Από τα πιο απαραίτητα συστατικά για τις συνταγές, ένα πακέτο σιμιγδάλι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το ντουλάπι. Μαζί του δημιουργείτε μερικές από τις πιο γλυκές, παραδοσιακές συνταγές, όπως χαλβά και γαλακτομπούρεκο. Αλήθεια πόσα ξέρετε για το σιμιγδάλι;

shutterstock_254496682

Πώς φτιάχνεται
Το σιμιγδάλι, παρασκευάζεται από την άλεση κόκκων σκληρού σιταριού, που είχαν αρχικά διαβραχεί και στη συνέχεια ξηραίνονται και κοσκινίζονται. Έχει χρώμα κίτρινο, λόγω της ύπαρξης φυσικών χρωστικών (καροτενοειδών), ενώ ο όγκος των κόκκων ποικίλει, διαχωρίζοντας το σιμιγδάλι σε ψιλό (πολύ μικροί κόκκοι) και σε χοντρό (μεγάλοι κόκκοι). Επιπλέον, το σιμιγδάλι διακρίνεται και σ’ αυτό που προέρχεται από την περιφέρεια του κόκκου, γνωστό ως ντυμένο και σε αυτό που προέρχεται από το κέντρο του κόκκου και το οποίο δε φέρει μέρος τού περιβλήματος, γνωστό και ως γυμνό. Εξαιτίας του περιβλήματος το πρώτο είναι πιο σκουρόχρωμο.

Τι μας προσφέρει
Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά του, το σιμιγδάλι είναι καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6, έχει ελάχιστα λιπαρά, ωστόσο είναι λίγο τσιμπημένο από άποψη θερμίδων.

shutterstock_293859830

Σιμιγδάλι όλο γλύκα
Πέρα από τον κλασικό χαλβά που ξέρουν όλοι, με σιμιγδάλι φτιάχνετε κρέμες, όπως τη διάσημη κρέμα που γεμίζει το γαλακτομπούρεκο και τη μπουγάτσα, μπισκότα όπως τα διάσημα μελομακάρονα που δε χρειάζεται να περιμένετε τα Χριστούγεννα για να τα φτιάξετε, καθώς και πίτες που αγαπούν το σιρόπιασμα, όπως ραβανί, καρυδόπιτα, σάμαλι και πορτοκαλόπιτα.

Melissa, το σιμιγδάλι της καρδιάς μας!
68 χρόνια τώρα το επιλέγουμε και το εμπιστευόμαστε για τις πιο γευστικές μας δημιουργίες. Αποτελεί πολύτιμο συστατικό κάθε ελληνίδας νοικοκυράς, αλλά και των chefs! Παρασκευάζεται από τα καλύτερα σκληρά σιτάρια του θεσσαλικού κάμπου, εξασφαλίζοντας εξαιρετική και πάντα σταθερή ποιότητα. Είναι το βασικό συστατικό για τον αγαπημένο σιμιγδαλένιο χαλβά, γιατί χαλβάς χωρίς σιμιγδάλι Melissa δε γίνεται, αλλά και για πολλά άλλα γλυκά, όπως κέικ, σάμαλι και γαλακτομπούρεκο. Τολμήστε να ξεχωρίσετε με το σιμιγδάλι Melissa και δημιουργήστε πρωτότυπες αλμυρές και άκρως γευστικές συνταγές!