Ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρύγος του Ασύρτικου της Σαντορίνης, της φημισμένης ελληνικής ποικιλίας που ταξιδεύει στις πιο μακρινές αγορές του κόσμου. Βέβαια, παρά τη σταθερή άνοδο των πωλήσεων, η παραγωγή του ακολουθεί αντίθετη πορεία και συνεχώς μειώνεται.

Οι μειωμένες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις στη Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδυναμώσει τον ήδη ηλικιωμένο αμπελώνα, που χρειάζεται πλέον ανανέωση. Μάλιστα, η μέση παραγωγή ανά στρέμμα αγγίζει περί τα 200-300 κιλά, με τη συνολική παραγωγή του νησιού να μην ξεπερνά τους 2.500 τόνους Ασύρτικου.

Από την άλλη, η αγροτική πολιτική διανομής νέων δικαιωμάτων φύτευσης, που δίνει προτεραιότητα σε καλλιεργητές μικρών εκτάσεων (μέχρι 5 στρέμματα), έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνονται νέες φυτεύσεις από οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Έτσι, δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις σε νέους αμπελώνες από τους πρωτίστως ενδιαφερόμενους, ώστε να μεγαλώσει η παραγωγική ικανότητα της ζώνης, όπως απαιτεί η μεγάλη ζήτηση.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τους ανώφελους ανταγωνισμούς, τις παρορμητικές αντιδράσεις και την έλευση οινοπαραγωγών, που έλκονται από τη δόξα του Ασύρτικου και την υψηλή εμπορική του αξία προσδοκώντας γρήγορα κέρδη, γίνεται φανερό το πώς φτάσαμε στην παράλογη αύξηση της τιμής του σταφυλιού μέσα σε μια τετραετία. Για την ακρίβεια, από 1,2 ευρώ το κιλό, η τιμή του σταφυλιού έχει αυξηθεί σε 5 ευρώ το κιλό για το 2018. Όπως γίνεται αντιληπτό δε, αυτή η αύξηση επηρεάζει και την τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου Ασύρτικου Π.Ο.Π. στην ελληνική και διεθνή αγορά, που την ίδια χρονική περίοδο έχει αυξηθεί κατά 60%, αφού η συμμετοχή του σταφυλιού στη διαμόρφωση του τελικού κόστους φιάλης αγγίζει το 65%!

Τις διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνει ο κ. Λέων Καράτσαλος, Γεωπόνος και Συνιδιοκτήτης της GAIA WINES, καταλήγοντας σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα του κλάδου και κατ’ επέκταση της χώρας, στο βαθμό που σχετίζεται με τις εξαγωγές: «Να πώς μια φιάλη Ασύρτικου από τη Σαντορίνη, του χρόνου θα έχει σχεδόν ίδια τιμή με μια Burgundy Premier Cru! Όμως, παρά τη σαφή βελτίωση της αναγνωρισιμότητας του Assyrtiko by Santorini, είμαστε αρκετά μακριά ακόμα από αυτή της Βουργουνδίας. Η πρόκληση είναι μεγάλη! Με την πίστη ότι η πραγματικότητα θα αναδείξει τους καλύτερους που θα ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση αυτή, οφείλουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων της ποικιλίας αλλά και της αξίας που διαχειριζόμαστε, μην ξεχνώντας ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, ιδίως στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού».

Παραμένοντας αισιόδοξος για το μέλλον του Ασύρτικου Π.Ο.Π., ο Οινολόγος και έτερος Συνιδιοκτήτης της GAIA WINES κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος συμπληρώνει: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, οινοποιήσαμε και φέτος με την ίδια φροντίδα και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της ποικιλίας, αλλά και με την εμπειρία και το μεράκι που μας διακρίνει τις ετικέτες: Θαλασσίτης, Θαλασσίτης Βαρέλι και Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, προσπαθώντας να κρατήσουμε τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα, χωρίς να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα και την απόλαυση».