Η γαστρονομία, όπως και η ζωή μας, αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον, διότι έτσι μάς δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνουμε νέα πράγματα, ν’ ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις και να δοκιμάζουμε διαφορετικά πιάτα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι συνταγές που μας μεγάλωσαν, τα πιάτα που η γεύση τους ανακαλεί στη μνήμη την παιδική μας ηλικία, μάς φέρνει στο νου θύμησες γλυκές και οικογενειακές στιγμές γεμάτες νοσταλγία. Σαν το παστίτσιο της μαμάς, τα μακαρόνια με κιμά ή το γιουβέτσι που έφτιαχνε πάντα καλύτερο με διαφορά ο μπαμπάς και μετά κόμπαζε για την επιτυχία του! Σε αυτές τις αγαπημένες συνταγές ανατρέξαμε και είδαμε ότι οι περισσότερες έχουν ένα κοινό υλικό, που κάθε παιδί και μεγάλος λατρεύει: τα ζυμαρικά.

Ως ψαγμένοι «μακαρονάδες» θα κρατήσουμε την ουσία του κάθε πιάτου, αλλά θα προσθέσουμε νέες πινελιές, επιλέγοντας διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών, σάλτσες και υλικά, που θα δώσουν μια πιο trendy εικόνα στις κλασικές αυτές συνταγές. Για να μην αναρωτιέστε μάλιστα πώς θα τις φτιάξετε… αλλιώς, σάς δίνουμε 5 ξεχωριστές προτάσεις για κάθε γούστο και κάθε στιγμή. Και για το κυριακάτικο τραπέζι που θέλει το χρόνο του, αλλά και για το καθημερινό που θέλουμε να φάμε εδώ και τώρα. Πάμε να τις δούμε;

Καλαμαράκια γιουβέτσι με αρώματα ούζου
Υπάρχει καλύτερη πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι από το γιουβέτσι, που ψήνεται στο φούρνο και μοσχοβολάει ολόκληρο το σπίτι; Βέβαια, μιας και θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, θα αντικαταστήσουμε το κρέας με καλαμαράκια και αντί για κρασί θα βάλουμε ούζο. Η απόλυτη πρόταση για το καλοκαιρινό τραπέζι.

Koτόπουλο κοκκινιστό με ταλιατέλες και λαδοτύρι
Εξίσου κλασικός και ο κόκορας με χυλοπίτες, για τον οποίο περηφανεύονταν οι γιαγιάδες μας ότι καμία δεν τον κάνει καλύτερα από τις ίδιες. Αλλά επειδή ο κόκορας χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος θα τον αντικαταστήσουμε με κοτόπουλο, ενώ και οι ταλιατέλες αντικαθιστούν επάξια τις χυλοπίτες. Το αποτέλεσμα; Ένα πιο γρήγορο αλλά πάντα πλούσιο σε γεύση πιάτο, που μπορεί να ετοιμάσει ακόμη και μια νέα μαγείρισσα.

Σπαγγέτι ορφανό και πικάντικο με αβγά ποσέ
Η καλύτερη εναλλακτική λύση όταν στο σπίτι δεν υπάρχει τυρί τριμμένο, αλλά και σε περιόδους νηστείας, είναι πάντα μια μακαρονάδα με τρίμματα ψωμιού. Αυτό το τόσο απλό και χορταστικό πιάτο, όμως, μπορεί εύκολα να «αναβαθμιστεί» και να το σερβίρουμε ακόμη και σε μια βραδιά με φίλους στο σπίτι, αρκεί να του προσθέσουμε λίγα μυρωδικά και ένα αβγό ποσέ που όταν σπάσει μέσα στη μακαρονάδα θα κάνει τη γευστική διαφορά.

Στριφτά ζυμαρικά με χωριάτικη σαλάτα
Το αγαπημένο πιάτο κάθε εργένη, εργένισσας και γενικά όποιου ψάχνει να αξιοποιήσει τα λαχανικά που υπάρχουν στο ψυγείο είναι μία μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών. Αντί για μελιτζάνες και κολοκυθάκια, όμως, επιλέγουμε γι’ αυτήν την εναλλακτική και χορτοφαγική μακαρονάδα τα λαχανικά της χωριάτικης σαλάτας. Ντοματίνια, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές και φυσικά φέτα, κάνουν αυτή τη μακαρονάδα μοναδική!

Κρεμμυδομακαρονάδα με ξινομυζήθρα, Μετσοβόνε και καρύδια
Εκεί που η παράδοση συναντά την έμπνευση και το πνεύμα της οικονομίας! Η μακαρονάδα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι η επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, όμως, θα προσθέσουμε στο πιάτο καρύδια, ξινομυζήθρα και Μετσοβόνε, ετοιμάζοντας ένα τέλειο πιάτο για κάθε μέρα και για κάθε φανατικό μακαρονά.