικ και φιστίκια

Ποτηράκια με κρέμα βανίλια σοκολάτα