Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη γλύκα στην καθημερινή διατροφή μας χωρίς όμως αυτή να προέρχεται από τη ζάχαρη; Φυσικά, με ένα γλυκαντικό που την υποκαθιστά επάξια και έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο λόγος για το Σιρόπι Αγαύης, που μπορεί να προστεθεί σε κάθε λογής γλυκές συνταγές χαρίζοντάς τους γλυκιά γεύση, αποτελώντας όμως παράλληλα και ένα υγιεινό δώρο για τον οργανισμό. Η αγαύη είναι ένα παχύφυτο με μεγάλα σαρκώδη φύλλα που συναντάται στις ζεστές και άνυδρες περιοχές του Μεξικού και των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Χρησιμοποιείται στο Μεξικό για την παραγωγή του εθνικού τους ποτού, τη γνωστή σε όλους τεκίλα. Ωστόσο είναι και αυτή από την οποία παράγεται και το συγκεκριμένο σιρόπι, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε όσους ακολουθούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα. Το Σιρόπι Αγαύης, γνωστό και ως νέκταρ αγαύης, προκύπτει από ειδικό φιλτράρισμα των σακχαρούχων υγρών του φυτού το οποίο σε κανένα στάδιο δεν ξεπερνά τους 45°C για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά του στοιχεία. Διαλύεται εύκολα και έχει απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι, όμως είναι λιγότερο πηχτό.

Γιατί σιρόπι αγαύης και όχι ζάχαρη;

Το Σιρόπι Αγαύης έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη. Αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, άρα βάζει πιο εύκολα φρένο στα τσιμπολογήματα. Είναι δηλαδή ό,τι πρέπει για περιόδους που είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κάποιος, όπως οι γιορτές. Επιστημονικές έρευνες το καθιστούν φιλική επιλογή ακόμα και σε άτομα με διαβήτη γιατί λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη δεν προκαλεί αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Ακόμα, το Σιρόπι Αγαύης δεν είναι απλά γλυκό, είναι περίπου 1.5 φορές πιο γλυκό από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα; Προσθέτουμε λιγότερη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας στις παρασκευές μας, μειώνοντας έτσι και την πρόσληψη θερμίδων. Τέλος, μεταξύ άλλων, βοηθάει και στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Στα συν και η θρεπτική του αξία δεδομένου ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.