Ξινός ή γλυκός, ο τραχανάς είναι ζυμαρικό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική μαγειρική κουλτούρα ενώ αποτελεί θρεπτική και νόστιμη επιλογή όχι μόνο για το καθημερινό αλλά και για το κυριακάτικο τραπέζι.

Στο ελληνικό τραπέζι έχει την τιμητική του σερβιρισμένος συνήθως ως σούπα- χαρακτηριστικό πιάτο της ελληνικής «κουζίνας της θαλπωρής»- ωστόσο, με λίγη δημιουργικότητα, το ιδιαίτερα θρεπτικό αυτό ζυμαρικό μεταμορφώνεται σε απολαυστικά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Το ελληνικό τραπέζι αγαπά τον τραχανά σε όλα τα είδη και εκδοχές μαγειρέματος γιατί εκτός από την πλούσια διατροφική του αξία, είναι εξίσου νόστιμος, χορταστικός και πανεύκολος στο μαγείρεμα.

traxanas-giouvarlakia

Παράδοση στη γεύση
Τα αγνά υλικά που η οικογένεια Μπεκιάρη χρησιμοποιεί για να παράγει με φροντίδα τον Τραχανά της με την ίδια μυστική συνταγή από το 1965, αποτελούν εγγύηση νοστιμιάς ακόμα και στα πιο απλά πιάτα. Για το Γλυκό Τραχανά Βλάχα, αναμιγνύουν φρέσκο γάλα με ελληνικό σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και βούτυρο γάλακτος. Η ζύμη σχηματίζεται σε χοντροκομμένα, κοκκώδη κομμάτια που στη συνέχεια σκορπίζονται σε ειδικά τελάρα όπου στεγνώνουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Για τον Ξινό Τραχανά Βλάχα, στο μίγμα σιμιγδαλιού από σκληρό σιτάρι και βουτύρου γάλακτος προσθέτουν ξινόγαλο ενώ για το Γλυκό Σταρένιο Τραχανά Βλάχα, αντί για σιμιγδάλι, χρησιμοποιούν ολόκληρο το σιτάρι.

Ο παραδοσιακός τραχανάς Βλάχα, που θα βρείτε σε τρία διαφορετικά είδη, ξινό, γλυκό και γλυκό σταρένιο, μπορεί να είναι βασικό υλικό σε συνταγές με κρεατικά και πουλερικά, σερβίρεται ως συνοδευτικό μαγειρεμένος με λαχανικά, κάνει ωραίες, κρεμώδεις σούπες, είναι υπέροχος σε ρόλο γέμισης σε λαχανικά, ενώ ταιριάζει όμορφα συνδυασμένος με κιμά σε γιουβαρλάκια. Δοκιμάστε τον επίσης σε πίτες και τάρτες για να εμπλουτίσετε τη γεύση τους αλλά και για να απορροφηθούν τα υγρά των υπόλοιπων υλικών. Αν βέβαια θέλετε να φανείτε ακόμα πιο δημιουργικοί, τολμήστε να τον κάνετε τραχανότο, βελουτέ ή ακόμα και μους.