Το ανθολόγιο του ελληνικού φαγητού του δρόμου. Κουλούρι τρώνε στη Νέα Υόρκη, κουλούρι στο Λονδίνο, κουλούρι και στη Σαγκάη. Και μια ακόμα χρονιά παίρνει τη θριαμβευτική ρεβάνς.

Εν αρχή ην το όνομα. Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Και έπειτα η καταγωγή. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για το είδος. Γιατί εδώ μιλάμε για σύμβολο. Το κουλούρι του φτωχού, τίτλος τιμής, που έζησε γενιές και γενιές. Ένα δωρικό φαγητό του δρόμου που ήρθε πρώτα στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και κατέβηκε και στα μεγάλα σαλόνια.

Και μπορεί η δεκαετία του ΄70 να σνόμπαρε την ιστορία του-λες και οι Γάλλοι θα τολμούσαν ποτέ να σνομπάρουν την αξία του κρουασάν-αλλά το κουλούρι ποτέ δεν πεθαίνει. Γιατί είναι ιεροτελεστία. Συναισθηματική ιεροτελεστία. Από τον κουλουρτζή στη γωνία του δρόμου μέχρι την χάρτινη συσκευασία που το κρατούσε πάντα ζεστό τα κρύα πρωινά πηγαίνοντας για το σχολείο.

Και η λίστα με τα καλύτερα κουλούρια είναι αδύνατον να μην ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο λόγω ονόματος αλλά αξίας. Αφού κανένα κουλούρι δεν συγκρίνεται με το κουλούρι της Θεσσαλονίκης. Και μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, οι φούρνοι να έχουν γίνει αλυσίδες αλλά το κάστρο του βορρά καλά κρατεί. Α και μια υπενθύμιση: όταν μιλάμε για κουλούρι, μιλάμε για κουλούρι. Όχι προκάτ!

Τα καλύτερα στέκια για κουλούρια στη Θεσσαλονίκη

Κυρία Σταματία: στην πλατεία Αριστοτέλους από τις λίγες πλέον γυναίκες του επαγγέλματος. Πάντα φρέσκο.

Κουκουμέρια: φούρνος 98 χρόνων στην Κάτω Τούμπα από τον πρόσφυγα παππού Βασίλη Κουκουμέρια από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Ένας φούρνος μια σταλιά με ψωμιά στα κοφίνια και κουλούρι γεμιστό με φέτα. Άπαιχτα και τα κορνέ καθώς και τα ταχινοκούλουρα γεμιστά με λουκούμι!

Μικράς Ασίας 50, τηλ. 2310 912365

Κόκκινος Φούρνος: στέκι στη Ροτόντα από τον Ηπειρώτη Μιχάλη Τζιάλλα που άνοιξε το πρώτο μαγαζάκι το 1960. Τραγανό από έξω, αφράτο από μέσα, το κουλούρι του αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση του σαλονικιώτικου κολατσιού. Για τους νοσταλγούς συνοδεύεται με κασέρι.

Απ. Παύλου 1, τηλ. 2310 206337, kokkinosfournos.gr

Στου Τουρλή: για τα κουλούρια του είναι διάσημος ο Γιάννης Τουρλής από το 1968 αλλά άντε να φύγεις χωρίς να πάρεις σκαλτσούνια, γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα, ποντιακά πισία και βέβαια, θεϊκό κρουασάν. Η ιστορία δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού οικοδέσποινα είναι η Λένα Καλλίδη, αδελφή του Βασίλη Καλλίδη.

Μπότσαρη 50, τηλ. 2310 831066

Τιτάνια: από το 1935 μόνο ψωμί και κουλούρια έφτιαχνε ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης για αυτό και η συνταγή κράτησε χρόνια. Αν ρωτήσετε Θεσσαλονικιό είναι απίθανο να μην το βάλει στην τριάδα των καλύτερων της πόλης.

Καρόλου Ντηλ 22, τηλ. 2310 279879

Βlé: το design του θα ήταν αρκετό να καταθέσεις τα σέβη σου. Όμως εδώ φτιάχνουν και θαυμαστό κουλούρι με σουσάμι από το Σουδάν-και ναι, η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σουσαμιού κάποτε, σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά στην εισαγωγή! Εννοείται ότι γεμίζετε τις σακούλες με Monte Cristo, γερμανική ζύμη βουτύρου με σταφίδες, bomboloni, παραδοσιακούς λουκουμάδες της Ρώμης με μαρμελάδα βερίκοκο, και grissini al rosmarino, κριτσίνια με δεντρολίβανο.

Αγίας Σοφίας 19, τηλ. 2310 231200, ble.com.gr

ΑριστοΤέλειον: ή αλλιώς Παραδοσιακή Κουλουροποιία. Φούρνος νέας γενιάς που ποντάρει στην αναβίωση του είδους. Η συνταγή πολίτικη, αφράτο, σουσαμένιο και μεστό. Δοκιμάστε και τις χωριάτικες πίτες του.

Βασ. Ηρακλείου 37-39, τηλ. 2310 279804

Τα καλύτερα στέκια για κουλούρια στην Αθήνα

Το Κουλούρι του Ψυρρή: αν το πετύχεις ζεστό την ώρα που το μεταφέρουν στα κοφίνια μπορεί να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στα ουράνια. Εδώ τροφοδοτούν τους περισσότερους υπαίθριους κουλουρτζήδες της πόλης και βγαίνουν ποσότητες όλη τη μέρα αφού οι φούρνοι λειτουργούν ασταμάτητα. Όσο για ποικιλία ουκ έχει αριθμός: τσαλακωτό Θεσσαλονίκης, που είναι πιο κρατσανιστό, στριφτό, πιο αφράτο, και σταφιδοκούλουρο φουσκωτό και γλυκό σαν τα ψωμάκια των παιδικών μας χρόνων.

Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή, τηλ. 210 3215962, tokoulouritoupsirri.gr

Πνύκα: δεν είναι η ειδικότητα τους αλλά έχουν τα καλύτερα αλεύρια-ο πιο φημισμένος φούρνος της Αθήνας, γαρ-και όταν η πρώτη ύλη είναι καλή είναι καλό και το αποτέλεσμα. Βγάζουν μερικούς τύπους: κλασικό και πολύσπορο αλλά το ένα είναι πιο καλό από το άλλο. Και επειδή είναι ζυμωμένα στο χέρι το καταλαβαίνεις στην πρώτη μπουκιά.

Πρατίνου 2, Παγκράτι, τηλ. 210 7213832, Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 210 3245162, Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ. 210 3812817

Ο Φούρνος του Τάκη: ή αλλιώς Αρτοποιότης ο Τάκης. Ο πιο ξακουστός φούρνος της περιοχής με ιστορία από το 1971 και ψωμιά ένα και ένα. Το κουλούρι του με γέμιση σοκολάτας είναι εθιστικό αλλά φεύγει επίσης σαν αστραπή και το κλασικό.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052

Ζαγοραίος: σήμα κατατεθέν στο Χαλάνδρι για τα ψωμιά και τα κριτσίνια του. Αλλά η τέχνη στα κουλούρια αναμφισβήτητη. Εκτός από τα κλασικά φεύγουν και τα αφράτα μπριός. Κάντε προμήθειες και σε παστελάκια.

Α. Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6812093.

Πολίτικος φούρνος: δεν χρειάζεται να είσαι Πολίτης για να λιώσεις από τη γλύκα στο φούρνο της οικογένειας Σταυρόπουλοι. Ο Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Πόλη το 1969 άνοιξε ένα μαγαζάκι για να βάλει την τέχνη του και σιγά-σιγά μύρισε όλη η περιοχή μαχλέπι και μαστίχα. Εδώ η σπεσιαλιτέ είναι τα γιαγλίδικα σιμίτια, οι χαλκάδες και οι ατσμάδες, τα πολίτικα κουλούρια με μαυροσούσαμο.

Σάκη Καράγιωργα , τηλ. 210 3847006, politikosfournos.gr

Θεσκουλούρι: Ένα εργαστήριο που βγάζει φουρνιές. Και μπορεί το κλασικό να έχει πιστούς αλλά το πολύσπορο και το σαλιγκάρι, κουλούρι-φραντζολάκι, είναι τα σουξέ. Αν το πετύχετε ζεστό είναι εξάρτηση.

Ευφρονίου 52, περιοχή Κάραβελ, τηλ. 210 7294410, Εθνικής Αντίστασης 108, Καισαριανή, τηλ. 210 7233657

Mon Kulur: μια ιδέα του Θοδωρή και του Στάθη Καραδήμα που είχαν μάθει την τέχνη στο φούρνο του παππού τους. Θεϊκό το κουλούρι με προζύμι, τα κουλούρια μπριός και τα γεμιστά τσουρεκάκια. mon-kulur.gr

Κουλουράδες: Από τις ενδιαφέρουσες προσπάθειες στη μόδα των κουλουρτζίδικων που έχει κατακλύσει την πόλη. Σε xxxlarge μέγεθος και διάφορες παραλλαγές. Δοκιμάστε το γεμιστό με παστράμι και με χαλβά και κυδώνι. koulourades.gr

Διαβάστε επίσης:

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Το street food που αγαπάμε

Γεμιστά κουλούρια σφολιάτας