Όταν μου λένε ότι ένα στέκι που έχω αγαπήσει για την ποιότητά του «έχει χαλάσει» πάντα μπαίνω σε υποψίες και πεισμώνω για μια αυτοψία που θα μου ανατρέψει τις κακές φήμες.

Μόνο μια νέα ιδιοκτησία μπορεί να αλλάξει μια θεσπέσια πραγματικότητα, και μια πρόσφατη, ηλιόλουστη Κυριακή που βρέθηκα στη Νέα Λάμψακο, βρήκα τον Αμερικάνο στη θέση του και την, όχι και τόσο για καλλιστεία αισθητικής σάλα του, ασφυκτικά γεμάτη, όταν οι ρομαντικές αυλές των υπόλοιπων μαγαζιών της πλατείας αναζητούσαν απεγνωσμένα πελάτη. Εδώ θα έρθεις για μια στεγνή κατάδυση σε όλες τις σπανιότητες του ευβοϊκού βυθού. Κλείσε τα μάτια στις σειρήνες-πιατέλες ξέχειλες από αληθινή, τραγανή, ολόχρυση τηγανητή πατάτα, που περνούν πάνω από το κεφάλι σου και ως άλλος Οδυσσέας της θαλασσινής, δυσεύρετης νοστιμιάς, ζήτα να σου απαριθμήσουν την οστρακο-ψαριά της ημέρας.

AMERIKANOS_153228

Άγρια, ωμά μύδια, καλόγνωμες ελαφρά περασμένες από τα κάρβουνα, πορφύρες βρασμένες μέσα στο κέλυφός τους, βασιλικά στρειδόχτενα ολίγον ψητά, αχινοί ανοιγμένοι με τη θάλασσα και το γάλα τους στο όστρακό τους, φούσκες που στάζουν ιώδιο, πετροσωλήνες σε μουσταρδάτο σαγανάκι με ρίγανη στην κλασική χαλκιδιώτικη εκδοχή, πίνα μαγειρεμένη με μπαχαρικά και σαλτσούλα μέσα στο όστρακό της. Ένα καλό τσίπουρο αρκεί να συμπληρώσει την κατάνυξη εκτός κι αν το καλοσκεφτείς για τις πατάτες που λέγαμε. Ή να παρηγορηθείς με ένα βελούδινο γιαούρτι με το ωραιότερο, σπιτικό γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

info
Ελλησπόντου 6, Νέα Λάμψακος, τηλ. 22210 76776.