Μπορεί άραγε να συγκριθεί κάτι με το φρεσκοζυμωμένο, σπιτικό ψωμί; Τη στιγμή που βγαίνει αχνιστό από τον φούρνο και μόνο η ευωδία του αρκεί για να μας κάνει να χαμογελάμε, ενώ η έλευση του στο τραπέζι σηματοδοτεί ένα νόστιμο γεύμα.

Το ψωμί δεν είναι τυχαία ένα από τα διασημότερα τρόφιμα του κόσμου, αφού η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του ανθρώπου, ήδη από την αρχαιότητα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι ότι αποτελεί ένα εύκολο υλικό που πηγαίνει με όλα και καλύπτει την πείνα μας όλες τις ώρες της ημέρας, είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό του φαγητού μας. Ειδικά το σπιτικό ψωμί, που μπορεί να πάρει και ο,τι γεύση προτιμάει ο καθένας, απλά με την προσθήκη διαφόρων υλικών μπορεί να μας δώσει μοναδικά γευστικά αποτελέσματα.

Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε μία καλή πρώτη ύλη ή αλλιώς ποιοτικά άλευρα και να μάθουμε τα βήματα εκείνα που θα μας κάνουν εξπέρ στο ζύμωμα. Χρειάζεται απλά να ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες. Γι αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε γνώσεις και μυστικά που θα σας κάνουν να φτιάχνετε κάθε μέρα το δικό σας ψωμί στο σπίτι και μάλιστα, δοκιμάζοντας και κάτι διαφορετικό κάθε φορά.

Καλό ψωμί σημαίνει καλό αλεύρι
Τον πρώτο λόγο στην επιτυχία ενός ψωμιού τον παίζει το αλεύρι. Πριν μπούμε στη διαδικασία να σηκώσουμε τα μανίκια για να ζυμώσουμε, φροντίζουμε να προμηθευτούμε μια ποικιλία από καλής ποιότητας άλευρα. Η νέα σειρά της Αλλατίνη «Bread you Love» είναι αυτό ακριβώς που ζητάμε με 4 διαφορετικές επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων για να φτιάξουμε τα ψωμιά της επιλογής μας.

Εάν, για παράδειγμα, θέλουμε να φτιάξουμε μια φρατζόλα, όπου μπορούμε να παίξουμε με τις υφές, τα αρώματα και τις γεύσεις, καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να διαθέτουμε στο ντουλάπι μας μια επιλεγμένη ποικιλία αλεύρων από διαλεκτά σκληρά σιτάρια, όπως το Βread you Love «Ηπειρώτικα Ζυμώματα» για χωριάτικο ψωμί και πίτες. Εάν προτιμάμε ένα ψωμί ολικής άλεσης, το Βread you Love τύπου «Αγιορείτικο», που συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας άλευρα σιταριού αλεσμένα σε Πετρόμυλο και σίκαλη ολικής άλεσης είναι η πιο ταιριαστή επιλογή.

Για πιο πολύπλοκα αρώματα, καλό είναι να έχουμε μία ποικιλία αλεύρων σιταριού και σίκαλης σε συνδυασμό με διάφορα είδη δημητριακών, όπως το Βread you Love «Διαλεχτό Πολύσπορο», που περιέχει ένα πλούσιο μείγμα σπόρων και νιφάδων και είναι ιδανικό για προζυμένιο πολύσπορο ψωμί! Τις ημέρες που θέλουμε γεύσεις από τις κουζίνες του κόσμου πάλι, όπως μια λαχταριστή focaccia, το Βread you Love «Ιταλικά Ζυμώματα» για pizza και focaccia με εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από μαλακό σιτάρι (τύπου 00) είναι ό,τι πρέπει.

Το σωστό ψωμί θέλει και σωστό φούσκωμα
Το ψωμί που δεν έχει φουσκώσει σωστά δεν πρόκειται ποτέ να ψηθεί καλά. Για να φουσκώσει σωστά το ψωμί χρειάζεται χλιαρό περιβάλλον. Τυλίγουμε με πετσέτα το σκεύος με το ζυμάρι και το προστατεύουμε από ρεύματα και μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία του δωματίου. Το καλύτερο μέρος είναι μέσα στον φούρνο, όταν είναι σβηστός το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30 βαθμούς και βάζουμε το ζυμάρι αφού τον σβήσουμε, γιατί διαφορετικά θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Καταλαβαίνουμε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει σωστά, όταν έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε όγκο.

Ο σημαντικός ρόλος του νερού
Η νέα σειρά της Αλλατίνη Bread You Love, που αποτελείται από επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων με προζύμι, εγγυάται άριστο αποτέλεσμα και ευκολία. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε νερό, αλάτι και λίγη μαγιά για ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο ψωμί. Προσοχή όμως! Το μυστικό της σωστής ζύμης κρύβεται στην υφή του ζυμαριού, άρα και στην ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Σημαντικό είναι επίσης το νερό να είναι πάντα χλιαρό προς ζεστό.

Extra tip: Το ζυμάρι πρέπει να είναι τόσο υγρό όσο να κολλάει ελάχιστα στα χέρια και η ζύμη να είναι μαλακή, να ζυμώνεται με μεγάλη ευκολία. Αν βρέξουμε το ζυμάρι και δούμε ότι σχηματίζει ένα γαλακτώδες υγρό, σημαίνει πως το ζύμωμα αρκεί.

Σωστές τεχνικές ζυμώματος
* Ποτέ δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή αλλά λίγο λίγο, καθώς το αλεύρι το απορροφά σιγά σιγά. Προς το τέλος αρκεί μόνο να βρέχουμε τα δάχτυλά μας, συνεχίζοντας το ζύμωμα.

* Αν η ζύμη βγει νερουλή απλά προσθέτουμε αλεύρι.

* Στην αρχή ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν σε λεκάνη και συνεχίζουμε στον πάγκο της κουζίνας, που αλευρώνουμε ή αλείφουμε με λίγο λάδι.

* Αν δεν ξέρουμε πόση ώρα να ζυμώσουμε το ψωμί, απλά ζυμώνουμε μετρώντας παράλληλα ως το 100 από τη στιγμή που έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά. Αυτό το κόλπο πάντα πιάνει!

Δίνουμε έξτρα γεύση στο ψωμί
Αν θέλουμε να δώσουμε στο σπιτικό ψωμί ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη και διάφορα υλικά, όπως βότανα, μπαχαρικά, ελιές, λιαστές ντομάτες, τυρί, ξηρούς καρπούς, καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον ή ψιλοκομμένες πιπεριές. Μάλιστα, αξίζει να τα προσθέσουμε (ένα τη φορά ή σε συνδυασμούς της αρεσκείας μας) ακόμη και στο ψωμί που προορίζεται για το καθημερινό τραπέζι, για να έχουμε ποικιλία και να κάνουμε το ψωμί μας ξεχωριστό και πιο δημιουργικό.

Προσοχή μόνο, όταν βάζουμε στο ψωμί έξτρα υλικά, είναι καλύτερα να αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να τα προσθέτουμε στο δεύτερο ζύμωμα.

Συμβουλές για καλό ψήσιμο
* Το ψωμί θέλει δυνατό και ζεστό φούρνο, περίπου στους 200ºC, ανάλογα με τις οδηγίες της εκάστοτε συνταγής. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψησίματος για κάθε κιλό ψωμιού περίπου.

* Ψήνουμε το ψωμί σε λαμαρίνα, αλλά και τα ταψάκια που έχουμε στο ντουλάπι από τα σιροπιαστά των ζαχαροπλαστείων είναι ιδανικά και για να φορμάρουν στρογγυλά καρβέλια.

* Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο του ταψιού, βάζουμε το ζυμάρι, το αφήνουμε εκεί για το δεύτερο φούσκωμα και πριν το φουρνίσουμε, το ραντίζουμε με νερό. Με το νερό θα κολλήσει καλύτερα και το σουσάμι ή όποιο υλικό θέλουμε για να πασπαλίσουμε το ψωμί. Όσο ψήνεται, το ραντίζουμε άλλες 1-2 φορές με νερό, για να κάνει τραγανή κόρα. Επίσης, μόλις το ξεφουρνίσουμε, το περνάμε πάλι με λίγο νερο.

* Ξέρουμε ότι το ψωμί έχει ψηθεί αν το χτυπήσουμε και βγάλει έναν κούφιο ήχο.

* Ξεφορμάρουμε το ψωμί αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και το βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσει, διαφορετικά θα υγροποιηθεί η κάτω πλευρά του.