Είναι να μην ζεστάνει λίγο ο καιρός σε αυτή την πόλη. Τίποτα δεν μπορεί να μας κρατήσει μέσα στους τέσσερις τοίχους, ούτε τα πιο νόστιμα πιάτα (λέμε τώρα!). Γεγονός είναι πάντως ότι από τον Μάιο και μετά, οι αυλές και οι κήποι έχουν την τιμητική τους και στην Αθήνα δεν είναι λίγα τα εστιατόρια και τα bars που μας βγάζουν έξω και πολύ μας αρέσει. Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας για το 2017.

Aleria-2

Aleria
Η πιο όμορφη αυλή της πόλης φιγουράρει κάθε χρόνο ψηλά στις προτιμήσεις μας. Ψηφιδωτό πάτωμα, πέτρα, όμορφες γωνιές, λιτά και κομψά διακοσμητικά στοιχεία και άφθονο πράσινο, συνθέτουν το όμορφο σκηνικό, ενώ στην κουζίνα ο σεφ Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί ξεχωριστά πιάτα, όπως μυλοκόπι με κρέμα κουνουπίδι, καραμελωμένα καρότα, σάλτσα παντζάρι και ιβίσκο.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633. Κόστος: €40-50.

Ama-Laxei

Άμα Λάχει
Η τέως σχολική αυλή και νυν πιο αγαπημένο στέκι των Εξαρχείων είναι ένα κι ένα για γευστική, κεφάτη και οικονομική έξοδο στο κέντρο. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά λοιπόν, βρίσκεσαι σε μια αυλή με πολύ πράσινο και παρέες όλων των ηλικιών, που διασκεδάζουν απολαμβάνοντας κρασί και αποστάγματα με τη συνοδεία μεζέδων, όπως ζουμερή χοιρινή τηγανιά, κεφτεδάκια και κάποια θαλασσινά που ταιριάζουν πολύ με τσίπουρο.
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ. 210 3845978.

Black-Duck

Black Duck Garden
Το διάσημο Black Duck της Χ. Λαδά έχει τους ζεστούς μήνες ένα δροσερό “αδερφάκι”, που στεγάζεται εντός του καταπράσινου κήπου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Εκεί θα πας για καφεδάκι συνοδεία γλυκού, για brunch, αλλά και για να πιεις το κρασί σου μετά τη δουλειά, επιλέγοντας από την ενημερωμένη λίστα κρασιών τους ή ένα δροσερό cocktail που σε βάζει από νωρίς σε διάθεση καλοκαιρινών διακοπών.
Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα, τηλ. 210 3252396.

hide-n-seek1

Hide & Seek
Δεν είναι ο πιο κρυφός κήπος της Αθήνας, μιας και πλέον όλοι γνωρίζουν το all day εστιατόριο του Χαλανδρίου, είναι όμως σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους. Στο μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Τσώτσος βρίσκουμε νόστιμες προτάσεις, όπως spring rolls γαρίδας με σάλτσα ανανά και σολομό σχάρας με σόγια, τζίντζερ και εσπεριδοειδή. Τη λίστα του bar πάλι, έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας, δημιουργώντας υπέροχα cocktails.
Λεωφ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6776747.

fuga-(2)

Mama Fuga
Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη τους ζεστούς μήνες, με συναυλίες, events και εκθέσεις. Πέρα από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις όμως, έχεις έναν ακόμη καλό λόγο να πας στον κήπο καθημερινά, το εστιατόριο του που αλλάζει όνομα και γίνεται Mama Fuga, ενώ το τιμόνι της κουζίνας κρατά ο γνωστός Ιταλός σεφ Fabrizio Buliani, σερβίροντας γεύσεις καθαρά ιταλικές, με μαμαδίστικες συνταγές, σαν αυτές που θα δοκίμαζες σε ένα ιταλικό σπίτι.
Π. Κόκκαλη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα (είσοδος από Π. Κόκκαλη, πρόσβαση και μέσω του χώρου στάθμευσης του Μεγάρου), τηλ. 210 7242979.

Artisanal 3

artisanal1

Artisanal
Το εξαιρετικά καλαίσθητο εστιατόριο της Κηφισιάς έχει να υπερηφανεύεται και για τον όμορφο κήπο του, τον οποίο μπορείς να επισκεφτείς από νωρίς το πρωί για καφεδάκι και τις Κυριακές για brunch. Για τα κυρίως γεύματα πάλι, ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης έχει νόστιμες προτάσεις, όπως λαυράκι φυσικής εκτροφής sauté με κολοκυθάκι γεμιστό, βασιλικό, lime, σάλτσα με καρότο και λουίζα. Στα συν και τα απίθανα cocktails τους.
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111.

six-dogs2

Six D.O.G.S.
Από τα πιο κλασικά μέρη για καφέ και ποτό στο κέντρο της Αθήνας, με μία μεγάλη αυλή με δέντρα, χώμα και ξύλινα τραπέζια, που σου αποκαλύπτεται μόλις κατέβεις στα σκαλάκια της Αβραμιώτου. Αγαπημένο στέκι για τις παρέες, χάρη και στα πολλά και καλά events που διοργανώνουν.
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3210510.

kurios-xou1

Κύριος Χου
Ο βεραμάν Κύριος Χου στα Πετράλωνα, έχει και μία πολύ όμορφη αυλή, που αυτή την εποχή σε προ(σ)καλεί να την επισκεφτείς, είτε για να απολαύσεις έναν ελληνικό στο μπρίκι το πρωί παρέα με ένα τοστ με μπανάνα, σοκολάτα, ρικότα και μέλι ή τα αγαπημένα όλων pancakes με σοκολάτα ή σιρόπι σφένδαμου, είτε πιο αργά να χαλαρώσεις με ένα deep purple cocktail με μαστίχα, λευκό κρασί, λάιμ και πικραμύγδαλο.
Υπερίωνος 1, Α. Πετράλωνα, τηλ. 210 3423972.

buba-(1)

buba4

Buba
Οι λάτρεις των εξωτικών γεύσεων βρίσκουν τον επίγειο παράδεισο τους στην Κηφισιά και στο Buba, που όταν ο καιρός ζεσταίνει βγαίνει και στον κήπο του, αλλά και στην μπροστινή αυλή, με τις χαρακτηριστικές ασιατικές ομπρέλες, αλλά και τις φλοράλ μαξιλάρες. Όσο για το μενού, ετοιμαστείτε να γευτείτε απίθανα ασιατικά πιάτα, όπως το κλασικό κάρυ, που συνδυάζονται ιδανικά με τα εξωτικά cocktails τους.
Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ. 210 6231151.

bella-vespa

Bella Vespa
Το σικάτο ιταλικό εστιατόριο της Γλυφάδας έχει και έναν πολύ όμορφο κήπο, που σου δίνει έναν ακόμη καλό λόγο να μην ξεκολλάς από τα νότια προάστια και αυτό το καλοκαίρι. Εκεί απολαμβάνει τις φοβερές μακαρονάδες τους, ενώ σύντομα πρόκειται να ανανεώσουν και το μενού, με νέες δροσερές προτάσεις τις οποίες ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε.
Κύπρου 11, Γλυφάδα, τηλ. 210 8982880.

leukes2

leukes

Λεύκες
Το εστιατόριο του Γαλατσίου είναι διάσημο για την διακόσμηση του, αλλά και για την δροσερή και καταπράσινη αυλή. Τους δροσερούς μήνες λοιπόν, πιάνεις θέση κάτω από τις ψηλές λεύκες, για να απολαύσεις, μεταξύ άλλων, κοντοσούβλι Μετσόβου, ριζότο δημητριακών και τις περίφημες φουρνιστές πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο τους.
Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ. 210 2924458.

piu-verde1

Piu Verde
Μία καταπράσινη όαση, με ψηλά δέντρα και πρασινάδες, διαφορετικά επίπεδα και μια λιμνούλα, συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό του Piu Verde στο άλσος Παπάγου. Τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ δύσκολο να βρεις τραπέζι, όχι ότι τις καθημερινές έχει λιγότερο κόσμο, με παρέες και οικογένειες να απολαμβάνουν εκεί τον καφέ ή το ποτό τους ή να δοκιμάζουν κάποιο από τα νόστιμα πιάτα, όπως τα χαβανέζικα σουβλάκια κοτόπουλου με ανανά και sweet chilly.
Άλσος Παπάγου, τηλ. 210 6546185.

upupa2

Upupa Epops
Στα Κάτω Πετράλωνα υπάρχει μία ρετρό αυλή, με ιδιαίτερη διακόσμηση και ξεχωριστό όνομα (σημαίνει τσαλαπετεινός), την οποία αξίζει να έχεις πάνω πάνω στη λίστα των επιλογών σου για έξοδο τις ζεστές νύχτες. Από τη μεγάλη μπάρα με την εντυπωσιακά μεγάλη κάβα, βγαίνουν μερικά από τα καλύτερα cocktails της πόλης, όπως το Liliko’l με φρούτα του πάθους, κάρδαμο, τζίντζερ, τη μαστίχα και σοκολάτα.
Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 212 1055214.

theory

Theory Bar & More
Θα το βρεις σε έναν από τους πολλούς πεζόδρομους του Χαλανδρίου, κρυμμένο σε μια στοά με εμπορικά καταστήματα που, ξαφνικά στο τέλος της έχει μια υπέροχη αυλή με αρκετό πράσινο, που από το πρωί γίνεται ανάρπαστη για ένα χαλαρό καφέ. Όταν πέφτει η νύχτα πάλι, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και τα cocktails ρέουν άφθονα. Και σε αυτό το κομμάτι έχουν μεγάλη πείρα, καθώς πίσω από τη λίστα των ποτών βρίσκεται η βραβευμένη bartender Λορέτα Τόσκα. Αν πεινάσεις, έχει μερικές γευστικές προτάσεις, όπως club sandwich με κοτόπουλο.
Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801633