Τα τελευταία χρόνια η gluten free διατροφή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος με όσους επιλέγουν να αφαιρέσουν ή να περιορίσουν τη γλουτένη από την καθημερινότητά τους να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Τι είναι, όμως, η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών και κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερο της βρώμης. Η αποφυγή της εφ’ όρου ζωής είναι απαραίτητη μόνο σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (πάθηση του εντερικού συστήματος) και σε όσους παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτή. Η ασφαλής κατανάλωση τροφίμων από όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία επιτυγχάνεται όταν η διατροφή τους περιέχει τρόφιμα που υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία με αντικατάσταση του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού, της βρώμης ή των διασταυρούμενων ποικιλιών τους με άλλα συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη.

Πέρα από τα δημητριακά, η γλουτένη ίσως κρύβεται και σε άλλες τροφές. Οι πρώτοι «ύποπτοι» είναι φυσικά τα παράγωγα των παραπάνω δημητριακών ή αλλιώς το ψωμί και τα λοιπά αρτοσκευάσματα, τα γλυκά που περιέχουν αλεύρι και τα ζυμαρικά. Η γλουτένη όμως -δυστυχώς για όσους πρέπει να την αποφεύγουν- εντοπίζεται και σε άλλες τροφές, όπως ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος, γιαούρτια, κάποια είδη αλλαντικών, σε τυριά, έτοιμες σάλτσες, μπίρα και τα ποτά από βύνη καθώς και σε τροφές σε κονσέρβα.

Η γεύση στο προσκήνιο
Όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή από επιλογή γιατί δοκιμάζουν μια ακόμα σύγχρονη τάση αλλά και όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία, έχουν ένα κοινό σημείο: Την αναζήτηση χορταστικών προτάσεων για το καθημερινό τραπέζι, που δεν θα τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη. Αυτό είναι εφικτό, αφού στην αγορά κυκλοφορεί πλέον μια γκάμα gluten free προϊόντων από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, τα οποία έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια κάθε super market, παντοπωλείου ή delicatessen.

Τα άλευρα των Μύλων Αγίου Γεωργίου προσδίδουν τέλειο αποτέλεσμα σε ό,τι και αν φτιάξετε. Η Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη, η πρώτη στο είδος της, που έχει βάση ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, θα δώσει στα κέικ και τα γλυκίσματά σας υπέροχη υφή και εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα ενώ αν θέλετε να φουρνίσετε σπιτικό ψωμί, το Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, επίσης από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε σας δημιουργία. Για γλυκές δημιουργίες όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι θα προτιμήσετε το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix ) Χωρίς Γλουτένη ενώ για φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές, το Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη είναι ιδανικό.

Ποιος είπε ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να είναι και νόστιμη;