Η μεξικάνικη είναι από τις εθνικές κουζίνες που τιμάμε με την πρώτη ευκαιρία. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, το εστιατόριο Amigos στη Νέα Σμύρνη και δοκιμάσαμε το νέο του μενού.

Με μότο το «Mi casa es su casa» -δηλαδή «το σπίτι μου είναι σπίτι σου»- τα εστιατόρια σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη έχουν καταφέρει να γίνουν σημείο αναφοράς όσων αγαπούν τις εθνικές κουζίνες και δη τη μεξικάνικη. Η ευρύχωρη σάλα με έντονους χρωματισμούς στην τυπική παλέτα του μεξικάνικου ντεκόρ, οι τοίχοι με τα γεωμετρικά μοτίβα και τους χαρακτηριστικούς πίνακες, οι επιλογές της μουσικής με sones, awapagos και jarabes βάζουν τον επισκέπτη αμέσως σε κλίμα μεξικάνικης φιέστας.

Το μενού, που επιμελείται ο Μεξικανός Felipe Fuentes Cruz, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία επιλογών με εθνικές σταθερές που μπορείτε να γευτείτε -στο ξεκίνημα κατά προτίμηση- συνοδεία μιας παγωμένης μαργαρίτας. Τα κοκτέιλ «νέας κοπής» -με βάση την τεκίλα φυσικά- προτιμήστε τα για το τέλος, η μπάρα παίζει δυνατά και είναι ο ιδανικός επίλογος. Κλείνοντας τη μικρή παρένθεση, επιστρέφω στο κομμάτι του φαγητού. Θα σάς καλωσορίσουν κλασικά με τραγανά νάτσος με σάλτσα ranchera, ενώ για τη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε την σαλάτα quinoacado με κινόα, αβοκάντο και ντρέσιγκ εσπεριδοειδών. Το ρόδι και το ντρέσινγκ είναι στοιχεία που της δίνουν χρώμα και γεύση αντίστοιχα και παρ’ όλο που η ποσότητα που σερβίρουν -όπως και σε όλα τα πιάτα τους- είναι γενναιόδωρη, στο ντρέσινγκ διατηρούν την απαραίτητη φειδώ.

Από τα ορεκτικά, τα τηγανητά τραγανά στικς γλυκοπατάτας, πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και λάιμ συνοδεία sour cream, είναι επιλογή που θα σάς κάνει να την καθιερώσετε κι εσείς στην κουζίνα σας. Συνεχίζοντας στα κυρίως, η «μεξικάνικη παέγια», που σερβίρεται σε paellera, με ρύζι bomba- το ιδανικό για το συγκεκριμένο πιάτο-, σαφράν, μύδια, γαρίδες, αρακά, πιπεριά, κοτόπουλο και λουκάνικο τσορίθο ήταν σε γενικές γραμμές καλοδουλεμένη. Ωστόσο, η γευστική ένταση ήταν περιορισμένη, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο στον συγκεκριμένο τύπο κουζίνας και οι γαρίδες ελαφρώς παραμαγειρεμένες. Το τσορίθο είναι εύστοχη προσθήκη που, με τον καπνιστό χαρακτήρα του, συμπληρώνει την ήπια γεύση της παέγια, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να την κάνει πιο ενδιαφέρουσα. Από τις νέες προσθήκες, οι αλευρίσιες tortillas Chicken Chipotle, με κοτόπουλο μαγειρεμένο με καπνιστή πιπεριά Chipotle, pico de gallo, μαρούλι και τριμμένο τσένταρ, που σερβίρονται σε soft taco tray με γουακαμόλε και κόλιανδρο είναι μια ωραία πρόταση. Στο γλυκό επίλογο δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό και δημοφιλές αφενός σουφλέ πορτοκάλι με παγωτό bitter σοκολάτας, επιδόρπιο αφετέρου που δεν περιμένει κάποιος να δοκιμάσει σε μεξικάνικο εστιατόριο.