Νοιώθεις τα vibes με το που πλησιάζεις στην οδό Εμπεδοκλέους στην πλατεία Βαρνάβα. Eνα αυτόνομο κρατίδιο διασκέδασης που έβαλε το Παγκράτι (ξανά) στο χάρτη του downtown. Αλλά είπαμε: νωρίς, παιδιά, νωρίς γιατί μόλις χτυπήσει 12 δεν πάμε πλατεία. Πάμε σπίτι.

1. Για το φαλάφελ με μπαμπαγκανούς, καπνιστή μελιτζάνα, του Βaba Ghanoush: ένα μικρό μαγαζάκι που επεκτάθηκε, έβγαλε και τραπεζάκια έξω και κέρδισε το στοίχημα. Το φαλάφελ είναι σπεσιαλιτέ αλλά έχει και ωραία vegetarian/vegan μπέργκερ, σαλάτα από μαύρες φακές μπελούγκα και συριακά σιροπιαστά μαζί με ροζ λεμονάδα για το τέλος. Delivery και παραγγελίες online.

Eμπεδοκλέους 25, τηλ. 212 1050351, www.babaghanoush.gr

2. Για τα αρνιά και τα κατσίκια του Παπούλια: Εδώ μιλάμε για ιστορία 37 χρόνων. Ο Τάκης Παπούλιας είναι δάσκαλος και στα κρέατα του υποβάλλουν όλοι τα σέβη τους. Έξτρα κοπές, αρνιά και κατσίκια από μικρά κοπάδια και κοτόπουλα που βγάζουν την καλύτερη κοτόσουπα. Γι’ αυτό προμηθεύει από τα σαλόνια της γαλλικής Σπονδής που βρίσκεται επίσης στην πλατεία Βαρνάβα, μέχρι τα καθημερινά οικογενειακά τραπέζια.

Πύρρωνος 4-6, τηλ. 210 7518000

3. Για την πίτσα μπιάνκα του Colibri: κουτιά μέχρι το ταβάνι που εξαφανίζονται πάραυτα αφού το Colibri ήταν το πρώτο που μετακόμισε στην Εμπεδοκλέους από το γειτονικό Μετς δημιουργώντας τη φήμη. Όλες οι ιταλικές πίτσες του καλές και αγαπημένες αλλά η λευκή μπιάνκα, χωρίς σάλτσα ντομάτας, όνειρο. Εξαιρετική και η πίτσα με pulled pork, δικής τους παραγωγής, και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ. 210 7011011, 404

4. Για τις τηγανιές του Σκούφια: δεν γίνεται delivery και αυτό είναι το μόνο παράπονό μας από τον Σκούφια που μετακόμισε και αυτός από το Ρουφ διατηρώντας όμως, όλη τη μαγειρική δεινότητά του. Απλά πιάτα για τσίπουρα, ούζα και ρακόμελα και με τιμές 5-10 ευρώ από όπου ο φοιτητόκοσμος.

Εμπεδοκλέους 9, τηλ. 215 5055849

5. Για το brunch του Geppeto: Croque Monsieur, Croque Madame και pancakes. Aπό τα πιο δημοφιλή brunch της πόλης τα μεσημέρια της Κυριακής. Mετά έρχονται τα μπέργκερ, οι πίτσες, τα κοκτέιλ και ολοκληρώνεται η κατάσταση.

Στίλπωνος 2, τηλ. 210 7525665

6. Για τα κοκτέιλ του SuperFly: τα κοκτέιλ είναι η αφορμή γιατί στο SuperFly έρχεσαι για να διακτινιστείς στα ‘80ς. Atari, φλιπεράκια ακόμα και πρωτάθλημα darts (βελάκια) σε ένα από τα πιο cool μπαρ της πόλης.

Εμπεδοκλέους 28, τηλ. 211 4046076

7. Για τα καλαμάκια του Έλβις: ο Έλβις είναι βασιλιάς. Και είναι ακόμα ζωντανός όπως είναι γνωστό. Η μετακόμιση από τον Κεραμεικό έφερε πιστούς με ουρές κάθε βράδυ. Εδώ μιλάμε για real thing: καλαμάκι και κεμπάπ. Όχι γύρους, όχι τυλιχτά, σωστά ψημένο καλαμάκι και πανσέτα λουκούμι. Και στο χέρι και delivery. Iσως ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης.

Αρχιμήδους 1-5, τηλ. 210 7566066

8. Για το American μπέργκερ του B for Burger: κολλητά με τον Έλβις για να μην ξέρεις τι να διαλέξεις -και τα δύο εννοείται. Corn dogs, the American, The French, The Dutch, Τhe Greek με καραμελωμένα κρεμμύδια, όλες οι φυλές περνούν από εδώ κάθε βράδυ. Διαθέτει και vegan με crispy fried κουνουπίδι -ούτε που το καταλαβαίνεις. Και online παραγγελίες.

Aρχιμήδους 1, τηλ. 215 5106789, bforburger.gr

9. Για τnν ψαρόσουπα του Fish Point: ψαράδικο από την μια μεριά, μεζεδοπωλείο από την άλλη για τρία σε ένα. Παίρνεις τα φρέσκα ψάρια σου στο σπίτι, ζητάς να τα ψήσουν ή τα απολαμβάνεις επί τόπου. Στην σχάρα ό,τι βγάλει η ψαριά αλλά η ψαρόσουπα φετίχ. Και delivery.

Αρχιμήδους 8, τηλ. 210 7565321

10. Για τα κεφτεδάκια του Βυρίνη: από τις ιστορικές μπακαλοταβέρνες του αλλοτινού εξοχικού Παγκρατίου που σερβίρει ακόμα οικογενειακά μαγειρευτά. Η αυλή μίκρυνε αλλά ο κόσμος επιστρέφει για τις κλασικές αξίες. Τα κεφτεδάκια και το αρνάκι λαδορίγανη θεϊκά. Aνοιχτά από το μεσημέρι.

Αρχιμήδους 11, τηλ. 210 7012153

Δείτε επίσης:

Τα ποτάδικα της Αγίας Ειρήνης (και τα κοκτέιλ τους)

10 ιστορικά ταβερνάκια με αυλές

Τα καλύτερα μαγέρικα της πόλης (για φαγητό σαν της μαμάς…)