Όπως και να το κάνουμε η ξεροψημένη, τραγανή πετσούλα είναι αυτή που κάνει το κοτόπουλο νόστιμο και λαχταριστό. Η αλήθεια είναι όμως ότι ποτέ δεν μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε στα εστιατόρια. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, γιατί ρωτώντας τους σεφ-συνεργάτες μας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα tips για σπιτικό τραγανό κοτόπουλο, τα οποία τα δοκιμάσαμε κιόλας με το αγαπημένο μας κοτόπουλο Νιτσιάκος.

1. Εάν θέλεις σούπερ τραγανό αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε το σεσουάρ μαλλιών για να στεγνώσεις το νωπό κοτόπουλο, ώστε να μην έχει καθόλου υγρά όταν το βάλεις στο φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο, η πέτσα γίνεται κατά το μαγείρεμα ξεροψημένη και λαχταριστή. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από ειδικούς του μπάρμπεκιου στον Αμερικάνικο Νότο, από σεφ στην Ιαπωνία αλλά και από μάγειρες κεμπάπ.

2. Το μυστικό για παναρισμένο κοτόπουλο στο φούρνο σαν τηγανητό είναι η μαγιονέζα! Επίτρεψέ μας να σου εξηγήσουμε: Κάλυψε ελαφρώς τα κομμάτια του κοτόπουλου με μαγιονέζα πριν τα κυλήσεις στη φρυγανιά. Ύστερα ψήσ’ τα κανονικά στο φούρνο. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις το πιο νόστιμο «τηγανητό» κοτόπουλο, που έχεις φάει ποτέ!

3. Και οι συμβουλές μας για τραγανό παναρισμένο κοτόπουλο φούρνου δεν σταματούν εδώ! Ξεκίνησε αλατίζοντας λεπτά φιλέτα για σνίτσελ. Μετά τα περνάς από αλεύρι, τα τινάζεις πολύ καλά και ύστερα τα βουτάς σε μείγμα 2 χτυπημένων αβγών. Στραγγίζεις από το αβγό και τα περνάς από τριμμένη φρυγανιά, στην οποία μπορείς να προσθέσεις τριμμένο τυρί ή κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό. Στρώνεις ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείς μέσα τα παναρισμένα φιλέτα. Τα ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους. Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και για το ψήσιμο στο τηγάνι.

4. Αν θέλεις το πανάρισμα να γίνει σούπερ τραγανό, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία -αλεύρι, αβγό, φρυγανιά- για ακόμη μία φορά, πριν ψήσεις τα φιλέτα στο φούρνο ή το τηγάνι.

5. Το μυστικό για τέλειο ψητό κοτόπουλο, σαν και αυτό του εστιατορίου, κρύβεται στο βάρος! Ρίξε ένα ολόκληρο ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο ή μερικά φιλέτα στην τοστιέρα, κλείσ’ την και ύστερα τοποθέτησε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο, ακόμα και βαράκι γυμναστηρίου (!) για να πιέσει ακόμα περισσότερο το κοτόπουλο και να γίνει απολαυστικά τραγανό.