Το ψητό κοτόπουλο είναι αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη επιλογή όλης της οικογένειας και όχι άδικα, αφού είναι και γευστικό και υγιεινό. Για να το κάνουμε και έξτρα απολαυστικό, το μυστικό είναι να μην παραλείπουμε το μαρινάρισμα.

Οι μαρινάδες είναι στην ουσία το «βάπτισμα» του κρέατος, των θαλασσινών και των λαχανικών σε διάφορα στεγνά ή υγρά μίγματα από ελαιόλαδο, κρασί, χυμούς εσπεριδοειδών, αρωματικά, μπαχαρικά ή εξωτικά υλικά, σε κλασικούς ή και πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς. Τοποθετώντας τα ωμά υλικά στη μαρινάδα για αρκετό χρόνο, ενισχύεται η γεύση τους και εν τέλει η νοστιμιά τους.

Το κάθε υλικό βέβαια, συνδυάζεται με διαφορετική μαρινάδα. Το κοτόπουλο για παράδειγμα, αγαπάει τα αρώματα και ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή. Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια κλασική επιλογή για το κοτόπουλο. Αλλά και μία μαρινάδα με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο είναι ένας ακόμη επιτυχημένος συνδυασμός για πουλερικά. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαρινάρετε φτερούγες ή κοπανάκια σε αρωματική σάλτσα πέστο.

Αγαπημένο «ταίρι» του κοτόπουλου είναι και το γιαούρτι, που μπορείτε να συνδυάσετε με σκόρδο, χυμό λεμονιού, δυόσμο ή βασιλικό και πάπρικα. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε αλκοόλ, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μπίρα παρέα με μουστάρδα και μέλι, που σίγουρα θα κάνει τη διαφορά.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο ιδιαίτερο, προτείνουμε μια εξωτική μαρινάδα με σόγια σος, σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ, μέλι, κόλιανδρο, ντομάτα και λάιμ. Τέλος, μια λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καλή επιλογή για το μαρινάρισμα είναι και η άλμη, που βοηθάει τόσο στο σωστό αλάτισμα του κοτόπουλου όσο και στην αύξηση της κατακράτησης υγρών κατά το ψήσιμο, για έξτρα ζουμερό αποτέλεσμα. Για το μαρινάρισμα σε άλμη, το κοτόπουλο βυθίζεται σε νερό συγκεκριμένης περιεκτικότητας σε αλάτι και διάφορα άλλα υλικά (όπως γλυκαντικά, μπαχαρικά, βότανα κ.λπ.) και παραμένει εκεί για κάποιες ώρες. Κατόπιν μαγειρεύεται κανονικά στη σχάρα, στο φούρνο ή σοτέ στο τηγάνι.

Επιλέξτε τη μαρινάδα που ταιριάζει περισσότερο στα δικά σας γούστα και μην ξεχνάτε να δώσετε χρόνο στη διαδικασία. Να θυμάστε ότι στην περίπτωση του κοτόπουλου, απαιτείται λιγότερος χρόνος μαριναρίσματος απ’ ό,τι στα κρεατικά, ωστόσο, καθοριστικό του χρόνου παραμονής σε μαρινάδα είναι και το μέγεθος των κομματιών.