Οι νέες διατροφικές τάσεις ανά την υφήλιο δείχνουν μια στροφή του κόσμου προς τα λαχανικά, τη μεσογειακή διατροφή και έναν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος. Πολύ πριν γεννηθούν αυτές οι τάσεις στο εξωτερικό, στην Ελλάδα υπήρχαν τα λαδερά. Χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της χώρας μας -και της μεσογειακής διατροφής γενικότερα- με βάση τα λαχανικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και -πολύ συχνά- την ντομάτα. Τα λαδερά βέβαια συνδυάζονται υπέροχα και με κρεατικά και ψάρια, που αναδεικνύονται από τα αρώματα των λαχανικών, των μυρωδικών και του ελαιολάδου.

Τι συμβαίνει όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συναντά τα λαχανικά εποχής; Πιάτα γεμάτα νοστιμιά αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ιδανικά για μια σωστή διατροφή. Αν και πολλοί τα θεωρούν καλοκαιρινά πιάτα, λαδερά ετοιμάζουμε όλον τον χρόνο, ανάλογα με τα υλικά που βρίσκουμε στα μανάβικα. Μελιτζάνες, φασολάκια και κολοκυθάκια το καλοκαίρι, σπανάκι και λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι τον χειμώνα. Σε αυτά προσθέτουμε συχνά πατάτες, καρότα και μυρωδικά ενώ η ντομάτα αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο στοιχείο σε όλα αυτά τα πιάτα, «παντρεύοντας» με τον κατάλληλο τρόπο τα λαχανικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ, κοκκινιστά φασολάκια, μπάμιες, γεμιστά, λαχανόρυζο και σπανακόρυζο αποτελούν μερικά παραδείγματα λαδερών που είναι χαρακτηριστικά της κουζίνας του τόπου μας. Και βέβαια το πιο ξακουστό πιάτο μας, ο μουσακάς εμπίπτει και αυτός στην κατηγορία των λαδερών -με κρέας στην προκειμένη περίπτωση.

Το μυστικό για πετυχημένα λαδερά είναι η ποσότητα ελαιολάδου τόσο την ώρα του μαγειρέματος, όσο και στο τέλος, λίγο πριν το σερβίρισμα.

Πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα, τα λαδερά αποτελούν υγιεινές λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι. Οι πολυφαινόλες από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά συνδυάζονται με το λυκοπένιο της ντομάτας, προσδίδοντάς μας πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε ένα μόνο πιάτο. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε βέβαια είναι ότι τα λαδερά είναι μεν υγιεινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε χωρίς φειδώ. Για να είναι πλούσια η γεύση τους απαιτείται μεγάλη ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Και αυτό δίνει άλλωστε και όλη τη νοστιμιά τους, προσθέτοντάς τους, ωστόσο, αρκετές θερμίδες.

Δείτε όλα τα θέματα για το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο παρακάτω:

Oι τύποι του ελαιόλαδου, τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο; Πώς και πού το χρησιμοποιούμε;

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παντού: Στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στον φούρνο και στη σαλάτα

Γιατί να αγοράζουμε μόνο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι χύμα «αγνό»;

Βάζουμε ελιές στο φαγητό: Συνταγές και ιδέες για μαγειρευτά και πίτες που περιέχουν ελιά

Η επιτραπέζια ελιά: Οι ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους

Εσείς ξέρετε τι είναι τα-μετρημένα στα δάχτυλα-olive oil bars;