Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει στη γευστική μας συνείδηση τα όσπρια με το καθημερινό τραπέζι. Ωστόσο, οι νόστιμες αυτές τροφές μπορούν να μεταμορφωθούν σε «αμπιγιέ» πιάτα, κατάλληλα και για ρεβεγιόν.

Οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβύθια, που έχουμε έτσι κι αλλιώς στο ντουλάπι της κουζίνας μας, μάς δίνουν νόστιμες και άκρως γιορτινές προτάσεις για ορεκτικά, finger food και συνοδευτικά για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είτε επιλέξουμε να ετοιμάσουμε για το φετινό ρεβεγιόν ένα κλασικό καθιστό γεύμα είτε μπουφέ, βάζουμε στο μενού μας σούπες, σαλάτες και μεζεδάκια από όσπρια, που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους μας τόσο με τη νοστιμιά όσο και με την πρωτοτυπία τους.

Θέλετε να σας δώσουμε νόστιμες ιδέες με όσπρια για τις μέρες της γιορτής; Ξεκινάμε από τις σούπες, που συνηθίζεται να σερβίρονται ως πρώτο πιάτο στα γιορτινά καλέσματα. Πρωτοτυπήστε προσφέροντας στους καλεσμένους σας μία βελουτέ σούπα φασολιών με τραγανό μπέικον ή αν προτιμάτε να προσθέσετε και κάποιο φρούτο, δοκιμάστε χορτόσουπα με κυδώνι, ρεβύθια και κρόκο Κοζάνης, που χαρίζει στο πιάτο και εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα.

Συνεχίζοντας με τις σαλάτες, που ποτέ δεν λείπουν τόσο από τα καθιστά γεύματα όσο και από τον μπουφέ, μπορείτε να ετοιμάσετε μία θρεπτική ρεβυθοσαλάτα με κινόα, δυόσμο και ρόδι, που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι προτιμούν τις πιο healthy επιλογές ακόμα και στις γιορτές. Βέβαια και μία πληθωρική σαλάτα με λευκά φασόλια, μαυρομάτικα, μανιτάρια και παστουρμά δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Περνώντας στα ορεκτικά – finger food, προτείνουμε ξεχωριστά μεζεδάκια με όσπρια, όπως καναπεδάκια από πίτες για σουβλάκι με μους πικάντικης φασολάδας και καβουρμά -έναν μεζέ που συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρασί, καθώς και ξεχωριστές φακές με γαρίδες και μέλι που σερβίρονται σε ποτηράκια και κερδίζουν τις γευστικές εντυπώσεις με τη φίνα γεύση τους.

Ό,τι και αν αποφασίσετε να φτιάξετε, να θυμάστε ότι μεγάλη σημασία έχει η σωστή επιλογή των υλικών, που εξασφαλίζει και τη νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα. Επιλέξτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, φρέσκα μυρωδικά, καλής ποιότητας αλλαντικά και θαλασσινά και φυσικά υψηλής ποιότητας όσπρια, ελαιόλαδο και προϊόντα ντομάτας.