Σε κήπους, βεράντες, μπαλκόνια, εξοχές και παραλίες, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για BBQ μαζώξεις με οικογένεια και φίλους. Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τα λαχταριστά ψητά σας όμως, δείτε τι πρέπει να προσέξετε.

Ξεκινάτε από την ψησταριά
* Επιλέξτε τη σωστή ψησταριά ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική σας δυνατότητα. Από την άλλη, να θυμάστε ότι οι ηλεκτρικές ψησταριές έχουν οδηγίες που κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο, αλλά το κάρβουνο θέλει μαστοριά.

* Αν επιλέξετε κάρβουνο, προτιμήστε το δρύινο γιατί κρατά περισσότερο και αποφύγετε το πεύκο και το έλατο γιατί πετάγονται! Να θυμάστε: Για να ψήσετε σωστά, πρέπει πρώτα τα κάρβουνα να «χωνέψουν». Έτσι μόλις αποκτήσουν γκρίζα και πυρωμένη όψη είναι έτοιμα.

Συνεχίζετε με το κρέας
Το σωστό BBQ οφείλει να φροντίζει για όλα τα γούστα: παϊδάκια, φιλέτα, μπιφτέκια και λουκάνικα από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κοτόπουλο, αλλά και ψάρια και θαλασσινά, δίνουν γευστικές επιλογές για όλους. Δεν ξεχνάτε βέβαια και τους vegetarians της παρέας, αν υπάρχουν, για τους οποίους «φιλετάρετε» λαχανικά, όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια.

Και φυσικά με τις μαρινάδες
Οι μαρινάδες προσθέτουν απίστευτη νοστιμιά στα ψητά, γι’ αυτό καλό είναι να μην τις παραλείπετε. Ιδανικά, το μαρινάρισμα γίνεται αποβραδίς στο ψυγείο. Πριν ψήσετε το ταμπονάρετε σε χαρτί κουζίνας.

BBQ που ανάβει φωτιές!
Δυνατή, μέτρια ή χαμηλή φωτιά; Σας έχουμε το πιο απλό tip: βάζετε το χέρι σας στο ύψος που θα βάλετε τη σχάρα. Αν αντέχει 5 δευτερόλεπτα, η ένταση είναι δυνατή, αν αντέχει 8 δευτερόλεπτα είναι μέτρια και, αν αντέχει πάνω από 10 δευτερόλεπτα, είναι χαμηλή.

Αν πάλι κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειάζεται να χαμηλώσετε την ένταση της φωτιάς, ανεβάζετε πιο ψηλά τη σχάρα ή «σκορπάτε» τη θράκα με μια λαβίδα. Σε περίπτωση που η φωτιά αναζωπυρωθεί όσο ψήνετε, τη σβήνετε με ξίδι ή αλάτι και όχι με νερό.

Από χρόνους πώς τα πάτε;
Οι χρόνοι ψησίματος που δίνονται στις συνταγές είναι πάντα ενδεικτικοί, καθώς όλα εξαρτώνται από το πάχος των κρεάτων ή των ψαριών, αν τα βάλατε κατευθείαν στη φωτιά αφού τα βγάλατε από το ψυγείο ή τα αφήσατε πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε:
* Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι πάχους 2 εκ., θέλει 1,5 λεπτό ψήσιμο από κάθε πλευρά για να βγει σενιάν, 2,5 λεπτά για να βγει μέτριο και 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να είναι καλοψημένο.
* Τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, ανάλογα με το πάχος τους, χρειάζονται 10 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
* Το φιλέτο κοτόπουλου θέλει 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά.
* Τα σουβλάκια θέλουν γύρω στα 20 λεπτά και βρεγμένο καλαμάκι για να μην πάρει φωτιά.
* Τα παϊδάκια θέλουν συχνό γύρισμα και μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για να μην αρπάξουν, και 10-15 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
* Τα κρέατα με κόκαλο θέλουν μεγαλύτερη προσοχή γιατί ψήνονται δυσκολότερα.
* Το λουκάνικο σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο.

SOS: Δεν πρέπει να στριφογυρνάτε πάρα πολλές φορές το κρέας, όπως και να το τρυπάτε με πιρούνι, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Τα αναποδογυρίσματα γίνονται με τσιμπίδα ή σπάτουλα ή χρησιμοποιείτε διπλή σχάρα για να τα γυρίζετε όλα μαζί.

Στην υγειά του ψήστη!
Ανάλογα με το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά που θα ψήσετε στο BBQ, θα επιλέξετε και τα συνοδευτικά τους, όπως πατάτες τηγανητές, πατατοσαλάτα, πράσινες σαλάτες, τυριά και ψωμάκια. Αυτό που σίγουρα ταιριάζει με όλα όμως, είναι οι μπίρες, παγωμένες και απολαυστικές, να δροσίζουν όλη την παρέα, συνοδεύοντας εξαιρετικά κάθε πιάτο και μεζέ. Μία ξανθιά έζα Fine Lager με ελαφρά αρώματα και ελαφρά πικράδα η μία έζα Premium Pilsener με έντονο άρωμα λυκίσκου και ιδιαίτερη επίγευση πικράδας ταιριάζουν πολύ με τα ψητά, ενώ είναι και ευκολόπιοτες, γιατί η καλή παρέα την τραβάει την μπίρα!