Η κουζίνα του Μανώλη επιμένει στην έννοια της κλασικής ταβέρνας, που δεν ονειρεύεται να γίνει νεοταβέρνα…

Ανάμεσα στο καταπράσινο ρέμα που ακόμη κυλά τα νερά του από το Πεντελικό όρος και ένα υπέροχο δάσος, το Χαλάνδρι, μέχρι και τη δεκαετία του ’60 ήταν το προάστιο με τα πεύκα, τις ταβέρνες, τις πολυτελείς επαύλεις και το «Σινέ Ελευθερία», τον υπερπολυτελή, κοσμικό κινηματογράφο. Στις παλιές ταβέρνες του ξαπόσταιναν οι κυνηγοί αλλά και οι μεγαλοαστοί της πρωτεύουσας, που έρχονταν στον «Μίμη» για ψητό γουρουνόπουλο, στον «Μίστο» για βαρελίσια ρετσίνα και στον «Κυνηγό» για λαγούς και μπεκάτσες.

20170308_235139

Η νέα γειτονιά μπορεί να μη θυμίζει πια πολυτελές θέρετρο αλλά κρατά καλά την παράδοση της παλιάς, καλής ταβέρνας. Ο Μανώλης Γερανιού με τη γυναίκα του τη Σπυριδούλα, με-νόστιμη- καταγωγή από τον Τσεσμέ, άνοιξαν εδώ την κουζίνα τους κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Οι 4 γιοι του Μανώλη σήμερα παίρνουν σταδιακά τη σκυτάλη από τον μπαμπά, στην οικογενειακή ταβέρνα από κείνες που εμπιστεύεται πρωτίστως η γειτονιά για την ποιότητα του σπιτικού της φαγητού και που κρατά ατόφιο το κλασικό ντεκόρ της, τα καρό τραπεζομάντιλα, τα ανθισμένα γλαστράκια, μαζί με την παλιά πελατεία της. Η μουσική ιδιότητα του γιου Γιώργου έχει προσθέσει στους τοίχους αφίσες των συγκροτημάτων, που ναι, έχουν περάσει από δω και έχουν φάει από τα χεράκια της Σπυριδούλας: Depeche Mode, Malcolm McLaren, Siguros και Him και Omd.

20170308_220213

Σε όρους μαγειρικούς, μια οικογενειακή ταβέρνα που έχει καλό κρέας και σχάρα μαγκιώρα, έχει ολόφρεσκο ψαράκι, έχει και όλα τα μαγειρευτά της κάθε εποχής. Η Σπυριδούλα ανοίγει τραγανό, αλάδωτο, νόστιμο φύλλο για τις λεπτές, αξεπέραστες χορτόπιτες και κολοκυθόπιτες, τα μεσημέρια μαγειρεύει ρεβίθια στη γάστρα με κύμινο, σουπιές με σπανάκι, φάβα, εξαιρετική πολίτικη σαλάτα, γαύρο μαρινάτο, μοσχαράκι με αρακά και λοιπές κατσαρόλες της κάθε εποχής. Ο επί της σχάρας Μανώλης θα σου ψήσει άψογα τα κρεατικά, το ριγανάτο συκώτι και τη φιλεταρισμένη σαρδέλα, θα ευχαριστηθείς τραγανή τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι.

20170308_215816

Στο τέλος δεν ξέρεις αν έχεις χορτάσει με το καλό φαγητό ή με κείνη την ατμόσφαιρα της οικειότητας, τα αστεία και τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στον αέρα, όταν σε υποδέχεται μια οικογένεια-σαν στο σπίτι της και όχι άλλη μια απρόσωπη επιχείρηση.

info
Σάμου 1, Πολύδροσο, τηλ. 210 6824342.