Εκλεκτά υλικά, πληθωρικές γεύσεις και συνταγές με δημιουργικές πινελιές «ντύνουν» τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που πλαισιώνουν τις εορταστικές μέρες. Ποιες όμως είναι οι προτάσεις που θα κάνουν τη διαφορά;

Το γιορτινό τραπέζι αποτελεί μια ευκαιρία συγκέντρωσης με αγαπημένα πρόσωπα αλλά και της οικοδέσποινας να εκφράσει με φροντίδα και μεράκι το μαγειρικό της ταλέντο. Στην ελληνική μαγειρική κουλτούρα των γιορτών-εκτός από τα κλασικά κρεατικά όπως χοιρινό και μοσχάρι- πρωταγωνιστούν επίσης πιάτα με πουλερικά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κόκορας, σε διάφορες εκδοχές. Τα ζεστά αρώματα των μπαχαρικών, τα μυρωδικά και οι νότες εσπεριδοειδών είναι πινελιές που εμπλουτίζουν τη ζουμερή σάρκα των πουλερικών με τις απαραίτητες γευστικές προσθήκες συνοδεία πιάτων με ρύζι, πατάτες, ανάμεικτα ή γεμιστά λαχανικά, πουρέδες κ.ά.

Αν επιλέξετε κοτόπουλο, φροντίστε να είναι είναι άριστης ποιότητας όπως τα κοτόπουλα Νιτσιάκος. Στην περίσταση ταιριάζουν επιλογές όπως ολόκληρο κοτόπουλο που μπορείτε να σερβίρετε με μια ωραία γέμιση από ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα και σταφίδες, κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο, κουκουνάρι και μυρωδικά. Για να ενισχύσετε τον αρωματικό χαρακτήρα της γέμισης, σβήστε στο τέλος του σοταρίσματος τα υλικά με κάποιο αλκοολούχο ποτό όπως ρούμι ή κονιάκ. Είναι μια λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά.

Η γαλοπούλα είναι ένα πιο απαιτητικό πουλερικό ωστόσο, μη φοβηθείτε να το βάλετε στο τραπέζι σας. Αν δώσετε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες όπως οι αρωματικές προσθήκες και το σωστό ψήσιμο, που χρειάζεται λίγη υπομονή, θα έχετε άψογο αποτέλεσμα. Θυμηθείτε να προσθέσετε ξεχωριστές πινελιές όπως για παράδειγμα ένα συνδυασμό χυμού εσπεριδοειδών ανακατεμένο με μέλι με τον οποίο θα αλείψετε το πουλερικό πριν και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η τέλεια καραμελωμένη κρούστα δικαιώνει την αναμονή.