Πού θα βρείτε zero waste κοκτέιλ στην Ελλάδα και την Κύπρο; Από τις 15 εως και τις 30 Ιουλίου το γνωστό ρούμι Flor de Cana συνεργάζεται με 7 μπαρ και προσφέρει στους θαμώνες πρωτότυπες και sustainable zero waste επιλογές για κοκτέιλ.

Το Flor de Cana είναι ένα ρούμι από τη Νικαράγουα που φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια ολιστικού μοντέλου βιωσιμότητας. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να μυήσει τους bartenders αλλά και τον κόσμο που θα επισκεφθεί τα μπαρ σε μια πιο «πράσινη» και βιώσιμη καθημερινότητα.

Από τα μέσα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα 6 επιλεγμένα μπαρ στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο θα προσφέρουν zero waste κοκτέιλ με βάση το Flor de Cana 12 ετών. Τι σημαίνει αυτό; Θα σερβίρουν κοκτέιλ που δεν παράγουν υπολείμματα. Έτσι υλικά, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως πχ οι φλούδες ή τα κοτσάνια φρούτων ή τα φύλλα λαχανικών, εντάσσονται με δημιουργικό αλλά και γευστικό τρόπο μέσα στη συνταγή.

Τα 7 μπαρ που σερβίρουν zero waste ποτά το προσεχές διάστημα

Ελλάδα

Old Dog, Νέα Φιλαδέλφεια
Στο συγκεκριμένο μπαρ, χρησιμοποιούν τα στυμμένα λάιμ αλλά και ολόκληρο το γκρέιπ φρουτ. Τα χτυπάνε όλα μαζί στο μπλέντερ μαζί με μέλι και χρησιμοποιούν το μείγμα ως γαρνιτούρα στο χείλος του ποτηριού.
Σαρδέων 6, Νέα Φιλαδέλφεια

Mr Fox, Γλυφάδα
Στην πρότασή τους για zero waste, χρησιμοποιούν τα υπολείμματα των φρούτων που έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλα κοκτέιλ. Πιο συγκεκριμένα, τον πυρήνα του ανανά, αλλά και τη φλούδα της μπανάνας που γίνεται γαρνιτούρα. Παράλληλα, χρησιμοποιούν τις «κούπες» από το passion fruit αλλά και από τα λάιμ, τα γκρέιπτ φρουτ και τα πορτοκάλια. Πώς; Τα μαγειρεύουν σε κενό αέρος για να δώσουν τα όξινα στοιχεία που θέλουν να αποτυπωθούν στα ποτά τους.
Λαοδίκης 38, Γλυφάδα

Blue Cap, Θεσσαλονίκη
Στο συγκεκριμένο μαγαζί χρησιμοποιούν ολόκληρη την μπανάνα, τόσο το εσωτερικό, όσο και τις φλούδες, για γαρνιτούρα. Ουσιαστικά αφήνουν τόσο το φρούτο όσο και το εξωτερικό του στο ψυγείο για 24 ώρες, αφού του έχουν προσθέσει ζάχαρη. Περνάνε από το μπλέντερ και τα δυο, τα ενώνουν και φτιάχνουν ένα ενιαίο μείγμα. Παράλληλα, με μια δική τους ειδική διαδικασία, φτιάχνουν από τα φουντούκια γάλα και το συνδυάζουν με τις μπανάνες για τη γαρνιτούρα των ποτών.
Σαλαμίνος 8, Θεσσαλονίκη

Vogatsikou 3, Θεσσαλονίκη
Έχουν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που συνδυάζει το Flor de cana με τα εσπεριδοειδή και κυρίως το λεμόνι, το λάιμ και το ροζ γκρέιπ φρουτ. Πέρα από τον χυμό τους, χρησιμοποιούν και τις φλούδες τους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλο το φρούτο.
Βογάτσικου 3, Θεσσαλονίκη

Amal, Δράμα
Εδώ φτιάχνουν ένα κοκτέιλ, το La Pina, στο οποίο, πέρα από το ρούμι, χρησιμοποιούν ανανά, ζάχαρη, μπαχαρικά και προβιοτικά. Η διαδικασία ομογενοποίησης των υλικών κρατάει 7 ημέρες ενώ στη συνέχεια μαγειρεύονται σε κενό αέρος. Στη συνέχεια, δημιουργούν ελαιοσάκχαρα με τις φλούδες ανανά, τα οποία χρησιμοποιούν για να φτιάξουν μια σόδα ανανά.
Αιγαίου 4, Δράμα

Camelot, Κοζάνη
Εδώ συνδυάζουν το Flor de Cana με λευκή σοκολάτα, δημιουργώντας ένα αρωματικό κοκτέιλ με ανανά, κρέμα καρύδας και ζάχαρη. Τα υλικά μαγειρεύονται σε κενό αέρος και περνούν από το thermomix, ενώ το αρωματικό μείγμα που προκύπτει χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα στο ποτό.
Κόμβος Γρεβενών-Καστοριάς, Κοζάνη

Κύπρος

Lost & Found, Κύπρος
Στο εν λόγω μπαρ χρησιμοποιούν ολόκληρα βερίκοκα στη zero waste πρότασή τους. Μέσα από μια ειδική επεξεργασία, που ονομάζεται Lacto fermented apricots, χρησιμοποιούν ολόκληρα τα βερίκοκα και φτιάχνουν ένα μείγμα που αποθηκεύουν σε φιάλη, ώστε να το χρησιμοποιούν στο κοκτέιλ που προτείνουν σε συνδυασμό με το Flor de Cana. Για τη γαρνιτούρα επιλέγουν τις φλούδες και τα υπολείμματα από τα βερίκοκα, που τα περνούν από αφυγραντήρα, τα αποξηραίνουν, ώστε να έχουν ένα τραγανό αποτέλεσμα.
38 Lord Byron Street, 1096, Λευκωσία

Δείτε επίσης:
Difford’s Guide-Metron Ariston: Δίπλα στα μπαρ και τους ανθρώπους τους

Difford’s Guide: Εσείς, πώς πίνετε το ρούμι; 

Τίποτα χαμένο! Ακόμα κι οι φλούδες λαχανικών μπαίνουν στο πιάτο