Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επιστροφής στο σχολείο. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και μαζί της φέρνει νέες γνώσεις, νέους φίλους, νέα προγράμματα και –γιατί όχι- νέες διατροφικές συνήθειες.

Δύο είναι οι ερωτήσεις που ταλανίζουν όλους τους γονείς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες: «Πώς θα είναι ο νέος δάσκαλος (ή η νέα δασκάλα)» και «Τι θα τρώει το παιδί στο σχολείο;» Η δεύτερη ερώτηση είναι ενδεικτική της επιθυμίας μας να τρέφονται τα παιδιά μας σωστά και να αποκτήσουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι καλές συνήθειες αναπτύσσονται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η σωστή διατροφή είναι το α και το ω της σωστής ανάπτυξης και της καλής υγείας των παιδιών. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μαζί με την απεριόριστη αγάπη μας και το πιο θρεπτικό βούτυρο είναι ό,τι καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Η ώρα του φαγητού
Στο μεγάλο διάλειμμα του σχολείου ένα θρεπτικό σνακ είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν την ημέρα τους γεμάτα ενέργεια και ευεξία.Το γέυμα αυτό χρειάζεται να το έχουμε προετοιμάσει από πριν, διαφορετικά μόλις χτυπήσει το κουδούνι, τα παιδιά θα τρέξουν πεινασμένα στο κυλικείο και θα πάρουν το πρώτο συσκευασμένο κρουασάν ή το πρώτο σακουλάκι πατατάκια που θα βρουν μπροστά τους. Η λύση; Να ετοιμάσουμε ένα «πρόγραμμα εβδομάδας» και να κάνουμε συνδυασμούς τροφίμων ανάλογα με το τι έφαγαν στο πρωινό και τι τους αρέσει.
Για παράδειγμα, το δεκατιανό μπορεί να περιλαμβάνει μερικά από τα παρακάτω:
– Τοστ με βούτυρο, τυρί και γαλοπούλα
– Μια τορτίγια ή μια αραβική πίτα με λίγο τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι και ντομάτα
– Ένα φρούτο και μια χούφτα ωμα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
– Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, που μοσχοβολά χάρη στο βούτυρο Lurpak
– Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης
– Ένα στρογγυλό ψωμάκι με βούτυρο και την αγαπημένη τους σπιτική μαρμελάδα
– Λίγα σπιτικά βουτυρένια μπισκότα που μοσχομυρίζουν ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ που είναι φτιαγμένο με βούτυρο Lurpak

Η μαγική λέξη και σε αυτήν την περίπτωση είναι «χρόνος». Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία του σχολικού γεύματος, ετοιμάστε μαζί με τα παιδιά το τσαντάκι με το φαγητό του σχολείου, συζητήστε για τις ομάδες των τροφών και την αξία της σωστής διατροφής. Τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά και υπάκουα όταν οι μεγάλοι μπαίνουν στη διαδικασία να τους εξηγήσουν το τι και πώς. Μην παραλείψετε να αγοράσετε μερικά πολύχρωμα ταπεράκια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για να μεταφέρει το φαγητό του με ασφάλεια κι αφήστε το να διαλέξει από τις τροφές που έχετε προμηθευτεί στο σπίτι.

Καλή σχολική χρονιά!