Θρεπτικό, χορταστικό και νόστιμο, το κοτόπουλο είναι η No 1 επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι. Στα μεγάλα ατού του και η μεγάλη ποικιλία συνταγών που το περιλαμβάνουν, δίνοντας λαχταριστές εναλλακτικές για όλες τις περιστάσεις, αλλά και ότι ταιριάζει πραγματικά με τα πάντα.

Χωρίς υπερβολή το κοτόπουλο είναι από τις πιο εύκολα να συνδυαστούν τροφές, αφού μπορείτε να το γαρνίρετε το ίδιο καλά με μία πράσινη σαλάτα, όσο απλή ή σύνθετη θέλετε ανάλογα με την περίσταση, αλλά και με όλες τις γαρνιτούρες που έχετε στο συνταγολόγιο σας. Θέλετε και αποδείξεις;

Ξεκινάμε από το κλασικό κοτόπουλο στο φούρνο, που συνοδεύεται απαραιτήτως από ψητές πατάτες και συνεχίζουμε με το κοτόπουλο κατσαρόλας που γαρνίρετε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας. Για όσους αναζητούν εναλλακτικές γεύσεις βέβαια, ο πουρές πατάτας μπορεί να αντικατασταθεί με μελιτζάνας, αρακά, καρότου, γλυκοπατάτας ή σελινόριζας. Έτσι έχετε δύο σε ένα επιτυχία ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, αφού εκτός από το πλούσιο σε πρωτεΐνη κοτόπουλο θα τα καταφέρετε να φάνε και λαχανικά.

Προσοχή! Όταν φτιάχνετε πουρέ λαχανικών φροντίστε να μην τα παραβράσετε και λιώσουν, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουν τραβήξει πολύ νερό και ο πουρές θα βγει νερουλός, ενώ αν στη συνέχεια προσθέσετε και λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος, τότε αυτός θα αποκτήσει πιο απαλή και κρεμώδη υφή. Σημαντικό είναι να μην παραλείψετε τα μυρωδικά, όπως μοσχοκάρυδο, κύμινο, κόλιανδρο και κάρυ, τα οποία μπορείτε να πασπαλίσετε και στο κοτόπουλο, μιας και του πάνε όλα πολύ.

Αν τέλος, έχετε σκοπό να ανάψετε κάρβουνα για το κυριακάτικο τραπέζι, το ζουμερό ψητό κοτόπουλο σχάρας -σε φιλέτα ή σουβλάκια- κάνει καλή παρέα με ψητά λαχανικά και, γιατί όχι, με μία μερίδα τραγανές τηγανητές πατάτες. Φτιάξτε και μία σπιτική κέτσαπ ή μουστάρδα, που γίνονται πολύ εύκολα και να είστε σίγουροι ότι το τραπέζι σας θα μείνει αξέχαστο!

Για να πάρετε μία γεύση σάς δίνουμε και 5 προτάσεις για κοτόπουλο με τους συνοδούς του…

* Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

* Ψητό κοτόπουλο με σαλάτα από φασολάκια, αγγούρι και δυόσμο

*Κοτόπουλο φούρνου με μέλι και πατάτες

* Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας

* Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι και αρακά