Μπορεί οι μεζέδες να είναι συνυφασμένοι με την ελληνική και ανατολίτικη κουλτούρα, ωστόσο απαντώνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πιατάκια με εδέσματα καρφωμένα με οδοντογλυφίδες ή μικρά πιρουνάκια γεμίζουν τα τραπέζια στις φιλικές μαζώξεις και συνοδεύουν άψογα ένα ποτήρι παγωμένης μπίρας. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πραγματικά αμέτρητοι, ικανοί να μάς ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες του κόσμου.

Ισπανία
Η γευστική παλέτα των Ισπανών είναι πλούσια και συνεχώς διευρύνεται αφού δεν διστάζουν να συνδυάσουν υλικά που σε πρώτη φάση μοιάζουν αντιφατικά, όπως το κρέας με τα φρούτα ή τα θαλασσινά με το κρέας. Αγαπημένοι τους μεζέδες είναι σίγουρα τα tapas, τα οποία θυμίζουν μπρουσκέτες με λαχανικά, χαμόν, τσορίθο και αμέτρητους άλλους συνδυασμούς. Στα tapas bars θα συναντήσουμε και τις patatas bravas, μικρές πατατούλες κομμένες ασύμμετρα δηλαδή, συνοδευόμενες συνήθως από πικάντικη σάλτσα ντομάτας ή αγιολί.

Αργεντινή
Στην Αργεντινή έχουν τα δικά τους pancakes, τα λεγόμενα panqueques, που εκτός από τη γνωστή γλυκιά εκδοχή τους τα κάνουν και αλμυρά, με ανάλογη γέμιση. Θυμίζουν κανελόνια ή μάλλον κρέπες φούρνου τυλιχτές σε ρολό, που γεμίζονται με 1002 υλικά, όπως κιμά και καλαμπόκι και στη συνέχεια καλύπτονται με σάλτσα ντομάτας και τυρί. Από το τραπέζι με μεζεδάκια των Αργεντινών δεν λείπουν βέβαια ποτέ και οι χαρακτηριστικές κρεατόπιτες σε σχήμα μισοφέγγαρο και με το χαρακτηριστικό δίπλωμα (repulgue). Οι λεγόμενες empanadas γίνονται τηγανητές ή ψήνονται στο φούρνο και σε κάθε περιοχή η γέμιση τους διαφέρει, ωστόσο, συνήθως είναι γεμισμένες με κιμά, κοτόπουλο, καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδι ή ζαμπόν και τυρί.

Μεξικό
Αγαπημένοι μεζέδες των Μεξικανών είναι οι albondigas, οι λαχταριστοί παραδοσιακοί κεφτέδες από βοδινό και χοιρινό κρέας. Τους γεμίζουν με αβγό και τους σερβίρουν σε έναν ελαφρύ ζωμό ή σάλτσα από πιπεριά chipotle. Ένα ακόμη δημοφιλές μεζεδάκι είναι και οι enchiladas, δηλαδή οι τορτίγιες γεμισμένες με κοτόπουλο, πικάντικη σάλτσα τσίλι, λιωμένο τυρί και κόλιανδρο, οι οποίες στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Ανάλογο «τυλιχτό» μεζεδάκι και εξίσου νόστιμο είναι τα burritos με κάθε λογής γέμιση, που πλέον έχουν γίνει γνωστά και αγαπητά σε όλον τον κόσμο. Φυσικά στο πλάι δεν λείπουν ποτέ τα nachos με μπόλικο λιωμένο τυρί ή γουακαμόλε.

Ιρλανδία
Αν υπάρχει κάτι που αγαπούν στην Ιρλανδία αυτό είναι σίγουρα οι πατάτες. Με αυτές φτιάχνουν τους πιο νόστιμους πατατοκεφτέδες με μπόλικο βούτυρο, ενώ από το τραπέζι τους δεν λείπουν ποτέ και τα πληθωρικά, πεντανόστιμα χοιρινά λουκάνικα.

Τσεχία
Αγαπημένος μεζές των Τσέχων αποτελεί το chlebíčky, που είναι μικρά ψωμάκια σαν μπρουσκέτες γαρνιρισμένες με διάφορα αλλαντικά, τυριά και λαχανικά. Λατρεύουν επίσης το bramboráky ή αλλιώς τις τηγανίτες με πατάτες, αλλά και το nakládaný hermelín το οποίο συναντάμε συχνά στις τσέχικες pub και πρόκειται για τυρί τουρσί, το οποίο συνοδεύει εξαιρετικά τη μπίρα, που τόσο αγαπούν.

Γερμανία
Aν αναζητούσαμε τον βασιλιά του γερμανικού τραπεζιού και τον απόλυτο συνοδό μιας δροσερής μπίρας μάλλον θα τον βρίσκαμε στα λουκάνικα – έδεσμα που επίσης έχει κατακτήσει τον κόσμο και συναντάται σε όλες τις μπιραρίες παγκοσμίως. Τα wurst απαντώνται σε αναρίθμητες παραλλαγές σε όλη τη Γερμανία. Το πιο γνωστό χοιρινό λουκάνικο είναι το Bratwurst, ενώ άλλες γνωστές εκδοχές είναι το Schwarzwurst (σκουρόχρωμο λουκάνικο με αίμα), το Wienerwurst, το Weisswurst (λευκό λουκάνικο) αλλά και το Currywurst (αναμειγμένο με κάρυ). Συχνά σερβίρονται μαζί με ξινολάχανο, πατατοσαλάτα, κέτσαπ και μουστάρδα.

Αυστραλία
Οι Αυστραλοί ξέρουν πως τίποτα δεν πηγαίνει καλύτερα με μια μπίρα από μια κρεατόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά, σάλτσα gravy και λίγο τοματοπελτέ. Στο Σίδνεϋ μάλιστα προσθέτουν και αρακά στις στρογγυλές πιτούλες τους. Στη μακρινή Αυστραλία αγαπούν επίσης τις κροκέτες πατάτας, αλλά και τις γαρίδες κοκτέιλ, ένα πιάτο το οποίο αποτελείται από βραστές γαρίδες μέσα σε σάλτσα μαγιονέζας και ντομάτας σερβιρισμένες στο ποτήρι, συχνά μαζί με μαρουλόφυλλα.