Τώρα που ο καιρός σιγά-σιγά ανοίγει, ψάχνουμε ευκαιρίες για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Καμία εκδρομή βέβαια δεν είναι πλήρης χωρίς μια στάση σε ένα εστιατόριο ή ταβέρνα για καλό φαγητό. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 11 αγαπημένα μας, στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

Από τους Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνα Νικολάου, Ανδρέα Λαγό, Ελένη Ψυχούλη

Μοσχομάντζα – Ιωάννινα
Σημαίνει “μανουσάκι” στη βλάχικη διάλεκτο και βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, στο χωριό Παρακάλαμος. Τρία νέα παιδιά η Ιωάννα, η Παρασκευή και ο Βασίλης αναπαλαίωσαν το παλιό μπακάλικο του παππού και έφτιαξαν ένα μικρό εστιατόριο που σερβίρει αποκλειστικά Ηπειρώτικες σπεσιαλιτέ, όπως γίγαντες φούρνου με χόρτα, μπατσαριά, κασιώπιτα, κρεατόπιτα, χοιρινό με λάχανα και ένα σωρός άλλες τοπικές συνταγές. Το εστιατόριο δεν έδωσε ζωή μόνο σ’ αυτά τα παιδιά, αλλά και σε όλο το χωριό, μια και η φήμη του διαδόθηκε σε όλο το Νομό. Αν βρεθείτε, λοιπόν, στα Ιωάννινα, καλέστε τους να σας δώσουν οδηγίες πώς θα φτάσετε πιο εύκολα!
Ν. Ιωαννίνων, Παρακάλαμος, τηλ. 26530 31485.

MEIDANH

Το Μεϊντάνι – Ζαγορά
Αν βρεθείτε στη πανέμορφη Ζαγορά Πηλίου, να πάτε να φάτε στη ταβέρνα Το Μεϊντάνι και να πείτε χαιρετίσματα στην μαγείρισσα και άξια οικοδέσποινα, Νίκη Σπανού. Αν πάτε χειμώνα, θα γευτείτε το ωραιότερο βραστό της ζωής σας, που σιγοβράζει από τα χαράματα πάνω στην ξυλόσομπα σε μια άκρη της ταβερνούλας. Αν πάτε καλοκαίρι, θα αναθεωρήσετε ό,τι ξέρετε μέχρι τώρα για τα τηγανιτά κεφτεδάκια, μελιτζανοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και πάει λέγοντας. Γιατί το αληθινό φαγητό έχεις μια δυσκολία να το στριμώξεις σε λέξεις. Έτσι είναι το φαγητό της Νίκης. Δεν χωράει πουθενά, όπως και η ίδια: χωρατατζού, αεικίνητη, γελαστή και πειραχτήρι. Μια μαγείρισσα από εκείνες τις “παλιές ” και ας είναι νέα, από εκείνες που σε κοιτάνε στο στόμα αν δεν τρως και σε μαλώνουν αν δεν μαγειρεύεις στον καλό σου. Μια μαγείρισσα καρδιάς που το φαγητό της και η πρώτη ύλη που επιλέγει για να το φτιάξει είναι για πολλά “αστέρια”. Χόρτα που μαζεύει μόνη της, ψωμί που ζυμώνει με τα χεράκια της, ντολμαδάκια που λιώνουν στο στόμα, γλυκά κουταλιού που φτιάχνει με έναν καταδικό της τρόπο με τα φρούτα της ευλογημένης Ζαγοράς. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τσιγαριαστά άγρια χόρτα με τα αβγά μάτια, θα με θυμηθείτε. Η Νίκη Σπανού είσαι σπουδαία μαγείρισσα και είσαι σίγουρα ένας από τους λόγους που θα ‘χει ο επισκέπτης να φτάσει στη Ζαγορά.
Ζαγορά Πηλίου, τηλ. 24260 22626.

plimari-pilio_191709

Το Πλυμάρι  – Ζαγορά
Η Ανάληψη, μετά το Χορευτό, είναι μια μεγάλη παραλία ανέγγιχτη από τον πολιτισμό με μερικά παραμυθένια σπιτάκια που, ωστόσο, δεν σε καλεί να κολυμπήσεις. Μόνο βράχια και τεράστιες πέτρες. Εδώ, όμως, στη μέση αυτού του μαγικού πουθενά, θα έρθεις για το Πλυμάρι, μια από τις καλύτερες ταβέρνες του Πηλίου. Γαλάζια τραπεζάκια πλάι στο κύμα, εδώ τίποτα δεν αγοράζεται, όλα τα παράγει η οικογενειακή οικονομία: φρέσκο ψάρι από την Πελαγία, το οικογενειακό καΐκι, λαχανικά από το μποστάνι και ψωμί ζυμωτό στον ξυλόφουρνο που ψήνει και κατσικάκι ή τις υπέροχες πίτες με το σπιτικό φύλλο. Πεταλιδομακαρονάδα, γεμιστές κολοκυθοκορφάδες, πρασουλίθρες άγριες με αβγά και σπιτικά γλυκά κουταλιού με γιαούρτι στο τέλος.
Παραλία Ανάληψης, Ζαγορά, Πήλιο, τηλ. 6977 706151.

Βάκχος – Σάμος
Εδώ πρέπει να φτάσετε πεινασμένοι! Λαχταριστά σαμιώτικα τυριά, από τα χέρια της ίδιας της κας Ελένης, όπως μυζήθρα από κατσικίσιο γάλα και ζυμωτό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, με τα τραγανά κατιμέρια να σας δίνουν μία μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Χοιρινό παστό με αρωματικά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, ντόπια μακρόστενα κρεμμύδια (σουγάνια), ολόγλυκες πιπεριές Φλωρίνης, μπουρεκάκια ανοιγμένα στο χέρι, φρέσκια κρεμμυδάκια ομελέτα με χωριάτικα αβγά σας κάνουν να υποκύψετε στη νοστιμιά τους ενώ το ντόπιο βιτούλι με χοντρό μακαρόνι είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε.
Βουρλιώτες, Σάμος, τηλ. 22730 93340.

to-magazaki-pou-legame

Το μαγαζάκι που λέγαμε – Σάμος
Το γραφικό και ζεστό ταβερνάκι αποδεικνύει, καθημερινά, ότι προσφέρει ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις. Από τις επιλογές που ξεχωρίζουν, η πασπαλισμένη φέτα με σουσάμι και βουτηγμένη σε λαχταριστό ντόπιο μέλι, το ζουμερό κοτόπουλο στη σχάρα καθώς και το πικάντικο λουκάνικο. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού τα χειροποίητα και φρεσκοζυμωμένα ζεστά κεφτεδάκια, η «χτυπητή» με καυτερή πιπεριά και οι θεϊκές πίτες με χειροποίητο φύλλο.
Βασιλείου Καλύμνου, Πλατεία Μυτιληνιών, Σάμος, τηλ. 22730 51264.

estrella

Estrella Θεσσαλονίκης
Με έμπνευση το καθημερινό, casual φαγητό, συνδυασμένο με το all day breakfast και brunch, το cozy μαγαζάκι της συμπρωτεύουσας έχει καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον. Αναφορές από τα The Guardian, BBC Olive, National Geographic, Dailly Telegraph και New York Times κάνουν τη φήμη του να εκτοξεύεται και δημιουργεί το αδιαχώρητο στο κατώφλι του. Το μεγάλο μυστικό, φυσικά, τα ευφάνταστα και γεμάτα αρώματα πιάτα του. Pancakes αλμυρά και γλυκά, ομελέτα με αβοκάντο, κρέμα φέτας και σχοινόπρασο, ζεστό ψωμί με αβγά, τρούφα και τυροσαλάτα, scrambled με ντομάτα και λουκάνικο αλλά και bagel με αβγό, τριπλό μπέικον και spicy beetroot mayo σας απογειώνουν γευστικά. Ιδιαίτερη αναφορά απαιτεί το περιβόητο μπουγατσάν! Ένα γλυκό ανάμεσα σε κρουασάν και μπουγάτσα έρχεται στο τραπέζι συνοδεία κρέμας μπουγάτσας και σοκολάτας.
Π. Μελά 48, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 272045.

Extravaganza

Extravaganza – Θεσσαλονίκη
Με φιλοσοφία «γκουρµέ σηµαίνει η καλή πρώτη ύλη, η φαντασία, η αγάπη, το µεράκι και ο σεβασµός απέναντι στο φαγητό και σε αυτόν που το γεύεται» τρεις φίλοι, ο Αντώνης, ο Βασίλης και ο Σάββας, έχουν δημιουργήσει ένα από τα talk of the town μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν ένα χώρο δίχως αρχή και τέλος, όπου ο καθένας θα µπορεί να διασκεδάσει ποικιλοτρόπως πίνοντας τον καφέ του το πρωί, απολαμβάνοντας πρωτότυπα κοκτέιλ το βράδυ, τρώγοντας ξεχωριστό φαγητό, ακούγοντας ωραίες μουσικές, χαζεύοντας ή δημιουργώντας εκθέσεις στους τοίχους… και το κατάφεραν! Το μεγάλο τους ατού, το μενού, που ανανεώνεται συνεχώς, αλλά πάντα βασίζεται σε προϊόντα της κάθε εποχής και πρώτες ύλες από µμικροπαραγωγούς.
Στοά Πτολεμαίων 29Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 529791.

REDIVIVA_014207

Rediviva – Θεσσαλονίκη
Ένα συνεργατικό μεζεδοπωλείο στο Τσινάρι, στο πιο γλαφυρό κομμάτι της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη, πολύχρωμο, μοσχομυριστικό από τις γλάστρες των μυριστικών του, με έμβλημα την ταπεινή κουζίνα που μεταμορφώνεται σε απολύτως υψηλή όταν γευτείς τη μαγική πέστροφα που καπνίζεται από φίλους των παιδιών, σε υπερπεριορισμένη παραγωγή. Τα λαχανικά έρχονται από τον μπαξέ των ιδιοκτητών στο Χορτιάτη, για να πάρουν άλλη γεύση οι γεμιστοί κολοκυθανθοί, οι μπακαλιοροκροκέτες με φρέσκια μολόχα και οι βλιτοκεφτέδες. Ό,τι παράγεται γίνεται τσάτνεϊ ή τουρσί, τα τυριά έρχονται από τη Βλάστη για να γεμίσουν ιδανικά τις χάχλες ή να νοστιμίσουν το αρνάκι με φέτα και μυρωδικά. Εξαίσιο καλαμάρι γεμιστό με σταφίδα και κουκουνάρι, γλώσσα μοσχαρίσια με λεμόνι, σαλάτα εσμέ και ντολμαδάκια γιαλαντζί, με κρέμα εκμέκ για το τέλος.
Α. Παπαδοπούλου 70, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 3067400.

Funky Burger – Θεσσαλονίκη
Στην υπερπροσφορά της μόδας με τα burgers, ξετρυπώσαμε το πιο σπέσιαλ στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παλησίδης, καθηγητής γεωγαστρονομίας και project manager, καταφέρνει μια άλλη, ελληνική διάσταση σε ένα απαράμιλλο μπέργκερ: κιμάς βουβαλίσιος από τα Πορόια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψωμάκι από παλιό φούρνο ζυμωμένο με ελληνικό αλεύρι, μπέργκερ με προβατίνα, με χαλούμι ή με ψιλοκομμένο χοιρινό λαιμό της Μακεδονίας. Το βιολογικό λάδι κάνναβης θωρακίζει ανάλαφρα το κρέας, οι πατάτες είναι αληθινές, οι σάλτσες σπιτικές. Μια ιδιαίτερη μνεία στο γλυκό μπέργκερ με τσουρέκι, γλυκό κουταλιού μαυροκέρασο των Βοδενών, πετιμέζι, καραμελωμένη μπανάνα, τριμμένο κουλουράκι της γιαγιάς και μυρωδικά από το Καϊμακτσαλάν.
Μ. Μπότσαρη 139, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 0945925.

ALONIA-0888

Τ’Αλώνια – Ναύπλιο
Στα Πυργιώτικα, έξω από το Ναύπλιο, Τ’ Αλώνια θα σε εντυπωσιάσουν πρώτα με την «αλώνι», ζεστή σάλα τους. Ποτέ, ίσως, δεν ξανάδες εκατοντάδες ανθρώπους να τρώνε ταυτόχρονα κι όλα να βγαίνουν ποιοτικά και στην ώρα τους. Ναός του κοψιδιού, όλοι εδώ έρχονται για τις γιγάντιες πιατέλες με κοτόπουλο «παϊδάκι» στα κάρβουνα που σερβίρεται με βουνά μαγικής, αληθινής, τραγανής πατάτας και τη σπιτική, λευκή, ελαφρώς τυρένια σος. Πηχτή, γκόγκες με ξερή μυζήθρα, ανάλαφρη, μαγική πρασοτηγανιά στο φούρνο, τηγανητό κολοκυθάκι με τριμμένη ξερή μυζήθρα, ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο, προβατίνα και ονειρεμένη πολίτικη.
Πυργιώτικα, Ναύπλιο, τηλ. 27520 24610.

Το Ηλιοβασίλεμα – Σύρος
Όταν μπροστά σου ανοίγεται το Αιγαίο και ένα μαγαζί λευκό σαν περιστέρι, το μόνο που δεν σου λείπει είναι η υψηλή γαστρονομία. Ονειρεύεσαι απλά το ιδανικότερο ψήσιμο σε ένα πελαγίσιο ψάρι ημέρας και αυτό σου το όνειρο θα το πραγματοποιήσει ο Κώστας Μπουγιούρης με μπόνους το επιπλέον μιας παραδείσιας δημιουργικής ψαρομαγειρικής, που θα σε κερδίσει γιατί είναι ντόμπρα, από ψυχής και προσγειωμένη στην απόλυτη νοστιμιά. Από καρδιάς. Από ένα μάγειρα που είναι πολύ μεγάλος «σεφ» -μετρ το προτιμώ εγώ- να δοκιμάσεις ολόκληρο μαρινάτο μπαρμπούνι σε κρούστα από ψιλό αβγό ψαριού, δαντέλα-συριανή, ολόφρεσκη, μαραθόπιτα, καπνιστό χέλι σε στρώμα από φύκια και γαλλικό προφιτερόλ.
Γαλησσάς, Σύρος, τηλ. 22810 43325.