Λίγο εξορισμένη από τις γαστρονομικές γειτονιές και μακριά από τα θαλασσινά νερά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Μικρές Κυκλάδες. Κάπου χωμένη στα στενά της Ηλιούπολης καθώς παίρνεις την ανηφόρα για τον Υμηττό. Μια μικρή και χαριτωμένη ταβέρνα με μια όμορφη αυλή-μπαλκόνι μπροστά που τώρα που ανοίγει ο καιρός γίνεται ανάρπαστη.

mikres-kyklades7

Η επιτυχία της ταβέρνας αυτής κρύβεται στις πρώτες ύλες. Βλέπεις ο ιδιοκτήτης, Αντώνης Κωβαίος, νησιώτης από τη Σχοινούσα, είναι ένας άνθρωπος με μεράκι και απόλυτη προσήλωση σε αυτό που κάνει. Μια κουβέντα μαζί του και καταλαβαίνεις το πάθος του. Εδώ, λοιπόν, θα δοκιμάσεις ό,τι πιο φρέσκο και θα μυρίζει ιώδιο και θάλασσα. Όπως ακριβώς η αχινοσαλάτα που ήρθε σε ποτήρι dry martini μαζί με φρυγανισμένα ψωμάκια. Εξαιρετικά νόστιμο ήταν και το καρπάτσιο καραβίδας. Λεμονάτο και ελαφρώς καυτερό -θα το ήθελα και λίγο παραπάνω- ήταν άκρως εθιστικό. Οι πετροσωλήνες έκαναν τα ποτήρια του ούζου να γεμίζουν και να ξαναγεμίζουν, ενώ η αρκετά αλμυρή μους ταραμά ήθελε το λάδι της αλλά και το ελαφρώς καβουρδισμένο ψωμί που είχε έρθει από την αρχή στο τραπέζι.

mikres-kyklades6

mikres-kyklades3

Το χταπόδι στιφάδο μαζί με τη φάβα από τη Σχοινούσα ήταν αυτό που θα χαρακτήριζες «γλυκό» πιάτο. Τρυφερό χταπόδι, με μελωμένα μικρά κρεμμύδια και δίπλα τους ζεστή φάβα από την πατρίδα του ιδιοκτήτη που τη φέρνει και την εμπορεύεται μαζί με τον αδερφό του. Το ριζότο μπορεί να είχε ένα σωρό από θαλασσινά (πετροσωλήνες, μύδια, καραβίδες, γαρίδες κλπ).,και έναν ωραίο γευστικά ζωμό, όμως, δεν ήταν ριζότο, όπως το ξέρουμε. Θα το χαρακτήριζα περισσότερο πιλάφι μιας και του έλειπε το χύλωμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν και νόστιμο.

mikres-5

 

mikyres kyklades

Όσο για το αχνιστό ψάρι -πεσκανδρίτσα- είχε έναν εξαιρετικό ζωμό (ελαφρώς αλμυρό) για πολλές «βούτες», ήταν αρκετά τρυφερό που έλιωνε στο παραμικρό άγγιγμα και φυσικά δεν έμεινε για πολύ στο πιάτο. Με λίγα λόγια στις Μικρές Κυκλάδες επιστρέφεις και ας μην βλέπει θάλασσα, γιατί θα βρεις εξαιρετικό ψάρι και θαλασσινά, ελληνικά προϊόντα, χαλαρή ατμόσφαιρα και πλέον το ανοιχτό μπαλκόνι που γεμίζει με τις μυρωδιές των γύρω δέντρων.

info
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 2109709150. Τιμές: 30-40 ευρώ. Ανοιχτά και μεσημέρι.

Δείτε επίσης
Το Αλαργινό Ταξίδι του Στέλιου στον Βύρωνα