Πάνω στο μενού ένας χορτασμένος μπακαλόγατος σου ανακοινώνει πως εδώ που ήρθες θα χορτάσεις με «ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης», δίνοντας το στίγμα της εντοπιότητας σε μια γειτονιά που έζησε κοσμικές δόξες και είδε το ένδοξο παρελθόν της να γκρεμίζεται.

Bakalogatos-3b

Στο νέο, ολοζώντανο πεζόδρομο της Φωκίωνος δεν θα συναντήσεις πια τους θαμώνες της Quintas, του Top Hat, τη Μαρινέλλα, το Δομάζο, την ελληνική διανόηση, τα επαναστατημένα παιδιά του ’60, ούτε καν τα ρεμάλια της Φωκίωνος. Ένας φρέσκος Μπακαλόγατος με καταγωγή από την Κάσο μαγειρεύει δια χειρός Γιώργου τη σιτάκα, τις μακαρούνες, την κασιώτικη κουλούρα, το ροϊκιό (το άγριο σταμναγκάθι) με τη δεξιοτεχνία και την αφαιρετικότητα ενός νέου σεφ, σε μερίδες χορταστικές που δεν θυμίζουν μεζέ, κρατώντας πίσω από την ελαφριά δημιουργικότητα όλη τη νοστιμιά της κλασικής συνταγής.

Bakalogatos-11

Η Φανή αναλαμβάνει το κόσμημα-μινιατούρα κασιώτικο ντολμαδάκι, μόλις 3εκ. συμπυκνωμένης γεύσης, αναλαμβάνει το σερβίρισμα, που εδώ ξεκινά με κάποιο από τα πολλά τσίπουρα, που καλύπτουν τη γεύση όλης της επικράτειας. Θα μπορούσες να έρθεις και μόνο για την άπαιχτη τηγανητή πατάτα και το τραγανό κολοκυθάκι-μπαστουνάκι με τον φρέσκο άνηθο, αλλά εδώ το ταξίδι είναι πολύ πιο μακρύ και με πολλές, νοστιμότατες στάσεις: κασιώτικο μελωμένο, κανελάτο πιλάφι σε ζωμό από κατσικάκι, η σιτάκα απογειώνει τις μακαρούνες με το τσίκνωμα κρεμμυδιού, καλαματιανή μακαρονάδα με καμένη μυζήθρα, δυοσμάτο κρητικό κεφτεδάκι, συριανό γαριδοπίλαφο με πικάντικη ντομάτα, κερκυραϊκή παστιτσάδα με το χοντρό μακαρόνι και τα μπαχαρικά της, ντοματοσαλάτα με μανούρι Φολεγάνδρου, ρουμελιώτικη συκωταριά και κοζανίτικο κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης.

Bakalogatos-1

Το γλυκό προσγειώνεται ιντερνάσιοναλ με μπανόφι ή πολίτικα, με μαλεμπί και, αν ήταν να διαλέξω ένα μόνο πιάτο-Ελλάδα, θα έμενα στα κρητικά κριθαροκούλουρα με μαυροκούκι, την κασιώτικη κουλούρα και το προζυμένιο ψωμί παρέα με κρητικές ψιλελιές, κοπανιστή Μυκόνου και ανθότυρο Άρτας, με κυκλαδίτικη κάππαρη και ελαιόλαδο. Εθνική Ελλάδος, γεια σου!

info
Φωκίωνος Νέγρη 72, Κυψέλη, τηλ. 210 8216598