Με οδηγό μας την ΠΙΝΔΟ ταξιδέψαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια από τις πιο όμορφες ελληνικές πόλεις, τα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο του τριήμερου αυτού ταξιδιού μας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την πρωτεύουσα της Ηπείρου, να την εξερευνήσουμε, αλλά και να μάθουμε για την τοπική της γαστρονομία.

Με το κάστρο να δεσπόζει στην πόλη, τα Γιάννενα σου δημιουργούν την αίσθηση πως είσαι σε άλλη εποχή. Από την πρώτη κιόλας στιγμή νιώσαμε πως πρόκειται για έναν τόπο ιστορικό, που παράλληλα σφύζει από ζωή καθώς έχει πολλούς φοιτητές, οι οποίοι κυκλοφορούν κυριολεκτικά παντού. Με αφετηρία το «ρολόι», που όλοι δίνουν το ραντεβού τους, η πόλη ενδείκνυται για βόλτες, καφέδες και φαγητό μιας και έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Με τις καλύτερες πρώτες εντυπώσεις ήρθε και η μέρα της επίσκεψής μας στη φάρμα Ελευθέρας Βοσκής ΠΙΝΔΟΥ και στις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις, ώστε να δούμε από κοντά πως λειτουργεί η διαδικασία της παραγωγής. Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – ΠΙΝΔΟΣ βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε το 1958 από 7 παραγωγούς. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός της Ελλάδας και ανήκει στις 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας. Ο συνεταιρισμός διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, που διακρίνονται σε: Έτοιμα ψημένα, Τεμαχισμένα, Αλλαντικά, Σειρά με τις ειδικές εκτροφές, Σειρά με Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής και Σειρά με Βιολογικά Κοτόπουλα. Παράλληλα, επενδύει στο περιβάλλον κάνοντας συνεχώς βιολογικούς καθαρισμούς, αδρανοποίηση των αποβλήτων των πτηνοσφαγείων και διαθέτοντας μονάδα επεξεργασίας κοπριάς των πτηνοτροφείων.

Όσον αφορά τα κοτόπουλα ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής και μεγαλώνουν φυσικά σε υψόμετρο πάνω από 700μ., ενώ βόσκουν και κινούνται ελεύθερα από την 20η ημέρα της γέννησής τους, σε υπαίθριο χώρο, στις ορεινές περιοχές του νομού Ιωαννίνων. Εκτρέφονται με 100% φυτικές τροφές, εκ των οποίων το 65% είναι καλαμπόκι, κάτι που φαίνεται και από την όψη τους λόγω του κίτρινου χρώματός τους, αλλά και από τη γεύση τους. Μάλιστα, τα Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ έχουν λάβει τη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας – iTQi στις Βρυξέλλες.

Από τα Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, έχει δημιουργηθεί μία ευρεία γκάμα προϊόντων όπως το Κοτοπαριζάκι,μοναδικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα, το μόνο από φιλέτο στήθος κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής. Φυσικά και ο κιμάς είναι ένα μοναδικό προϊόν, καθώς είναι άπαχος και παράγεται μόνο από φιλέτο κοτόπουλου, ιδανικός για διατροφή και δίαιτα.

Η επίσκεψή μας στα Γιάννενα περιελάμβανε ως τερματικό σταθμό το «Νησάκι της Κυρά Φροσύνης», το λιλιπούτειο στολίδι της Λίμνης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα μέρος με σημαντική ιστορική σημασία, που είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά. Μάλιστα, ο οικισμός του νησιού είναι και επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Εκεί, λοιπόν, είδαμε πώς φτιάχνεται η χειροποίητη κοτόπιτα ΠΙΝΔΟΣ, μία πίτα με παραδοσιακό γιαννιώτικο φύλλο, που περιλαμβάνει ρύζι και κρεμμύδι αναμεμειγμένα με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Για όσους μάλιστα δεν έχουν το χρόνο να κάνουν τις δικές τους πίτες, η ΠΙΝΔΟΣ το έκανε για αυτούς. Έτσι, σε 40 μόλις λεπτά η Κοτόπιτα ΠΙΝΔΟΣ φέρνει αυθεντική γεύση Ηπείρου στο πιάτο!