Μιλάμε πολλές φορές για τους «εραστές του κρασιού» όταν επιδιώκουμε να προσδιορίσουμε την ισχυρή σχέση που μια ομάδα ανθρώπων διατηρεί με το εξαιρετικό προϊόν της αμπέλου. Η υπερβολή του λόγου, γραπτού ή προφορικού, που προσπαθεί να αποδώσει έμφαση με τη μεταφορά αυτή, κερδίζει ενδεχομένως τις εντυπώσεις, αλλά η συχνή χρήση της μπορεί να αδυνατίζει το νόημα της.

Thea_03edited

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η κυριολεξία και η μεταφορά βρίσκονται πραγματικά κοντά. Αν προσπαθούσα να περιορίσω πολύ τον αριθμό των εραστών κρασιού, ώστε να περιλάβω αυτούς που πραγματικά μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την ιδιότητα, τότε ο Νίκος Κουρουμλής θα κρατούσε μια περίοπτη θέση σε αυτή την ομάδα.
Ο Νίκος έχει στεγάσει τα όνειρά του, τις φιλοδοξίες του, τον σεβασμό του προς την παράδοση και πάνω από όλα την αγάπη του για το κρασί στο εστιατόριο Θέα στην Πάρο, σε μια προνομιακή θέση πάνω στο στενό Πάρου- Αντιπάρου. Αν ρωτήσεις τους καλούς γνώστες του κρασιού θα σου πουν ότι η Θέα έχει την καλύτερη κάβα στην Πάρο. Αν όμως ρωτήσεις όσους πραγματικά έχουν κάνει μεγάλες αναζητήσεις γύρω από το κρασί για να απαντήσουν στην ερώτηση θα ψάξουν πολύ πέρα από την Πάρο και τις Κυκλάδες, για να μπορέσουν και να αξιολογήσουν την κάβα του παριανού εστιατορίου, ψάχνοντας ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια και ίσως σε πολλά από τα σημαντικά εκτός Ελλάδος εστιατόρια.

Thea_01edited

Ο ίδιος ο Νίκος προφανώς δεν ενδιαφέρεται για κατατάξεις και οινικό… πρωταθλητισμό. Οι επιλογές του έχουν μοναδικό κίνητρο την πραγματική αγάπη του για το κρασί. Μιλάει γι’ αυτό με σεβασμό, λατρεία και ηδονισμό που μόνο στους πιστούς εραστές μπορείς να συναντήσεις. «Κάθε κρασί όταν το ανοίγεις σου λέει την ιστορία της γης του, του μικροκλίματος και του ανθρώπου που το έφτιαξε. Είμαι ευτυχισμένος όταν ανοίγοντας μια παλαιωμένη φιάλη μπορώ να απολαύσω και να διακρίνω τις διαφορετικές προσωπικότητες που βγάζει να κρασί όσο μεγαλώνει χρονικά η επαφή του με τον αέρα», λέει.

Thea_09edited

Η κουζίνα της Θέας είναι αντισυμβατική, αν την αντιμετωπίσεις με τα συνηθισμένα κριτήρια ενός καλού νησιώτικου εστιατορίου, καθώς φημίζεται για τις πολίτικες νοστιμιές της. Την πολίτικη κληρονομιά του έφερε στην Πάρο ο Νίκος όταν ξεκίνησε το 1988 το μικρό τότε εστιατόριο θέλοντας να προσφέρει «την κουζίνα της μητέρας του που μοσχοβολάει μπαχαρικά». Τι σημαίνει αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις σε κάθε μπουκιά από αρκετά πιάτα που έχει στο μενού του. Ο Νίκος πιστεύει ότι τα πράγματα με το φαγητό είναι απλά αν έχεις τη διάθεση να προσεγγίσεις με καλές προθέσεις. «Έχουμε εμμονή με τα φρέσκα υλικά και γι’ αυτό η αναζήτηση της καλής ποιότητας είναι συνεχής», λέει.

Thea_02edited

Η διάθεση του να παντρεύει το καλό φαγητό με το εξαιρετικό κρασί προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία του έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει από το 2002 μια συνεχή αναζήτηση και εμπλουτισμό της κάβας με ελληνικά κρασιά ποιοτικά, παλαιές χρονιές και σπάνιες ετικέτες.
«Όσοι αγαπούν το κρασί έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά που δεν θα βρουν εύκολα αλλού», υποστηρίζει ο Νίκος Κουρουμλής που η αγάπη του για τον μαγικό κόσμο του κρασιού δεν κρύβεται σε κάθε του κουβέντα. Αν και η θέα στην Αντίπαρο είναι εκπληκτική εντούτοις η κάβα και η μαγική ατμόσφαιρα που προσφέρει σε κερδίζει αμέσως. Το κρασί έχει έντονη παρουσία. Ράφια μέχρι το ψηλό ταβάνι με τις φιάλες του κρασιού ν’ αναπαύονται ήρεμα, βιτρίνες με ποτήρια κρασιού και τραπέζια φτιαγμένα από τα χεράκια του Νίκου από ετικέτες και ξυλοκιβώτια κρασιών.

Thea_05edited

Ο Νίκος ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και δοκιμάζει κρασιά, μιλάει με τους παραγωγούς και φροντίζει να ενισχύει την κάβα του με τα καλύτερα. Έχει άποψη και την εκφράζει. Οι πελάτες του τον εμπιστεύονται στην επιλογή του κρασιού που θα συνοδέψει το δείπνο τους. Και ο Νίκος πάντα θα παρουσιάσει κάποιο κρασί διαμαντάκι που θα σε εκπλήξει. «Θεωρώ ότι η κάβα που έχω στήσει ξεπερνά κάθε προσδοκία. Είναι η αγάπη μου. Θα βρεις παλιές χρονιές σε φιάλες που ούτε και οι παραγωγοί τους δεν έχουν σήμερα στα οινοποιεία τους. Μερικοί το γνωρίζουν και απευθύνονται σ’ εμένα όταν θέλουν κάποια σπάνια φιάλη του κρασιού τους», λέει με καμάρι και ήρεμη φωνή και προσθέτει: «Δεν μιλάμε για μια κάβα ψαγμένη με μερικές εκατοντάδες ετικέτες, μιλάμε για μια κάβα που είναι δομημένη τόσο σε έκταση από πλευράς ποικιλιών όσο και σε βάθος χρόνου».

Thea_06edited

Την αγάπη του και τις γνώσεις του για το κρασί ο Νίκος θέλει πάντα να τις μοιράζεται γι’ αυτό και η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του, η διοργάνωση συναντήσεων με παρουσίαση κρασιών στους οινόφιλους και η ανταλλαγή απόψεων τον κάνει να χαμογελά πλατιά. «Κάθε Τετάρτη απόγευμα παρουσιάζω κρασιά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Τα δοκιμάζουμε, ανακαλύπτουμε τις χάρες τους και τα αρώματα τους και τα ταιριάζουμε με προϊόντα της ελληνικής γης», εξηγεί ο Νίκος για τη δραστηριότητα του wine club. Και όπως όλα δείχνουν οι οινικές συναντήσεις έχουν εξαιρετική απήχηση μεταξύ των ξένων επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι δείχνουν να ενθουσιάζονται ανακαλύπτοντας την ομορφιά και τον πλούτο των ελληνικών κρασιών.

Thea_07edited

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί τα κρασιά της Πάρου, της Δράμας, του Αττικού αμπελώνα και προγραμματίζεται παρουσίαση των κρασιών της Κεντρικής Ελλάδας. Στις συναντήσεις συμμετέχουν γύρω στα 50 άτομα με συντριπτική πλειονότητα τους ξένους επισκέπτες από Αυστραλία, Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία. Η γευσιγνωσία και η συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων διαρκεί 3 ώρες και το κόστος είναι στα 12 ευρώ το άτομο.

info
Θέα, Λιμανάκι Πούντας, τηλ. 22840 91220.