Ένα από τα ταλέντα του Αντώνη Σταύρου είναι που ξέρει να ακολουθεί τις εποχές και να προσαρμόζεται στις ορέξεις τους. Το παλιό, κοσμικό Καστελόριζο -ή αλλιώς ναός της «ψαρούκλας» της life style εποχής- μεταμορφώνεται σε τσιπουράδικο, με τις ελληνικές μουσικές του, το παλιό καζάνι για το τσίπουρο αλλά και μια πολύ πρωτοποριακή και σοφιστικέ άποψη για το τσιπουράδικο, η οποία φαίνεται να μιλά κατευθείαν στην καρδιά ενός κοινού νεανικού, που παρηγορείται στη μέση της τσιμεντούπολης με σπιτική, παγωμένη ρακή και θαλασσινά μεζεδάκια, καθισμένη σε καρέκλες που αναβιώνουν την παλιά κουρελού.

raki-meze

Τα εν λόγω μεζεδάκια με τη σειρά τους μεταφράζουν έξυπνα την έννοια του παλιού μεζέ μέσα από τη δημιουργική ματιά του γνωστού σεφ Νίκου Φωτιάδη, από το μυαλό του οποίου γεννήθηκε το εξαιρετικό, ανάλαφρο, ελαφρώς λεμονάτο -και με λίγο ρυζάκι- φρικασέ θαλασσινών, στα όρια όπου η ελληνική παράδοση συναντά το ξύσμα λεμονιού, την πορφύρα, το καλαμάρι, το μύδι και τη γαρίδα σε ένα φρικασέ.

raki-meze1

Προηγουμένως, όμως, χαρήκαμε την κλασική Καστελόριζο πρασινοσαλάτα, με τη ρόκα, την υπέροχη ξεφλουδισμένη ντομάτα, την κάππαρη, το καρότο και το ραπανάκι αλλά και μια πανέμορφη ωμή παντζαροσαλάτα, με το ροκανίδι του παντζαριού να μαρινάρεται ιδανικά σε λαδόξιδο με διακριτικό σκόρδο και μαϊντανό, σερβιρισμένο με τριμμένο καρύδι και γιαούρτι. Η σαρδέλα, ψητή, με πρωτότυπο δυόσμο στο λαδολέμονο, καθαρισμένη, ένα ολόφρεσκο λουκουμάκι από ιώδιο. Το ίδιο εξαιρετικό, ζουμερά ψημένο και το καβούρι, και ζεστά λουκουμαδάκια που, ναι, ταιριάζουν με τη ρακή!

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Τζιτζιφιές, τηλ.: 210 9429027