Όλοι ξέρουμε και αγαπάμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά, το γλυκό που λατρεύουν οι οικογένειες, αφού δεν υπάρχουν μαμάδες και γιαγιάδες να μην το φτιάχνουν σε κάθε ευκαιρία και ειδικά σε περιόδους νηστείας. Βασικό συστατικό του το σιμιγδάλι, ένα εκλεκτό προϊόν με πολλές χρήσεις, που αξίζει να έχει πάντα μια θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

simigdali-halvas

Τι είναι
Το σιμιγδάλι είναι χονδροαλεσμένο σκληρό σιτάρι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτυρο. Είναι το προϊόν που παρασκευάζεται από την άλεση της καρδιάς των κόκκων του σκληρού σιταριού, διαδικασία η οποία ακολουθείται από κοσκίνισμα και ξήρανση. Το χρώμα του είναι κίτρινο, λόγω της ύπαρξης φυσικών χρωστικών (καροτενοειδών).

Πόσα είδη υπάρχουν
Το σιμιγδάλι χωρίζεται σε 2 είδη με βάση το μέγεθος των κόκκων του. Συγκεκριμένα, διακρίνεται σε σιμιγδάλι με πολύ μικρό μέγεθος κόκκων, σαν του αλατιού, γνωστό και ως ψιλό σιμιγδάλι και σε σιμιγδάλι με πιο μεγάλο μέγεθος κόκκων, παρόμοιων με την κρυσταλλική ζάχαρη, το χονδρό σιμιγδάλι δηλαδή. Μάλιστα, ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του χρησιμοποιείται και σε διαφορετικές παρασκευές: για παράδειγμα με ψιλό σιμιγδάλι φτιάχνουμε την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο, ενώ με χονδρό σιμιγδάλι τον χαλβά.

simigdali

Τι μας προσφέρει το σιμιγδάλι
Για να ξέρετε, το σιμιγδάλι δεν μας δίνει μόνο γευστικά αποτελέσματα σε συνταγές, αλλά είναι και μια τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή. Ειδικότερα, το σιμιγδάλι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Στα συν και τα ελάχιστα λιπαρά του! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ειδικά όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή νηστεύουν, βρίσκουν στο σιμιγδάλι έναν σημαντικό σύμμαχο, προκειμένου να λαμβάνουν τα απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.

Το σιμιγδάλι στην κουζίνα
Έχουμε αναφέρει ήδη δύο από τις πιο γνωστές συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται το σιμιγδάλι, τον χαλβά και το γαλακτομπούρεκο. Με το εκλεκτό αυτό υλικό όμως, φτιάχνετε και άλλες γλυκές κρέμες που μπαίνουν ως γέμιση σε γλυκά (πες το και μπουγάτσα) ή μπαίνουν ως έχουν σε μπολ μαζί με φρέσκα φρούτα ή μπισκότα δημιουργώντας ξεχωριστά επιδόρπια, καθώς και σάμαλι, ραβανί, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα και μπισκότα.

simigdali-gluko

Βέβαια, το σιμιγδάλι μπαίνει και σε αλμυρές συνταγές: σε κρέμες που γεμίζουν τάρτες τυριών, αλλαντικών ή λαχανικών, σε αλμυρές πίτες όπως τυρόπιτα, ενώ με σιμιγδάλι μπορείτε να φτιάξετε και μπεσαμέλ. Επιπλέον, πολύ γευστικό είναι και το σιμιγδαλένιο ψωμί, που συνοδεύει ιδανικά τα πιάτα με όσπρια και τα λαδερά.

Εκλεκτό σιμιγδάλι Melissa
Με ιστορία από το 1947, η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ηγείται στην ελληνική αγορά σιμιγδαλιού και ζυμαρικών. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία επιλέγει τις πρώτες ύλες της διασφαλίζοντας την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα του κάθε προϊόντος, που προσφέρει στην ελληνική οικογένεια. Ειδικότερα, το σιμιγδάλι τους παρασκευάζεται από τα καλύτερα σκληρά σιτάρια του θεσσαλικού κάμπου, εξασφαλίζοντας εξαιρετική και πάντα σταθερή ποιότητα. Είναι το βασικό συστατικό για τον αγαπημένο σιμιγδαλένιο χαλβά, γιατί χαλβάς χωρίς σιμιγδάλι Melissa δε γίνεται, αλλά και για πολλά άλλα γλυκά, όπως κέικ, σάμαλι και γαλακτομπούρεκο. Τολμήστε να ξεχωρίσετε με το σιμιγδάλι Melissa και δημιουργήστε πρωτότυπες αλμυρές και άκρως γευστικές συνταγές!