Άνοιξε το 1967 ακριβώς απέναντι, πριν μετακομίσει από την άλλη πλευρά του δρόμου, σε μια εποχή που αγαπούσε τα κινήματα, την πολιτική φιλοσοφία και αγωνιούσε για το μέλλον.

W02A8817

Η νέα αριστερά το έκανε στέκι της, το ίδιο και οι αναρχικοί φιλόσοφοι, σύσσωμος ο δικηγορικός σύλλογος, και πολλά τραπεζάκια θα έχουν ακούσει εδώ το Σύριζα να γεννιέται σαν κόμμα. Με πάνω από μισό αιώνα ιστορίας, η Λέσβος φιλοξένησε στα τραπέζια της από τη Σωτηρία Μπέλου, τον Βέγγο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Ξανθόπουλο μέχρι τους Λέσβιους μετανάστες που από δω περνούσαν φτάνοντας στην Αθήνα αναζητώντας σπίτι και δουλειά.

W02A8833

Τα σχέδια του Θεόφιλου, ο χάρτης του νησιού, το παλιό μωσαϊκό, ένα ποίημα που έγραψαν για το μαγαζί δύο κοριτσάκια το ’70 στον τοίχο, η παλιά σιφονιέρα, το jukebox, το πάνθεον των μυτηλινιών ούζων στην προθήκη, οι βιενέζικες καρέκλες και κυρίως το χταπόδι σήμα-κατατεθέν, ζωγραφιά στην τζαμαρία, παγώνουν το νησιώτικο χρόνο στο γκρίζο πεζοδρόμιο της Μπενάκη. Στα ξύλινα τραπεζάκια έξω, πλάι στην ελιά, θα ακούσεις «μια ντομάτα στα τέσσερα, γαλέο κι ένα καραφάκι!».

W02A8836

Ο ευγενέστατος κύριος Μιχάλης, πρώην θαμώνας που το έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, θα σε σερβίρει μόνος του και θα σε κάνει να νιώσεις «παλιός» και καλοδεχούμενος από την πρώτη κιόλας φορά. Μια αύρα από γλυκάνισο ξυπνάει μέσα σου τη θάλασσα των διακοπών, δικηγόροι, ηλικιωμένοι θαμώνες της γειτονιάς, νεαρά, ερωτευμένα ζευγαράκια.

10419404_985327614817896_7909554226226094136_n

Θα πιεις βιολογικό βολιώτικο τσίπουρο παρέα με φρέσκες γυαλιστερές και κυδώνια και μια βελούδινη, καυτή, ονειρεμένη φάβα με τα μπόλικα κρεμμυδάκια της. Τα κεφτεδάκια μοσχομυρίζουν δυόσμο, οι τηγανητές πιπεριές καλοκαίρι, το ψητό χταποδάκι, οι κουτσομούρες και ο γαύρος σοφά και αλάδωτα τηγανισμένα, καταφθάνουν καθημερινά από τον Πολύχνιτο της Λέσβου, τη Χαλκίδα και την Κόρινθο. Το πιάζ ένα θαύμα, απλό και μελωμένο μόνο με το κόκκινο πιπεράκι του, οι κολοκυθοκεφτέδες σκέτο άρωμα, με ολοζώντανο μέσα τους το κολοκύθι, θεσμός η χωριάτικη σαλάτα. Την επόμενη φορά θα έρθουμε για γκιουζλεμέδες και σουπιές κρασάτες.

info
Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 210 3814525.