Αυτές οι γιορτές θέλουμε να είναι οι καλύτερες και οι πιο γλυκές των τελευταίων ετών! Γι’  αυτό σας έχουμε 2 συνταγές, μια αλμυρή και μια γλυκιά, που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας, χάρη στις μαρμελάδες evlogia.

Δείτε τις παρακάτω τις συνταγές, με  την υπογραφή του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο 2019, 2020, 2021 σεφ Γκίκα Ξενάκη.

Τάρτα με κρέμα από ανθότυρο, μέλι και κανέλα, μαρμελάδα evlogia φράουλα και τραγανή βάση από παξιμάδι 

Μια διαφορετική γλυκιά τάρτα, με τραγανή βάση από παξιμάδι και κρέμα από ανθότυρο. Η συνταγή απογειώνεται από τη γεύση και το άρωμα της χειροποίητης μαρμελάδας φράουλα evlogia, από ολόκληρα φρούτα κομμένα στο χέρι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πηκτίνες και συντηρητικά.

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ μαρμελάδα evlogia φράουλα

Για την κρέμα
850 γρ. ανθότυρο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι
350 γρ. μέλι
3 φύλλα ζελατίνης
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Για την τραγανή βάση
600 γρ. παξιμάδι
150 γρ. μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
150 γρ. λιωμένο βούτυρο

Διαδικασία
Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε νερό. Βάζουμε τα υλικά της κρέμας, εκτός από το γιαούρτι, στον κάδο ενός μπλέντερ και χτυπάμε. Έπειτα, ζεσταίνουμε ελαφρά ελάχιστο νερό και λιώνουμε τις ζελατίνες. Τις ρίχνουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι.

Σπάμε τα παξιμάδια να γίνουν φρυγανιά και τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Στρώνουμε το μίγμα σε μια στρογγυλή βάση και πατάμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και στρώνουμε την κρέμα από πάνω.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες και τέλος γαρνίρουμε στην κορυφή με τη μαρμελάδα evlogia φράουλα .

Χοιρινό φιλέτο σε κρούστα από μπαχαρικά με μαρμελάδα evlogia ροδάκινο-μοσχολέμονο

Για τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα ετοιμάζουμε χοιρινά φιλέτα σε κρούστα από μπαχαρικά και μαρμελάδα evlogia ροδάκινο-μοσχολέμονο, που δίνει έναν ξεχωριστό γευστικό τόνο στον κρέας. Συνοδεύουμε με απαλό πουρέ σελινόριζας. Ένα πιάτο που θα απολαύσουν όλοι στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά για 6 άτομα
4 χοιρινά φιλέτα (ψαρονέφρι)
12 φέτες καπνιστό bacon
Για το μείγμα μπαχαρικών
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό
1/4 κουτ. σούπας αστεροειδή γλυκάνισο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά
8 baby καρότα

Για τον πουρε σελινοριζα
600 γρ. σελινόριζα
500 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
40 ml ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
20 ml μυλόξυδο
15 γρ. μέλι
200 ml κόκκινο κρασί
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
20 γρ. βούτυρο
300 γρ. μαρμελάδα evlogia ροδάκινο-μοσχολέμονο

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το κρασί και το ξίδι να εξατμιστούν. Μόλις γλασάρουν προσθέτουμε το μέλι, το δεντρολίβανο και τον ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε να βράσει, ώσπου να γίνει παχύρευστη σάλτσα.

Για τον πουρέ: Βάζουμε τη σελινόριζα κομμένη σε κύβους σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε και κρατάμε λίγα απο τα υγρά. Χτυπάμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και λίγα από τα υγρά. Μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή, προσθέτουμε αλάτι.

Για τα καρότα: Τα καθαρίζουμε και τα βράζουμε al dente. Τυλίγουμε το χοιρινό με το bacon και σ´ενα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε να κάνουν κρούστα από όλες τις μεριές. Τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 8 λεπτά και ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος.

Aφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά το κρέας και αλείφουμε με την μαρμελάδα evlogia ροδάκινο-μοσχολέμονο σε όλη την επιφάνεια του κρέατος. Τέλος, ρολάρουμε προσεκτικά το κρέας μέσα στο μείγμα μπαχαρικών, κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε με τις γαρνιτούρες και την σάλτσα.