Τις απολαμβάνεις σκέτες, αρωματισμένες με βανίλια ή σε διάφορες γεύσεις και συνοδευμένες από φρέσκα φρούτα, μπισκότα, μαρμελάδες ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Παράλληλα, μαζί τους δημιουργείτε και εξαιρετικά γλυκά, όπως τούρτες. Για τις κρέμες μιλάμε, φυσικά, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζαχαροπλαστικής. Αλήθεια, όμως, πόσα ξέρετε για τις 5 πιο διάσημες κρέμες;

patissiere

Πατισιέρ (crème pâtissière)
Με ιστορία που ξεκινάει από τον Μεσαίωνα, η κρέμα πατισιέρ (και όχι “πατισερί” όπως συχνά την αποκαλούν), επίσης γνωστή και ως κρέμα ζαχαροπλαστικής, είναι από τις πιο βασικές κρέμες μιας και χρησιμοποιείται σε δεκάδες γλυκά, όπως τούρτες, τάρτες, μικρά γλυκίσματα όπως σου και εκλέρ αλλά και ως βάση για σουφλέ. Στα μεγάλα ατού της είναι ότι προσαρμόζεται εύκολα ή αλλιώς μπορείτε να της δώσετε γεύση βανίλια, σοκολάτα, καραμέλα, να την αρωματίσετε με εσπεριδοειδή ή κάποιο αλκοόλ. Όσο για τη βασική συνταγή της αποτελείται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι ή κορν φλάουρ και βανίλια.

mousse

Μους (mousse)
Σερβιρισμένη σε ένα ποτήρι δίνει ένα από τα πιο ανάλαφρα επιδόρπια και όχι τυχαία, αφού η μους ενσωματώνει φυσαλίδες αέρα που τις χαρίζουν τη γνωστή αέρινη υφή. Η πιο κλασική εκδοχή της είναι με γεύση σοκολάτα αν και μπορείτε να την τροποποιήσετε ανάλογα με τα γούστα σας, αρωματίζοντας την, για παράδειγμα, με καφέ, εσπεριδοειδή ή κάποιο ποτό, όπως ρούμι. Την προτιμάμε γιατί εκτός από πολύ νόστιμη είναι και πολύ εύκολη στην προετοιμασία και μπορεί να γίνει κυριολεκτικά με μόλις 2 υλικά, όπως κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος. Σημειώστε ότι υπάρχουν και αλμυρές μους, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο της γαστρονομίας.

bavarois

Μπαβαρουάζ (crème bavaroise)
Η δημιουργία της πιστώνεται σε έναν από τους πρώτους διεθνώς αναγνωρισμένους “celebrity chefs”, τον Marie-Antoine Carême (1784 – 1833), του οποίου τα γλυκά ενθουσίαζαν την παρισινή ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Ναπολέοντα. Φτιάχνεται συνήθως με κρέμα γάλακτος, κρόκους αβγών και ζάχαρη, ενώ για να πήξει δεν χρησιμοποιούν αλεύρι αλλά ζελατίνες. Επιπλέον, συχνά αρωματίζεται με κάποιο λικέρ και σερβίρεται με φρέσκα φρούτα. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ βελούδινη κρέμα που την απολαμβάνετε ως ανάλαφρο επιδόρπιο.

caramele

Καραμελέ (crème caramel)
Στο τέλος του 20ου αιώνα φιγουράριζε περήφανα στα μενού των εστιατορίων, αποτελώντας μια από τις πιο κλασικές επιλογές για επιδόρπιο, με τη χαρακτηριστική της γεύση, που οφείλεται κυρίως στο σιρόπι καραμέλας, να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η συνταγή της είναι πολύ απλή, μιας και βασίζεται κυρίως σε γάλα, αβγά, ζάχαρη και βανίλια, ενώ η βασική διαφορά της σε σχέση με τις προηγούμενες 3 κρέμες, είναι ότι ψήνεται στο φούρνο, σε μπεν μαρί, δηλαδή η φόρμα τοποθετείται μέσα σε ταψί γεμισμένο με νερό.

brulee

Μπρουλέ (crème brûlée)
Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή αυτής της κλασικής γαλλικής κρέμας, συναντάται στο βιβλίο “Nouveau cuisinier royal et bourgeois”, το οποίο εμφανίστηκε σε διάφορους τόμους από το 1691 έως το 1734, του σεφ βασιλέων και αριστοκρατών François Massialot. Φτιάχνεται με κρέμα γάλακτος ή και γάλα, ζάχαρη, κρόκους αβγών και βανίλια και ομοίως με την κρέμα, καραμελέ ψήνεται στο φούρνο, σε μπεν μαρί. Βέβαια, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά, σκληρή κρούστα της που φτιάχνετε όταν θέλετε να τη σερβίρετε, πασπαλίζοντας την επιφάνειά της με ζάχαρη την οποία στη συνέχεια καίτε με φλόγιστρο για να καραμελώσει.

Ο ΓΙΩΤΗΣ που σου λύνει τα χέρια
Επειδή δεν είμαστε όλοι δεινοί ζαχαροπλάστες κι ο χρόνος δεν μας είναι πάντα αρκετός να φτιάξουμε όλες αυτές τις κρέμες, ο ΓΙΩΤΗΣ μας έχει τη λύση της κρέμας σε φάκελο και μας λύνει τα χέρια. Σε χρόνο dt και με απόλυτη επιτυχία έχουμε τις περισσότερες από τις κρέμες που περιγράψαμε παραπάνω προσθέτοντας μόνο φρέσκο γάλα και χτυπώντας για μερικά λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου στο μίξερ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Κρέμα Ζαχαροπλαστικής, σε 4 γεύσεις: Βανίλια, Σοκολάτα, Μιλφέιγ και Τσήζκεικ, που παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς βράσιμο, απλά χτυπάτε με κρύο γάλα για 5 λεπτά και έχετε αφράτη και νόστιμη crème pâtissière. Με το Super Mousse ΓΙΩΤΗΣ φτιάχνετε λαχταριστές μους σε 2 γεύσεις: Βανίλια και Σοκολάτα. Ενώ με το Garni ΓΙΩΤΗΣ Βανίλια ή Σοκολάτα φτιάχνετε την τέλεια σαντιγί για να διακοσμήσετε τα γλυκά σας. Με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής και Φρουί Ζελέ έχετε στη στιγμή μια κρέμα μπαβαρουάζ! Απλά διαλέξτε γεύση: φράουλα , κεράσι, ανανάς, μπανάνα, πορτοκάλι, λεμόνι, μούρο ή βερίκοκο. Σημειώστε ότι τα Φρουί Ζελέ φράουλα, κεράσι και ανανάς κυκλοφορούν και χωρίς ζάχαρη! Είστε λάτρης της κρέμας καραμελέ; Απλά φροντίστε να έχετε πάντα στο ντουλάπι σας Κρέμα Καραμελέ ΓΙΩΤΗΣ, που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, για να απολαμβάνετε όποτε θέλετε το αγαπημένο σας γλύκισμα.