Δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικά σεβαστό από το να προσπαθείς να φέρεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη γαστρονομική σοφία του παρελθόντος σε επαφή, σε σύνδεση με τη σύγχρονη κουζίνα.

Κρατώντας γερά αυτή την ιδέα κατά νου, ο Λάζαρος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με την καλλιέργεια γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης και την παρασκευή πάστας. Όπως μας εξηγεί η κυρία Παπαδημητρίου: «Η καλλιέργεια της πιπεριάς ξεκίνησε οργανωμένα πριν από μία δεκαετία. Στη διαδικασία παραγωγής μετέχουν όλοι, από τον πεθερό μου, που είναι 73 χρόνων, έως τη μικρή μου κόρη, που είναι 21, μαζί και τις δύο ξαδέλφες του συζύγου μου, τη Μαρία και τη Φανή. Η φιλοσοφία μας είναι να ταξιδέψουμε τον κόσμο σε γεύσεις παραδοσιακές, σε αρώματα φυσικά χωρίς πρόσθετα ή τεχνητά.

Μέσα από τις γεύσεις να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλον. Καταλήξαμε στην ονομασία «Ντιμάνα» γιατί έτσι έλεγαν την προγιαγιά του άντρα μου, μια γυναίκα δυνατή, που λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όμως έμεινε χήρα με τρία παιδιά. Χάριζε απλόχερα αγάπη, πέρα από αγάπη, όμως, χάριζε στο χωριό σπιτική πάστα πιπεριάς. Έτσι κι εμείς κρατώντας τη συνταγή από γενιά σε γενιά θέλαμε να τιμήσουμε την ίδια, αλλά και όλες τις γυναίκες, μητέρες και γιαγιάδες του κόσμου. Γιατί οι γυναίκες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας. Παλεύουν και δεν εγκαταλείπουν μέσα σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής!».

Από το χωράφι στο ράφι
Η καλλιέργεια της πιπεριάς γίνεται σε ιδιόκτητα χωράφια. Όλα ξεκινούν στο τέλος της παραγωγής όπου συλλέγουν τον σπόρο της πιπεριάς από τις πιο εύρωστες και τις πιο υγιείς. Αφού καθαριστεί, αποθηκεύεται και μέσα Φλεβάρη ξεκινά η διαδικασία της σποράς. Μετέπειτα, όταν μεγαλώσουν και είναι στο στάδιο του τρίτου με τέταρτο φύλλο, μεταφυτεύονται σε κουπάκια ένα-ένα και στα τέλη Μαΐου, αφού έχουν αποκτήσει το επιθυμητό ύψος των 15 εκ., φυτεύονται στο χωράφι. Η όλη διαδικασία γίνεται με τα χέρια από την αρχή ως το τέλος, ακόμα και το κόλλημα της ετικέτας στο βαζάκι.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ίδια με εκείνα για βιολογική καλλιέργεια. Ιδιαίτερα σημαντικό στην καλλιέργεια της πιπεριάς είναι το μικροκλίμα της περιοχής, το οποίο έχει υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και δροσερές νύχτες. Έτσι λοιπόν το σοκ που δέχεται το φυτό από την εναλλαγή θερμοκρασίας επιδρά ευεργετικά στο άρωμα και τη γεύση της και την κάνουν να ξεχωρίζει.

Ήδη τα προϊόντα τους έχουν βρεθεί στην Αγγλία. Παρ’ όλα αυτά, ένας ακόμη στόχος τους είναι να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες. Πηγαίνοντας βήμα βήμα σχεδιάζουν να αναπτύξουν και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τη στιγμή που μιλάμε τα προϊόντα τους είναι sold out.

info
Στην Ελλάδα βρίσκουμε την πάστα πιπεριάς Ντιμάνα σε διάφορες γεύσεις με παραγγελία στη σελίδα τους στο Facebook και σε φυσικά καταστήματα όπως είναι το Deloinon στην Αθήνα, στο Παραδοσιακό στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τηλ.: 694 016 9980, https://www.deloinon.com/

Δείτε επίσης:
Φαρφάλες με ελιές, πιπεριά Φλωρίνης και μοτσαρέλα

Φασολάκια λαδερά με «πέστο» από πιπεριά Φλωρίνης

Πιπεριές: Νόστιμες και γεμάτες βιταμίνες