Το να δοκιμάζουμε νέες γευστικές προτάσεις είναι το πάθος μας και επειδή ξέρουμε ότι και εσείς αγαπάτε τα γευστικά «πειράματα», τι θα λέγατε να φτιάξουμε τα δικά μας αρτοποιήματα στη gluten free εκδοχή τους;

Ποιος είπε ότι τα αφράτα και φουσκωτά κέικ, τα τραγανά cookies που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους, το νόστιμο ψωμί που συνοδεύει το καθημερινό μας γεύμα, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο που παίρνουμε σε ταπεράκι στο γραφείο αλλά και οι πίτσα για τις βραδιές με φίλους στο σπίτι, δεν μπορούν να γίνουν και χωρίς γλουτένη; Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι αν επιλέξουμε τα σωστά υλικά οι δημιουργίες μας θα είναι τόσο νόστιμες που δεν θα τους λείπει τίποτα… εκτός από τη γλουτένη! Βάλτε λοιπόν την ποδιά σας, ακολουθήστε τις συμβουλές και τις προτάσεις μας και ετοιμαστείτε για σπιτικά ψησίματα, που γεμίζουν το σπίτι νόστιμες ευωδιές.

3 tips για τέλεια gluten free ψησίματα
* Επιλέγουμε τα σωστά άλευρα χωρίς γλουτένη. Για τους επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες, το να φτιάξουν μόνοι τους ένα σωστό συνδυασμό από άλευρα χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο. Για όλους εμάς που λατρεύουμε μεν τη μαγειρική αλλά δεν έχουμε τόση εξοικείωση με τη χημεία τροφίμων, ευτυχώς στην αγορά κυκλοφορούν τα άλευρα χωρίς γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου, που περιέχουν τις σωστές αναλογίες και τα οποία μας εξασφαλίζουν τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.

* Προμηθευόμαστε ξανθανικό κόμμι. Το ξανθανικό κόμμι ή ξανθάνη είναι μια φυσική ουσία, προϊόν βακτηριακής ζύμωσης της γλυκόζης του καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για σπιτικό ψωμί σε συνταγές χωρίς γλουτένη, αφού βελτιώνει τη δομή της ψίχας και δεν θρυμματίζεται. Ορισμένα gluten free άλευρα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ήδη ξανθάνη, άρα δεν χρειάζεται να την προσθέσουμε, αλλά για τα υπόλοιπα είναι απαραίτητη. Η απάντηση στο αν θα τη χρειαστούμε βρίσκεται στα συστατικά που αναγράφονται στο πακέτο του κάθε προϊόντος.

* Βάζουμε το ψωμί σε φόρμα. Όταν ζυμώνουμε ψωμί με αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι προτιμότερο να βάζουμε την κάθε φρατζόλα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, για να την ψήσουμε στο φούρνο, για να κρατήσει καλύτερα το σχήμα της. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρά ψωμάκια για φαγητό ή σνακ, μπορούμε αντιστοίχως να βάλουμε τη ζύμη σε φόρμες για muffins, με ειδικές υποδοχές.

Επιλέγοντας το σωστό αλεύρι χωρίς γλουτένη
Μπορούμε να φτιάξουμε τις αγαπημένες μας οικογενειακές συνταγές σε gluten free εκδοχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε απλά ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη και να το χρησιμοποιήσουμε στη θέση ενός αλευριού από σιτάρι. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να μετατρέψουμε σε gluten free μία συνταγή που ζητάει πολλά διαφορετικά είδη αλευριού, καλό είναι να επιλέξουμε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη. Με άλλα λόγια, κάθε συνταγή ζητάει και το δικό της τύπο αλευριού.

Για όλους εμάς λοιπόν, που επιλέγουμε να ζούμε χωρίς γλουτένη αλλά δεν θέλουμε να στερούμαστε την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι, οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου έχουν δημιουργήσει μία σειρά με 4 ποιοτικά άλευρα χωρίς γλουτένη, για επιτυχημένα αλμυρά και γλυκά ψησίματα. Ειδικότερα, στη gluten free σειρά περιλαμβάνονται:
* Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη: Η πρώτη φαρίνα χωρίς γλουτένη! Με βάση το ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας δίνει μια βελούδινη υφή και ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Ιδανική επιλογή για κέικ και άλλα γλυκίσματα.
* Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη: Το εξαιρετικό μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε δημιουργία, όπως αφράτο ψωμί, χωρίς ίχνος γλουτένης.
* Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη: για φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές.
* Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix )Χωρίς Γλουτένη: Για γλυκές δημιουργίες όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι.