Μπορεί στη Θεσσαλονίκη νέες πιάτσες να διεκδικούν πλέον τη μόδα του φαγητού, μπορεί η παραλιακή της Αρετσούς –εκεί όπου κάποτε η λουσάτη ψαροφαγία ζούσε τις μεγάλες, κοσμοπολίτικες στιγμές της– να φαντάζει λιγάκι έρημη και παραγκωνισμένη, όμως ο Θερμαϊκός παραμένει κλασική αξία στο ολόφρεσκο ψάρι, που ψήνεται όπως του αξίζει.

thermaikos1

Εδώ δεν ξέρω αν αξίζει πιο πολύ το αληθινό φαγητό, αυτό που έγραψε τον γευστικό χαρακτήρα της πόλης, όσο οι ιστορίες του κυρίου Χρήστου Καραχρήστου, που από μόνος του είναι ολόκληρη η ιστορία της νεότερης εστιατορικής Θεσσαλονίκης. Παλιό γκαρσόνι από μωρό παιδί, από το ’79 έκανε δικό του το Αρχιπέλαγος, το Μαϊάμι και ύστερα τον Θερμαϊκό. Από τα παλιά, ταπεινά Λαδάδικα μέχρι το αστικό Όλυμπος-Νάουσα, ο Χρήστος θα σου ανοίξει το βιβλίο της ψυχής του με όλες τις εικόνες και τους ανθρώπους που έχτισαν τη γεύση της πόλης. Αυτός που πρώτος, όπως λέει, έβγαλε γαύρο μαρινάτο, έχει σερβίρει από τη Μελίνα μέχρι την Ολλανδή πριγκίπισσα Τζουλιάνα και από τον Καραμανλή μέχρι τον Σοάρες.

thermaikos3

Η κόρη του, η γλυκύτατη Βάγια, έχει αναλάβει πια μαζί του την κουζίνα με τεράστιο ενθουσιασμό, την οποία ευτυχώς κράτησε στις κλασικές αξίες της: λακέρδα βουτυράτη και γλυκιά που έρχεται με τις ωραίες ελιές της Χαλκιδικής, μελιτζανοσαλάτα με καρύδι, ντομάτα ξεφλουδισμένη με ρίγανη και λαδάκι.

thermaikos

Το καλαμαράκι γίνεται σουβλάκι με πιπεριές Φλωρίνης, με μπόλικο λαδολέμονο και ρίγανη να το κρατούν τρυφερό, οι ολόφρεσκες ντόπιες γλώσσες φιλετάρονται και μαγειρεύονται αχνιστές σε μια πλούσια λεμονάτη σάλτσα με μπόλικο αληθινό βούτυρο που αγαπάει τις παπάρες με το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι, τα λινγκουίνι γίνονται γαριδομακαρονάδα ροζέ με δεμένη σαλτσούλα και φρέσκο μαϊντανό, η καραβιδόψιχα τηγανίζεται τραγανή και αλάδωτη στο χρυσαφένιο κουρκούτι της, η ταραμοσαλάτα είναι ολόλευκη, το καπνιστό σκουμπρί λιώνει στη σχάρα με κρεμμύδι και ζητά άλλο ένα τσιπουράκι και, για το τέλος, σπιτικό γλυκό του κουταλιού με γιαούρτι. Κάπου είχα ξεχάσει ότι αυτό εννοούμε όταν λέμε θεσσαλονικιώτικο φαγητό…

info
Καποδιστρίου 2, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 441990