Τα μυστικά του τραχανά. Η δραστήρια επιχείρηση Pasta Klimanis κατάφερε να πάρει ένα ταπεινό αλλά πεντανόστιμο προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και να το αναδείξει μοναδικά.
Από τη γιαγιά Μαρία που έδωσε γενναιόδωρα τις μυστικές-μαγικές συνταγές της για τον τραχανά και τα παλιά χρόνια στέγνωνε τη ζύμη της φυσικά, στον ήλιο, μέχρι την άκρως επιτυχημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό επιχείρηση Pasta Klimanis, με έδρα τον Μαυρόλοφο Σερρών! Ο Ιορδάνης Κλημάνης, ως επικεφαλής, μας μυεί στα μυστικά του καλού παραδοσιακού τραχανά που πλέον γνωρίζει και πολλές γκουρμέ και πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές του: «Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2012 από την οικογένεια Κλημάνη με σκοπό να παντρέψουμε την παράδοση με τις νέες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών Ελλάδας και εξωτερικού. Οι γεύσεις και οι συνταγές έχουν τις ρίζες τους στη Mικρά Ασία, απ’ όπου οι παππούδες μας τις έχουν φέρει μαζί τους μετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή το 1922, εξ ου και το 22 στο λογότυπό μας». Όσο για την Iστορία του τραχανά και την εξέλιξή του: «Στην αρχαιότητα Έλληνες και Ρωμαίοι από κάθε κοινωνική τάξη τον είχαν στο τραπέζι τους. Σε βιβλιογραφίες θα βρούμε τη λέξη “τραχανά” να τη διεκδικούν πολλοί πολιτισμοί, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η ονομασία είναι ελληνική και προέρχεται από τη λέξη «τραγανό». Μεγάλοι σεφ σε Ευρώπη και Αμερική δημιουργούν πλέον ξεχωριστές γεύσεις με διάφορες παρασκευές με κύριο συστατικό τον τραχανά. Θα το βρούμε μέσα σε πίτες, σε κεφτέδες και σε συνδυασμό με κάποια θαλασσινά, σε λαχανικά, σε σούπες αλλά και μόνο του (ο τραχανάς με κατίκι είναι ένα φανταστικό πιάτο). Στη Γαλλία, σε μεγάλα εστιατόρια τον σερβίρουν ως πρώτο πιάτο».

Τραχανάς και για μωρά
Και κάπως έτσι εμπνεύστηκαν τη σειρά gourmet με τους τραχανάδες, αλλά και τις πρωτότυπες κρέμες: «Η αγορά εδώ και κάποια χρόνια έχει κορεστεί από τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα παράγωγά τους. Έτσι αποφασίσαμε να εξελίξουμε το προϊόν μας διατηρώντας τον βασικό μας στόχο, την υψηλή ποιότητα. Όσο για την κρέμα τραχανά που προορίζεται και για παιδιά, βάλαμε το μεγαλύτερο στοίχημα και μπορώ να πω με ικανοποίηση πως το κερδίσαμε, καθώς εξάγεται σε Αμερική, Καναδά, Ισπανία, Γερμανία, Κύπρο, Ρουμανία. Οι πωλήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, το 80% της ετήσιας παραγωγής είναι εξαγώγιμη. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που παρασκευάζει κρέμα τραχανά για παιδιά, έτσι ώστε κατά το μαγείρεμα να προκύπτει μια βελουτέ υφή και να τρώγεται ευχάριστα από το μωρό. Η κρέμα τραχανά είναι καλοτριμμένος τραχανάς που καταλήγει σε μορφή σκόνης, με όλα τα θρεπτικά συστατικά ανέγγιχτα και χωρίς χημικές προσμείξεις, που ενδεχομένως κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στόχος μας είναι να κάνουμε τον τραχανά διεθνώς γνωστό και να απολαμβάνουν όλοι τα θρεπτικά του οφέλη».

info
Θα τα βρείτε σε όλη την Ελλάδα σε παραδοσιακά παντοπωλεία, κρεοπωλεία, delicatessen, φαρμακεία και σε επιλεγμένα e-shops. Τηλ.: 2321 321327 & 6972 551172.

Δείτε επίσης:
Τραχανάς: Η θρεπτική τροφή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Τραχανάς κόκκινος με λαχανικά

Τραχανάς νέας γενιάς, ακόμη και για βρέφη