Τρία βήματα από τη στάση Χολαργός του μετρό, πάνω στον παράδρομο της Μεσογείων, το ΘάΜα μετράει ήδη αρκετά χρόνια ζωής και στο τιμόνι της κουζίνας του παραμένει η εκ Μεσσηνίας Μαντώ Ηλιοπούλου, ενώ η γλυκύτατη κόρη της είναι υπεύθυνη για το σέρβις.

Μόνο που έχει συντελεστεί μια αλλαγή τον τελευταίο καιρό. Πλάι στο αρχικό του όνομα έχει προστεθεί η λέξη «Μεζέ», προσδιορίζοντας τη νέα του κατεύθυνση. Προσαρμογή σε μια απαίτηση των καιρών ίσως ή και στη γειτνίαση με μαγαζιά που απευθύνονται κυρίως σε νεότερες ηλικίες με αγάπη στα πιάτα της μέσης και τις μακρόσυρτες συναντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι θα συναντήσω ακριβώς, με ποιον τρόπο η μεσσηνιακή κουζίνα θα κατάφερνε να χωρέσει στα μικρά πιατάκια του μεζέ και πώς μια μαγείρισσα αφοσιωμένη στο αργό μαγείρεμα και τις μεστές γεύσεις της καλής κατσαρόλας θα κατάφερνε να αλλάξει προφίλ.


Η περίφημη γουρουνοπούλα με την τραγανή πέτσα και τη ζουμερή σάρκα αποτελεί σήμα κατατεθέν του ΘάΜα Μεζέ

Γεγονός είναι ότι ο κατάλογος στην αρχή του πραγματικά ξεκινάει με κρύα και ζεστά ορεκτικά. Είναι επίσης γεγονός ότι στο όνομα του μεζέ η κυρία Μαντώ δεν έκανε πίσω στο θέμα της πρώτης ύλης. Οπότε, γραβιέρα και μανουρομυζήθρα, ροβίτσα και παντζαροσαλάτα με σωστή καρυδόψιχα βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές, μαζί με την μπαμπανάτσα των Φιλιατρών, τα γεμιστά λουλουδάκια (κολοκυθανθοί δηλαδή σε μια τραγανή κρούστα χυλού) στο τηγάνι, τα σαΐτια Μεσσηνίας (χορτοπιτάκια με τραγανή ζύμη και ζωντανή γέμιση) και την κοκορόπιτα με σταφίδες και κεφαλογραβιέρα. Ήταν ωστόσο η συνέχεια του καταλόγου που με έπεισε ότι το ΘάΜα συνεχίζει να υπηρετεί μια κουζίνα αρχών. Το μπιφτέκι από κιμά προβατίνας και τα στριφτάδια με κιμά προβατίνας και τριμμένη μανουρομυζήθρα μπορούν να κάνουν την καρδιά κάθε λάτρη της κουζίνας «κάτω από το αυλάκι» να χτυπήσει δυνατά, όπως και ο καγιανάς με το σύγκλινο Μάνης και το παστό λουκάνικο, που οφείλετε να συνοδεύσετε με μια πιπεράτη σφέλα Μεσσηνίας. Και πάνω απ’ όλα η μαγική γουρνοπούλα με την τραγανή πέτσα και τη ζουμερή σάρκα, ένα πραγματικό ποίημα.

info
Λεωφ. Μεσογείων 242. Τηλ.: 2110139951. Κόστος/άτομο: €20-€25

Δείτε επίσης

Balthazar: Ο Χριστόφορος Πέσκιας σε μεγάλα κέφια

8 ψαγμένες αυλές στην Αθήνα για την καλοκαιρινή σας έξοδο

Basegrill: Σταθερή αξία στην ποιοτική κρεοφαγία