Ιταλικά, steak houses, ψητοπωλεία, street food spots αλλά και επανεμφανίσεις από το παρελθόν σε ανανεωμένες βερσιόν συνθέτουν ένα κομμάτι του καμβά των φετινών αφίξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα γαστρονομική σεζόν.

Dirty Ginger: Δυνατό come back
Το πρωτοποριακό bar του Νίκου Μαούνη και της Έφης Χατζηχρήστου επέστρεψε μετά από από έξι χρόνια απουσίας όχι όμως στο Γκάζι, που ήταν η αρχική του τοποθεσία, αλλά στο Χαλάνδρι. Η συνταγή του νέου Dirty Ginger δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή της παλιάς του εκδοχής οπότε όσοι το γνώρισαν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ξέρουν λίγο-πολύ τι να περιμένουν. Ένα ωραίο μιξάζ με μουσικές από όλες τις δεκαετίες, γεύσεις που εστιάζουν στο κρέας, προτάσεις με μεσογειακό χαρακτήρα και μια μπάρα παίζει με ευφάνταστα και προσεγμένα κοκτέιλ συνθέτουν την ανανεωμένη εκδοχή του. Ανδρέα Παπανδρέου 95, Χαλάνδρι.

Dirty MANH: Ελληνικό street food στο Κουκάκι
Η ομάδα του εστιατορίου MANH MANH μάς συστήνει την casual πλευρά της, με ένα νόστιμο νέο στέκι στο Κουκάκι, που αγαπά το ελληνικό «βρώμικο». Το Dirty MANH έχει τα χαρακτηριστικά καντίνας, που εμφανίζεται σαν να έχει παρκάρει για λίγο στο Κουκάκι, κοντά στην Ακρόπολη, φέροντας στον δρόμο συνταγές και υλικά από τη Μάνη και την Ελλάδα, με σουβλάκι και πίτες σε παραδοσιακές και νέες γεύσεις. Ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης  βρίσκεται πίσω από το μενού που έχει σχεδιαστεί με βάση την ελληνικότητα και τους αγαπημένους συνδυασμούς του ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ. Στο μενού μεταξύ πολλών άλλων βρίσκουμε παραδοσιακό καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο μαριναρισμένο σε χειροποίητη μαγιονέζα, με λάχανο και καρότο σε σάλτσα από ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκα βότανα. Όσο για την πίτα, προσφέρεται σε τρεις εκδοχές με κοτόπουλο καλαμάκι, χοιρινό καλαμάκι και γύρο χοιρινό. Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι.

Alio, η ιταλική πλευρά του Γιάννη Λουκάκου
Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος, λίγο καιρό μετά το opening του Budda’s Hand, άνοιξε το νέο του εστιατόριο, που βρίσκεται επίσης στο Χαλάνδρι. Το Alio, που παίρνει το όνομα του από το επίρρημα aliō, που σημαίνει αλλού, μια άλλη κατεύθυνση, διαφορετική προσέγγιση, έρχεται να μας επανασυστήσει την ιταλική κουζίνα, παρουσιάζοντας τις παραδοσιακές γεύσεις αλλιώς. Το νέο εστιατόριο βρίσκεται επί της Βασιλέως Γεωργίου, σε μία μονοκατοικία με δροσερή, όμορφη αυλή, όπως συνηθίζεται άλλωστε για την περιοχή του Χαλανδρίου και στο μενού του βρίσκουμε πιάτα όπως Μοτσαρέλα burrata με φρούτο εποχής confit με το ζωμό του, φιστίκια Αιγίνης και λάδι βασιλικού, Carpaccio λαβράκι με σάλτσα vierge με ντοματίνια, κάππαρη, ελαιόλαδο, τσίλι και λεμόνι, Vitello tonnato με black angus, ρόκα, σάλτσα τόνου, τηγανητή κάππαρη και λεμόνι confit, ωστόσο από το μενού δεν λείπει και η πίτσα όπως η ιδιαίτερη Ragu με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι black angus, καρότα, ρικότα, και δεντρολίβανο. Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6850745.

Colonial: H γευστική «αποικία» του Γκολφ της Γλυφάδας
Το εστιατόριο Colonial, στο Γκολφ της Γλυφάδας, είναι πλέον ανοιχτό σε όλους μας, καθημερινά, μιας και δεν προορίζεται πλέον αποκλειστικά για εκδηλώσεις. Ο χώρος ανακαινίστηκε και η δράση ξεκινάει από νωρίς το πρωί, για καφέ, γλυκό και στη συνέχεια φαγητό και ποτό στον κομψό, με αποικιακής αισθητικής εσωτερικό χώρο ή στον καταπράσινο κήπο του. Επίσης, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, σερβίρουν και brunch. Την επιμέλεια του μενού έχει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, με τον σεφ Άγγελο Καραμούζη να αναλαμβάνει την εκτέλεση των πιάτων. Στο μενού βρίσκουμε πιάτα όπως τηγανητά κολοκυθάκια με ξύγαλο και μαντζουράνα, σεβίτσε λαβράκι, χειροποίητα τορτελίνια με γέμιση από κόκορα, κόκορα με μακαρούνες και ταλιάτα με αρωματικά από την Κωνσταντινούπολη. Τέρμα Κων/νου Καραμανλή, Γλυφάδα, τηλ. 210 3420002.

Meno Male και Meno-υμε Κουκάκι για ιταλικό στην Αθήνα
Γεύση από το κοσμοπολίτικο Μιλάνο υπόσχεται το Meno Male, το νέο ιταλικό bistro που άνοιξε τις πόρτες του στο Κουκάκι. Το bistro στεγάζεται σε ένα ψηλοτάβανο κτίριο διακοσμημένο με κρεμαστά φυτά και μαρμάρινα τραπέζια που δίνουν την αίσθηση ενός αίθριου, σε συνδυασμό με τα τραπεζάκια και το ξύλινο μπαρ με την κρυφή θέα στο μουσείο της Ακρόπολης. Ο σεφ του Meno Male, Γιώργος Γαλάνης, προτείνει ένα all day menu που περιλαμβάνει επιλογές όπως πίτσες από λεπτό χειροποίητο ζυμάρι με 48 ώρες ωρίμανση και ψημένες σε φούρνο με πυρότουβλο, tartar μανιταριών, με σαλάτα Rucola, tartufata με λευκό κρασί κ.ά. To εστιατόριο ανοίγει από νωρίς το πρωί προσφέροντας επιλογές ανάμεσα σε panini χειροποίητα με διαλεγμένα υλικά, αβγά σε διάφορες εκδοχές, φρεσκοστυμμένους χυμούς και ποιοτικό καφέ. Βεΐκου 10, Αθήνα, Κουκάκι, τηλ. 210 9231350.

Cardinale: Ο γύρος της Ιταλίας σε ένα all day
Η Φωτεινή Παντζιά (By the Glass, Boccanegra) και ο Κωστής Βλασόπουλος (Δια Ταύτα) δημιούργησαν το νέο και πολύ κομψό all day εστιατόριο στη Μητροπόλεως όπου η ιταλική κουζίνα έχει την τιμητική της. Στο μενού που επιμελείται ο Κώστας Τσίγκας θα βρείτε ιταλικές σταθερές σε καλοδουλεμένες εκδοχές όπως pizza με εξαιρετικής ποιότητας ζυμάρι, pasta, antipasti, κροστίνι με ιταλικά αλλαντικά και τυριά κ.ά. ενώ διαθέτει μια ενημερωμένη κάβα με κρασιά από τον ιταλικό (κυρίως) αλλά και τον ελληνικό αμπελώνα και ενδιαφέρουσα μπάρα. Μητροπόλεως 38, Αθήνα Τηλ: 210 331439.

The Gardenista: Το boho chic στέκι στο Χαλάνδρι
Η νέα άφιξη στο Χαλάνδρι είναι ένα φινετσάτο στέκι με μεσογειακές γευστικές αποχρώσεις. Περιβάλλον με κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο και την πέτρα με όμορφες κεραμικές λεπτομέρειες -όλα επιμελημένα από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Βακιρτζή- και κουζίνα με ενδιαφέρουσες προτάσεις δια χειρός του σεφ Στέφανου Πρίσκα δίνουν το στίγμα του νέου χώρου στην πιάτσα του Χαλανδρίου. Οι γευστικές προτάσεις περιλαμβάνουν πιάτα φτιαγμένα με εποχικές πρώτες ύλες που ο σεφ παρουσιάζει σε μενού για brunch ή δείπνο με πληθώρα επιλογών. Το μενού συνοδεύεται από μια καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα ενώ στην μπάρα σερβίρεται μια ενδιαφέρουσα λίστα από signature cocktails. Παπανικολή 18, Χαλάνδρι, τηλ. 2106855123.

Το Ψητοκρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου
Ο χώρος του κρεοπωλείου της Φάρμας Μπράλου διαμορφώθηκε ειδικά και πλέον φιλοξενεί εκτός από τις βιτρίνες ψυγεία, με εκλεκτά κρέατα και τα κρεατοσκευάσματα και μια μεγάλη ψησταριά με κάρβουνα. Έξω από το κατάστημα υπάρχουν τραπέζια και ψηλός πάγκος, για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το φαγητό τους, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να παραγγείλουν για το σπίτι ή το γραφείο τους. Το μενού περιλαμβάνει προτάσεις όπως κoτόπουλο σουβλάκι ελευθέρας βοσκής, χοιρινό σουβλάκι, μοσχάρι black angus σουβλάκι, μπιφτέκι γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής, χοιρινά μπριζολάκια, παϊδάκια από αρνί γάλακτος κ.ά. Στα συνοδευτικά περιλαμβάνονται πατάτες τηγανητές, αλλά και σαλάτες. Το Ψητοκρεοπωλείο ακολουθεί την «From Farm to Table» φιλοσοφία της Φάρμας Μπράλου, που βρίσκεται στη Φθιώτιδα. Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ. 213 0455 929.

Privilege Athens: Η νέα εποχή του
Tο Privilege Restaurant & Cocktail Bar, επιστρέφει δυναμικά σε μια μαγική ταράτσα, με εκπληκτική θέα, στην καρδιά της πόλης. Πολυτελές μέσα στην απλότητά του, λιτό και συνάμα μεγαλειώδες με έντονες εικαστικές αναφορές, το γνωστό bar-restaurant ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία του. Ο Νίκος Θωμάς, που γνωρίζουμε ως chef-patron του εστιατορίου Simul, αναλαμβάνει τα ηνία της κουζίνας σε συνεργασία με τον Κώστα Τερζούδη (chef Villa Mercedes) και δημιουργεί ένα μενού μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας βασισμένο στις άριστες πρώτες ύλες αλλά και τεχνικές που δεν λείπουν ποτέ από τα πιάτα του. Βουτάδων 6, Γκάζι. τηλ. 2289200000, 6944318834.

Steak House By Kiku: Εξειδίκευση στο κρέας
Το εστιατόριο-κρεοπωλείο στο Ψυχικό «φορά» ξύλο, δέρμα και πέτρα και σερβίρει πολύ ψαγμένες εκδοχές του κρέατος σε value for money εκδοχή για τους λάτρεις του είδους. Στο επίκεντρο του μενού, που επιμελείται ο σεφ Άλσι Σιναναΐ, βρίσκονται επιλεγμένα κρέατα όπως black angus, αλλά και θρυλικά steaks όπως Tomahawk, T-bone, Porterhouse, New York steak, Prime Rib, με κλασικά συνοδευτικά και φρέσκια σαλάτα από το μανάβικο του εστιατορίου. Περικλέους 7, Ψυχικό, τηλ. 210 6776759.