Με έναν χώρο που θυμίζει αντικερί και μία κουζίνα που τιμά την παράδοση του τόπου, η Παλιά Βυτίνα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αρκαδίας.

Μετά τον περίεργο χειμώνα που περάσαμε φέτος, όπου κάθε Σαββατοκύριακο συνοδευόταν απαραιτήτως από βροχές και καταιγίδες, το πρώτο ηλιόλουστο Σάββατο της Άνοιξης δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην προοπτική μιας εκδρομής. Προορισμός μας η σχετικά κοντινή στην Αθήνα, Βυτίνα. Για να πω την αλήθεια δεν το είχαμε οργανώσει πολύ από πριν, οπότε φτάνοντας στο χωριό δεν είχαμε ήδη αποφασίσει που θα πάμε για φαγητό. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μία βόλτα στην πλατεία και στα στενά του χωριού και κάπου εκεί ανακαλύψαμε σχεδόν κρυμμένη την ταβέρνα Η Παλιά Βυτίνα, σε ένα διώροφο πετρόχτιστο κτίριο.

Μπαίνοντας μέσα κοιτάζαμε συνεχώς τριγύρω, σαν τουρίστες σε μουσείο, αφού πραγματικά με εξαίρεση τα τραπέζια δεν πρέπει να υπάρχει κανένα σημείο του εστιατορίου στο οποίο δεν βρίσκονται τοποθετημένα λογιών λογιών αντικείμενα εποχής. Παλιές γραφομηχανές, φωτογραφικές και ταμειακές μηχανές, κάδρα με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, φωτιστικά, φοντανιέρες, ποτήρια και χάλκινοι μήλοι είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα σε ράφια στους τοίχους, στα περβάζια των παραθύρων, πάνω στο αναμμένο τζάκι ή δίπλα στα τραπέζια τα μεγαλύτερα, δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει περισσότερο αντικερί. Παρά τη «φασαρία» όμως, ο χώρος είναι σίγουρα όμορφος και το προσωπικό ιδιαίτερα ευγενικό από την πρώτη στιγμή, οπότε σίγουρα θέλεις να κάτσεις εκεί για φαγητό. Βοηθάει βέβαια σε αυτό και τα αρώματα που έρχονται από την κουζίνα…

Περνώντας στο μενού τώρα, ξεκινήσαμε με τις σούπες ημέρας -ένα γευστικό τραχανά με ντομάτα και μία ιδιαίτερα πικάντικη κολοκυθόσουπα βελουτέ- και συνεχίσαμε με ψητή φέτα σχάρας (αν δεν δοκιμάσεις φέτα στη Βυτίνα, τότε η επιλογή σου είναι μισή) και πράσινη σαλάτα με ψητό μανούρι και παστό χοιρινό σε λεπτές φέτες. Για κυρίως επιλέξαμε νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά, σαν μια πιο ανάλαφρη εκδοχή του παραδοσιακού κόκορα με χυλοπίτες, καθώς και ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, γεμιστό με ντομάτα και φέτα Βυτίνας φυσικά, που ταίριαξαν αρμονικά με το κόκκινο κρασί τους. Στην επόμενη επίσκεψη μας στο χωριό, σίγουρα θα το επισκεφθούμε ξανά.

info
Βυτίνα, Αρκαδία, τηλ. 6972 233473 – 6976 667988. Κόστος: 20-25€ / άτομο.