Ρούμι και τροπικά φρούτα, χώροι που θυμίζουν εξωτικές διακοπές σε μια ταξιδιάρικη κοκτέιλ φιλοσοφία.

tiki-bar2

Tiki Bar Athens
Λίγο πιο κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης υπάρχει ένα μπαρ που μας μεταφέρει σε εξωτικά μέρη. Όχι μόνο με την οριακά φολκλόρ του διακόσμηση, αλλά και με τα κοκτέιλ που σερβίρει. Μιλάμε για το Tiki Athens όπου ο bartender Γιάννης Πέτρος Πετρής μαζί με τους Αχιλλέα Πουλημένο, Σπύρο Σκούρτη και Αλέξανδρο Τσελέπη μας μυούν καθημερινά στη φιλοσοφία των tiki ποτών. Εδώ, λοιπόν, θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, το διάσημο Mai-Tai αλλά και το Zombie -δύο από τα πιο χαρακτηριστικά tiki κοκτέιλ- στα εντυπωσιακά ποτήρια και σε μια πιο «φυσική» εκδοχή, καθώς οι bartenders του δεν χρησιμοποιούν σιρόπια αλλά φυσικούς χυμούς. Επίσης, στον κατάλογό του θα βρείτε το Green Bitch, ένα δροσιστικό ποτό με βάση London dry τζιν, φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο αγγούρι, τσίλι εκχειλισμένο σε τζιν και φρέσκο χυμό ακτινίδιο, μια διαφορετική εκδοχή της Piña Colada, το Painkiller, με ρούμι, φρέσκο χυμό ανανά, πορτοκάλι και καρύδα που πασπαλίζεται με μοσχοκάρυδο. Τέλος, ενδιαφέρον έχει επίσης και το Ginger Smash όπου το ουίσκι Jack Daniels No7 ισορροπεί με τον χυμό τζίντζερ και κομμάτια λάιμ δίνοντας ένα ελαφρώς καυτερό αλλά και ταυτόχρονα γλυκό αποτέλεσμα. Φαλήρου 15, Κουκάκι, τηλ.: 210 9236908

tiki-bar

Τι είναι τα tiki cocktails
Κατάγονται από τα νησιά του Ειρηνικού. Εχουν τροπικό, φρέσκο χαρακτήρα. Παρασκευάζονται κατεξοχήν με ρούμι και ο τρόπος που σερβίρονται είναι εντυπωσιακός, αν και μερικές φορές φολκλόρ. Τα tiki κοκτέιλ τα γνωρίσαμε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 όταν ο Ernest Raymond Beaumont επιστρέφει μαγεμένος από ένα ταξίδι του στα νησιά του Ειρηνικού και αποφασίζει να μεταφέρει την κουλτούρα τους στην Αμερική. Στο μικρό, λοιπόν, μπαρ που ανοίγει, Don the Beatchcomber, στο Μπέβερλι Χιλς, αρχίζει να σερβίρει ποτά με βάση το ρούμι και τα φρούτα. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Τα tiki κοκτέιλ χαρακτηρίζονται από τη δροσιά των φρέσκων χυμών από τροπικά κυρίως φρούτα (ανανάς, λάιμ, πάσιον, γκογιάβα, καρύδα, ακτινίδιο κ.λπ.), το ρούμι -που πλέον πολλοί bartenders το αντικαθιστούν με κάποιο άλλο spirit- και, τέλος, τα μπαχαρικά, με πρωταγωνιστές το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, την τόνκα κ.ά.

EXWFYLLO

«Culture of Tiki Cocktails»
Αν είστε οπαδός της tiki φιλοσοφίας, αυτό είναι ένα βιβλίο που θα θέλατε να έχετε στη συλλογή σας. Ο Κώστας Καπερώνης που υπογράφει το εν λόγω βιβλίο «Culture of Tiki Cocktails» εξηγεί -αν και στην αγγλική γλώσσα- τα πάντα γύρω από την tiki κουλτούρα και μαζί με τους bartenders Παναγιώτη Φράγκο και Αλέξανδρο Κεχαγιαδάκη μας παρουσιάζουν 10 κλασικές συνταγές, αλλά και 50 ακόμα παραλλαγές τους.

tiki-bar1

Τα tiki bars της Αθήνας:
* Tiki Bar Athens: Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη, τηλ. 2109236908.

* Baba Au Rum: Κλειτίου 6, Αθήνα, τηλ. 2117109140.

* Ipitou The Bar: Ηπίτου 4-6, Αθήνα, τηλ. 2103254575.

* Finca Vigia: Ολυμπιονικών 304, Ψυχικό, τηλ. 210 6777698.

* White Monkey: Γρηγορίου Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, τηλ. 6972446697.

* Kika: Αιμιλίου Βεάκη 35, Περιστέρι, τηλ. 210 5737300.

* Μαϊμού: Θουκυδίδου 7Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6843279.