Σε μερίδα, σε τυλιχτό ή ακόμα και σε σκεπαστή, αυτά είναι τα 10 από τα πιο ξεχωριστά γυράδικα της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι πως είναι λίγοι αυτοί που έχουν εργαστήριο και φτιάχνουν τον δικό τους γύρο και ακόμα λιγότεροι όσοι έχουν οικογενειακές πετυχημένες συνταγές και γνωρίζουν τα μυστικά του μαριναρίσματος και την τέχνη του ψησίματος. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, σαν τον καλοψημένο γύρο δεν είναι τίποτα!

IMG_3804gyr

Διόνυσος
Ίσως ο πιο νόστιμος γύρος της Αθήνας, βρίσκεται σε μια όμορφη γωνίτσα της Κυψέλης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στην ίδια θέση από το 1969, ο Διόνυσος έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του όλα τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου. Ο Ανδρέας, ο ιδιοκτήτης φροντίζει συνεχώς να ανανεώνεται και να κάνει τα πάντα ώστε ο γύρος του να είναι ο καλύτερος της Αθήνας. «Ο γύρος είναι κάτι ζωντανό. Θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση και να γνωρίζεις τα μυστικά σε βάθος. Χρειάζεται καλό κρέας, σωστό μαρινάρισμα, προσοχή, εμπειρία, κόψιμο με μαχαίρι, όλα παίζουν ρόλο». Η παραδοσιακή συνταγή που του είχε εκμυστηρευτεί ο θείος πριν πολλά χρόνια δουλεύει ακόμα και κανείς δεν την έχει ξεπεράσει. Και μια τελευταία συμβουλή. Το καλό τυλιχτό με γύρο το χαλάνε οι πατάτες και η λέξη «τούμπανο». Ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και γύρος από τον Διόνυσο.

Ιθάκης 12, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, τηλ. 210 8211369.

Ζάχος
Εκεί στο Νότο, υπάρχει μόνο ένα όνομα, στον γύρο του οποίου ορκίζονται οι κάτοικοι της περιοχής και είναι ο Ζάχος. Καλοψημένος χοιρινός γύρος, ζουμερό κοτόπουλο, σε πίτα ή μερίδα, είναι ό,τι πρέπει τώρα το καλοκαίρι με μια παγωμένη μπίρα. Αν φτάσετε μέχρι εκεί και είστε σε δίαιτα, είστε τυχεροί (λέμε τώρα), γιατί έχει και εξαιρετικό μπιφτέκι γαλοπούλας.

Γεωργίου Κονδύλη 7, πλ. Γλυφάδας, τηλ. 210 8942343.

gyros

Μπαϊρακτάρης
Μπαίνει στη λίστα βασικός, παίζοντας μπάλα με την εμπειρία και το βάρος της φανέλας ενός ιστορικού μαγαζιού που ακόμα και σήμερα έχει ένα ψηλό επίπεδο στο πιο τουριστικό σημείο της Αθήνας. Γύρος χοιρινός, κοτόπουλο αλλά και ντονέρ από μίγμα μοσχάρι-αρνί, όσο πρέπει πικάντικο και νόστιμο σε πίτα ή μερίδα.

Πλατεία Μοναστηρακίου 2, τηλ. 210 3216969.

Πλούταρχος
Ξεκίνησε πριν 3 χρόνια στη Νέα Ερυθραία αλλά η μεγάλη επιτυχία και ο πολύ νόστιμος γύρος οδήγησε σε 2 ακόμα καταστήματα, στο Χαλάνδρι και το Αιγάλεω. Πολύ καλός ο γύρος χοιρινός και κοτόπουλο, αλλά η πρωτοτυπία του καταστήματος είναι ο γύρος από φρέσκο μοσχάρι γάλακτος. Προφανώς πιο ακριβός, αλλά αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Ελ. Βενιζέλου 131, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 8078901.

gyros1

Θηρίο Souvlaki-Bar
Το όνομα σε προκαλεί να το δοκιμάσεις! Πόσο νόστιμος μπορεί να είναι ένας γύρος; Εκεί στην Αργυρούπολη το Θηρίο φημίζεται για τον γύρο χοιρινό, κοτόπουλο και ντονέρ, ο οποίος πέρα από τη μερίδα και την κλασική πίτα μπαίνει και σε κυπριακή οβάλ πιτούλα ή μεξικάνικη τορτίγια.

Μαρ. Γερουλάνου 94, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9638420.

Ιστορίες Γεύσεων
Σε εκείνο το δρόμο που ενώνει την Αλεξάνδρας με την Κηφισίας, στην ψυχή των Αμπελοκήπων, πολλοί είναι αυτοί που έχουν να διηγηθούν Ιστορίες Γεύσεων από το ομώνυμο μαγαζί, στις οποίες συνήθως πρωταγωνιστεί ο γύρος τους.

Πανόρμου 84Α & Αλ. Παυλή, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6996844.

gyros 2

Πίτες των Γεύσεων
Το Γαλάτσι έχει μια παράδοση στα καλά σουβλατζίδικα και τους καλούς γύρους. Πολύ στα πάνω του τα τελευταία χρόνια είναι ο γύρος από τις Πίτες των Γεύσεων, με εξίσου νόστιμο τον χοιρινό και το κοτόπουλο. Σκεπαστή με γύρο, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, πατάτες, σος και λιωμένα τυριά και σούπερ γύρο. Μπόνους του μαγαζιού το μπιφτέκι γίγας και η αλάδωτη πίτα ολικής με ατόφιο ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλο.

Ελ. Βενιζέλου 2, Αγ. Γλυκερία, Γαλάτσι, τηλ. 210 2131810.

Σουβλάκι από κούνια
Στα Δυτικά Προάστια δοκίμασα σάντουιτς με γύρο από κούνια και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμος. Πάντα μου αρέσει η έξτρα επιλογή του γύρου σε σάντουιτς αντί για πίτα και, αν είστε φαν, να την προτιμήσετε.

Καραθεοδωρή 8, Περιστέρι, τηλ. 210 5757055.

Πιάτσα Γουρουνάκια
Πολύ καλός γύρος χοιρινός και κοτόπουλο, πολύ καλά κάρβουνα γενικά. Πατέντα του μαγαζιού που μπορεί να αντικαταστήσει το τυλιχτό με γύρο είναι το pitakono, μια πίτα δηλαδή σε σχήμα κώνου, γεμισμένη με τον γύρο που επιλέξετε.

Ελ. Βενιζέλου 56 & Αργυρουπόλεως, Καλλιθέα, τηλ. 210 9595998.

meraklides

Μερακλήδες
Λοιπόν, στους Μερακλήδες τρώω από το 1986 που πρωτοάνοιξαν. Χαίρομαι που η ποιότητα έχει μείνει σταθερή και που η γεύση είναι συνεπής στην ιστορία της εδώ και 30 χρόνια. Υπέροχος, ζουμερός, χοιρινός γύρος, αφράτη πίτα και τζατζίκι μπόμπα. Πολύ δυνατές και οι σούβλες τους, αλλά ο χοιρινός γύρος, παιδιά, ο χοιρινός γύρος…

Αγ. Ζώνης 60, Κυψέλη, τηλ. 210 8628425.